fbpx
 • De plutioniumfabriek in het Iraanse Arak. | Foto: Wikimedia Commons
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Atoom Agentschap bevestigt Israëls claim over Iraanse schendingen

  Yochanan Visser - 8 november 2019

  Het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) in Wenen bevestigde op donderdag wat de Israёlische premier Benjamin Netanyahu de Verenigde Naties eind vorig jaar vertelde: Iran liegt over zijn nucleaire programma.

  Netanyahu vertelde de Algemene Vergadering van de VN vorig jaar dat de Mossad het bestaan van een geheim nucleair magazijn in de voorstad Turkuzabad van Teheran had ontdekt en riep toen het VN-Atoomagentschap op om onmiddellijk de faciliteit te inspecteren. In het magazijn nam de IAEA in het voorjaar van 2019 grondmonsters die sporen van uranium bevatten aldus mediaberichten in mei.

  Netanyahu zei in een persbericht dat “alles wat ik jullie een jaar geleden vertelde nu door de IAEA is bevestigd” en riep de internationale gemeenschap, en Europa in het bijzonder, op om “Irans agressie en terreur te weerstaan” en om opnieuw sancties in te voeren tegen het regime in Teheran. Europa moet ophouden om (maatregelen) tegen te houden het moet nu actie ondernemen tegen Irans agressie”, zei Netanyahu.

  Eerder had de Israёlische Premier al scherp gereageerd op Irans aankondiging dat het opnieuw uranium tot 5 procent zou gaan verrijken in de ondergrondse faciliteit Fordow. Ali Akbar Salehi, het hoofd van Irans Atoom Energie Agentschap maakte tevens een verdekte bedreiging dat Iran mogelijk ook uranium tot 20 procent zou kunnen verrijken. De stap van 20 procent verrijkt uranium naar hoogverrijkt uranium (nodig voor de productie van kernwapens) is relatief klein.

  Israёlische inlichtingendiensten schatten nu in dat Iran ruwweg een jaar verwijderd is van de productie van een kernwapen en bekritiseerden het IAEA voor de trage werkwijze.

  Weinig kans op meer internationale druk op Iran

  Zowel de Israёlische- als de Amerikaanse regering van Donald Trump reageerden op de jongste Iraanse schending van het nucleaire akkoord met vijf wereldmachten (JCPOA) en gaven verklaringen uit dat men nooit zou toestaan dat Iran in het bezit komt van atoomwapens. Mike Pompeo, de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken en een Iran-expert, waarschuwde dat Iran zichzelf in een positie manoeuvreert waarin het snel kan uitbreken naar een nucleair wapen en riep de internationale gemeenschap op om de druk op de Islamitische Republiek te vergroten.

  De kans daarop lijkt echter klein omdat Rusland en China meningsverschillen hebben met de Verenigde Staten over hoe Iran in toom te houden en de Europese landen die de JCPOA sloten met Iran geen reden zien om terug te gaan naar het voormalige sanctieregime.

  De reactie van de Europese Unie op het nieuws dat Iran een IAEA-inspecteur had gearresteerd en haar paspoort had ingenomen was in dit opzicht veelzeggend. De EU gaf een verklaring uit waarin werd gezegd dat de landenorganisatie “diep bezorgd” was over de arrestatie. De EU riep Iran verder op om het professionele werk van de IAEA in lijn met haar “legale verplichtingen onder de waarborgovereenkomst” te garanderen.

  De IAEA-inspecteur werd gearresteerd op het moment dat zij de uraniumopwerkingsfabriek Natanz zou binnengaan op verdenking dat zij een niet nader genoemd detectieapparaat op haar lichaam droeg. Iran liet de inspecteur later weer vrij na internationale kritiek en een ongewoon scherpe veroordeling door de IAEA.

  Militair plan

  Spanningen tussen Iran enerzijds en Israёl en de Verenigde Staten anderzijds lopen steeds verder op in verband met Irans ondermijnende activiteiten in het Midden-Oosten en over schendingen van de JCPOA die door de regering Trump in mei 2018 werd opgezegd.

  Critici van de zogenaamde maximale-druk-politiek van de VS en Israёl wijzen nu op het feit dat Iran zich gedraagt alsof het het conflict met Israёl en de VS aan het winnen is. Het agressieve gedrag van Iran nam toe nadat Trump een militair antwoord op het neerschieten van een peperdure Amerikaanse drone op het laatste moment afzegde.

  Dezelfde critici zeggen dat de maximale-druk-politiek haar uitwerking zal missen tenzij Israёl en de VS een duidelijk militair plan ontwikkelen waarmee Iran ten verstaan zal worden gegeven dat het zal moeten kiezen tussen het wijzigen van zijn huidige politiek en vernietiging van zijn militaire en civiele infrastructuur.

  Iran beweert dat Israёl, de VS en Saoedi-Arabiё achter een drietal recente aanslagen op haar olietankers zitten en dat de scheepsvaartroute in de Rode Zee “niet meer veilig is”. Het laatste zou kunnen worden uitgelegd als een nieuwe bedreiging van Israёl dat voor een deel afhankelijk is van vrij scheepvaartverkeer in de Rode Zee.

  Netanyahu, in zijn veroordeling van Iran’s hernieuwde uraniumverrijking in Fordow, waarschuwde opnieuw dat Israёl nooit zal toestaan dat Iran een nucleair wapen krijgt. Terwijl hij benadrukte dat Iran’s agressie overal toeneemt en dat Israёl “terug zal vechten” waarschuwde de premier dat dit gevecht niet alleen Israёls toekomst betreft, maar die van het Midden-Oosten en wereld in zijn geheel.

  Thema

  Over de auteur