fbpx
 • Plaatselijke bedoeïenen hielpen mee met de bouw van Joodse nederzetttingen in Noord-Israël.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Bedoeïenen in Israël

  Joanne Nihom - 11 november 2019

  Een bericht op de facebookpagina van een bedoeïenenvriend.

  Hajja Haniya Naser Njidat

  “… Het is met intens verdriet dat ik het overlijden bekendmaak van onze geliefde Hajja Haniya Naser Njidat van de Njidat-stam (Oost-Galilea). Ze werd 85 jaar. Ze behoorde tot een bedoeïenenstam die bijna is uitgestorven. De mensen van deze stam waren bepalend voor de bedoeïenennormen die wij vandaag nog volgen. Wij, de jonge generatie, zijn hen een morele verantwoordelijkheid verschuldigd om het bedoeïenenerfgoed dat zij ons nalaten in leven te houden …”

  Bedoeïenstammen wonen al eeuwenlang in Israël. Hun naam is afgeleid van het Arabische woord badawi dat ‘woestijnbewoner’ betekent. De Bedoeïenen wonen voornamelijk in twee gebieden: het noorden, waar naar schatting tussen de 45.000 en 50.000 bedoeïenen wonen, en de Negev in het zuiden, waar er rond de 200.000 wonen.

  Bedoeïenen zijn moslims maar ze hanteren andere leefregels. Het belangrijkste verschil is de bloedwraak. Het doden van een familielid is verboden in de islam, maar bij de bedoeïenen mag dit wel. Bedoeïen hebben nooit moskeeën of gebedshuizen gebouwd, dat past niet bij hun nomadenbestaan. Ze staan bekend als goede spoorzoekers en een deel van de jongeren meldt zich vrijwillig bij het Israëlische leger, hoewel dat niet verplicht is.

  De verschillen tussen de stammen in het noorden en het zuiden zijn groot. De noordelijke bedoeïenen hadden vanaf het begin intensief contact met de Joodse pioniers uit Oost-Europa die zich vestigden in nederzettingen en later in dorpen en steden. Ze raakten bevriend en leerden van elkaars gewoonten en gebruiken. Er kwamen scholen, winkels en een min of georganiseerd leven dat langzaam werd overgenomen door de bedoeïenen.

  Dit in tegenstelling tot wat zich in de Negev afspeelde. Tot het eind van de jaren 50 vond daar geen grote ontwikkeling plaats en kon de bedoeïenengemeenschap haar oude, traditionele manier van leven voortzetten. De verschillende stammen daar zijn close en moeilijk toegankelijk. Tot op de dag van vandaag zorgt dat voor veel problemen, zoals onenigheid over grondbezit, werkloosheid, de manier waarop de kinderen worden opgevoed en hoge misdaadcijfers.

  Mijn vriend woont in het noorden, in het dorp Khawalid, waar hij bezig is met het opzetten van een cultuurcentrum om de geschiedenis, traditie en waarden van de bedoeïenenstammen te bewaren. Zij verhuisden in de 19e eeuw onder het Ottomaanse regime naar de regio en tijdens het Britse mandaat hadden zij nauwe banden met de Joodse nederzettingen en werkten samen op allerlei gebied. “Het is belangrijk om onze geschiedenis vast te leggen, voor toekomstige bedoeïengeneraties”, aldus mijn vriend.

  Israël is een geurig en kleurig palet van mensen en culturen. Hajja Haniya Naser Njidat was daar onderdeel van. Moge haar ziel gebundeld worden in de bundel van het Eeuwige Leven.

  Thema

  bedoeïenen

  Over de auteur