fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Dagelijkse bezigheden

  Julia - 20 november 2019

  Met enige moeite hijs ik mijzelf uit bed. Het is nog erg vroeg maar het zonnetje schijnt en de dag is weer begonnen. Het is zeven uur als mijn bus langs de markt rijdt. De werkdag is weer begonnen. De eerste kraampjes zijn alweer open en de verse broodjes worden verpakt in plastic zakjes. Grote vrachtwagens rijden af en aan om de verse ladingen te bezorgen. De voorbereidingen voor een drukke dag zijn in volle gang. Omdat ik een redelijk vast dagritme heb, zie ik onderweg vaak dezelfde mensen voorbijkomen; in de bus, op de markt en op straat. Vaak vraag ik mij af wat deze mensen zoal doen overdag, welk leven leiden zij? Iedereen heeft zijn eigen levensverhaal en zijn eigen bezigheden. Het zou leuk en interessant zijn om dat te weten.

  Talent

  Een orthodox Joodse man. Bijna dagelijks zie en hoor ik hem muziek maken in het centrum van Jeruzalem. Hij speelt gitaar en zingt allerlei bekende hits. Ik moet er altijd een beetje om lachen want het past niet echt bij mijn beeldvorming over hoe een orthodoxe Joodse man zou moeten zijn. Maar wat doet hij het goed! Dat vinden andere mensen blijkbaar ook want er staat altijd wel een groep mensen naar hem te luisteren. Wat is de achtergrond van deze man. Waar heeft hij gitaar leren spelen en heeft hij misschien zangles gehad? Hoe is hij erbij gekomen om zijn talent op straat te delen met andere mensen?

  Hoe is hij erbij gekomen om zijn talent op straat te delen met andere mensen?

  De man op de hoek. Elke shabbat zit hij op hetzelfde hoekje vlakbij de oude stad op zijn trompet te blazen. Ondanks het feit dat hij geen groot talent heeft en er regelmatig valse noten te horen zijn, heeft hij er enorm veel plezier in en de toeristen ook want die laten zich er niet van weerhouden om dansjes te maken op de bekende liedjes die de man speelt. Waarom doet deze man dit? Wat zou hij op de andere dagen van de week doen?

  Vroege uurtjes

  De bedelende vrouw. Iedere dag bedelt zij op het stoeprandje voor de bakkerij. De meeste mensen die haar op dit vroege tijdstip passeren kennen haar en geven haar een kleine bijdrage. Waarschijnlijk zijn het de vroege uurtjes waarvan zij het moet hebben. Hoe is zij in deze situatie belandt? Waar zou ze de nacht doorbrengen? Heeft zij een gezin?

  De mensen in de bus. Als ik de bus niet mis, reis ik vaak met dezelfde mensen. Twee jong volwassenen met een beperking geven de morgen altijd een speciaal tintje. Hele gesprekken houden ze met elkaar en het liefst betrekken ze daar ook hun medepassagiers bij. Er zijn verschillende mensen die lekker eten voor ze meebrengen en ze verlaten de bus dan ook altijd met goedgevulde rugzakken. Wat zou hun levensverhaal zijn? En wat doen zij overdag?

  Thema

  Over de auteur