fbpx
 • - Foto: CC Wikimedia Commons
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een mand vol goud

  Joanne Nihom - 4 november 2019

  Onlangs was ik met vrienden eten in een Arabisch restaurant, gelegen in het buurdorp. Een populair restaurant, dat vrijwel altijd vol is en waar het dus belangrijk is om je tafel ruim van te voren te reserveren. Het restaurant was al vaker onderwerp in mijn blogs.

  Bij binnenkomst zag ik al dat er een enorm lange, prachtig tafel gedekt stond, in een iets afgelegen gedeelte van het restaurant. We zaten strategisch goed, dus ik kon volgen wat zich daar afspeelde. Het bleek om een verloving te gaan. De komst van een cameraman en een fotograaf beloofde iets bijzonders. Even later trad een groep oudere vrouwen binnen, hun hoofden bedekt; ze droegen prachtige lange traditionele gewaden, als in een sprookje. In hun handen hadden ze schalen vol met zoetig uitziende gebakjes.

  Meer gasten kwamen binnen. Jong en oud. Traditioneel gekleed en modern. Nadat ze een jong en modern uitziend stel, dat in een hoek naast de tafel stond, hadden omhelst, namen ze plaats aan de lange tafel, die inmiddels vol stond met heerlijkheden. De vrouw van het jonge stel was gekleed in een blote avondjapon en de jonge man droeg een modern pak met een das.

  Toen iedereen zat, behalve het stel, stond een wat ouder stel op. Zij was gekleed in een lange, met pailletten versierde roze japon, met een traditionele Arabische hoofdbedekking in dezelfde kleur als de japon. Ze straalde en had zichtbaar een hoofdrol. Samen met de man liep ze naar een wat kleinere tafel waar de schalen stonden met de gebakjes en ook een feestelijk met veel strikken versierde, grote mand.

  Ze gingen bij het jonge stel staan, terwijl ook de fotograaf zijn plaats in nam. Uit de mand haalde de oudere vrouw, heel rustig, en met een brede glimlach, steeds een gouden sieraad. Een ring, een armband, een ketting. Ze gaf het aan de jonge man die, serieus kijkend, het bij de jonge vrouw om- en aandeed. Iedere handeling werd voor eeuwig vastgelegd. Het was veel goud, glitter en bleef maar doorgaan. De mand deed me denken aan het wonder van Chanoeka: het olliekruikje waar maar olie uit bleef komen.

  Bij Arabische families is het gebruik dat de ouders van de bruidegom zorgen voor de ‘bruidsschat’, die begint bij de verloving. Een mand vol goud wordt geschonken aan het jonge stel, zodat, mocht het in de toekomst financieel minder gaan, zij altijd iets van waarde hebben om te verkopen.

  Israël, een land van vroegere en moderne tijden. Van oude en nieuwe tradities. Dit jonge stel had, vooral zichtbaar door hun kleding, gekozen voor een moderne leefstijl. Maar ook de traditie hielden ze in ere. Het was een fascinerend schouwspel. Twee verschillende werelden, totaal in balans met elkaar.

  Over de auteur