fbpx
 • Opgravingen in de Aravawoestijn waar eens het koninkrijk Edom lag.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Esau, dat is Edom

  Petra van der Zande - 29 november 2019

  “Esau nam zijn vrouwen, zijn zonen en zijn dochters, en alle personen die tot zijn huis behoorden, zijn vee en al zijn dieren, en al zijn bezit, dat hij in het land Kanaän verworven had, en ging naar een ander land, weg van zijn broer Jakob, want hun bezittingen waren te groot dat zij bij elkaar zouden kunnen wonen; het land waar zij vreemdeling waren. Daarom ging Esau in het Seïrgebergte wonen. Esau, dat is Edom.” Genesis 36: 6-8

  Israëlische onderzoekers hebben ontdekt dat het Koninkrijk Edom echt bestaan heeft. In de 12-11e eeuw v.Chr. werd het gesticht door Isaaks oudste zoon, Esau, in Trans-Jordanië. Moab lag ten noordoosten, de Arava ten westen en de uitgestrekte Arabische woestijn ten zuid-oosten.

  Doordat er jarenlang geen archeologisch bewijzen waren gevonden wanneer en waar Edom gelegen had, twijfelden velen aan het Bijbelse verhaal. Kortgeleden vonden Israëlische en Amerikaanse wetenschappers bewijzen dat Edom werkelijk bestond en kon d.m.v. speciale technologie de opkomst van het Bijbelse koninkrijk geïdentificeerd worden. In de huidige Israëlische en Jordaanse Aravawoestijn werd Edom’s bron van rijkdom – koper – geanalyseerd.

  Archeologen graven naar ‘slakken’ (het overblijfsel van de koperwinning) en houtskoolmonsters op de ‘Slavenheuvel’ in de Timnavallei in Israël. De dunne lagen technologisch afval, gedateerd door middel van radiocarbon, gaf een gedetailleerd verslag van de technologische veranderingen in het Bijbelse koninkrijk.

  Dankzij chemische – en archeologische analyse en microscopisch onderzoek ontdekten de wetenschappers hoe men in de oudheid koper maakte. Hierdoor bleek dat het koninkrijk van Edom 300 jaar ouder was dan men eerder had aangenomen. Dat kwam echter exact overeen met het Bijbelse verhaal. Het bewijs was geleverd dat de regio bewoond was en dat dit sterke Edomitische koninkrijk verantwoordelijk was voor een grootschalige koperindustrie.
  Koper was toentertijd kostbaar materiaal dat gebruikt werd om wapens, landbouwwerktuigen en andere voorwerpen te maken.

  Ook ontdekte men dat Edom betrokken was bij een andere grote Bijbelse gebeurtenis: de invasie van het Heilige land door farao Sjosjenq I (waarschijnlijk dezelfde als farao Shishak of Sisak) die Jeruzalem in de 10e eeuw v.Chr. plunderde. Farao had geen problemen met de Edomieten. De aan hen geïntroduceerde kopertechnologie transformeerde de regio volledig. Voor Egypte, toen een consument van geïmporteerd koper, was het belangrijk om de industrie te stroomlijnen. Dankzij hun langeafstandacontacten werd Egypte een regionale katalysator voor technologische innovaties. Zo verscheen bijvoorbeeld na de komst van Shosheng I ook de kameel in de regio.

  Ook al leek het oorspronkelijke archeologische bewijs in eerste instantie niet overeen te stemmen, toch bleek uiteindelijk dat de Bijbelse beschrijving te kloppen. De nieuwe vondsten weerspraken de opinies van diverse archeologen die beweerden dat de Arava bewoond was door een losse alliantie van stammen. Nu weten wij dat de ontdekkingen consistent zijn met het Bijbelse verhaal: “Esau, de vader van Edom, in het Seïrgebergte…”

  Thema

  archeologie

  Over de auteur