fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Het wonder van de terugkeer herdacht!

  Koen Carlier - 6 november 2019

  Vandaag viert Israël Yom ha’Aliyah, de dag van de Alija. Het woord ‘Alija’ betekent letterlijk: ‘opgaan’ en wordt gebruikt om de emigratie van Joden naar Israël aan te duiden. Sinds de oprichting van de staat Israël emigreerden miljoenen Joden vanuit de hele wereld naar hun nieuwe thuisland. Bijvoorbeeld uit de Arabische landen, uit de voormalige Sovjet-Unie, uit Ethiopië en uit Europa. Al bijna 25 jaar helpt Christenen voor Israël bij de alija, op een heel praktische manier. In Oekraïne is Koen Carlier met een team van Christenen voor Israël actief om de Joden te helpen met hun terugkeer naar huis.

  De geschiedenis herhaalt zich

  Het Thora-gedeelte van deze week gaat over Abraham die alles moet verlaten en opgaan (alija maken) naar Israël. Nu, duizenden jaren later, gebeurt precies hetzelfde: vele ‘Abrahams’ vertrekken met hun families naar Israël.

  Bekijk hier de slider met de meest recente foto’s van Joodse immigranten.

  Elke dag Alija-dag

  Bij ons in Oekraïne is het bijna elke dag ‘alija-dag’. Onze medewerkers zijn voortdurend in de weer om op een praktische manier te helpen bij de terugkeer: hetzij door vervoer naar een consulaat of de Israëlische ambassade, het geven van financiële steun voor uitreisdocumenten en paspoorten, of de rit naar één van de zes luchthavens in Oekraïne (Lviv, Vinnitsa, Odessa, Kiev, Dnepropetrovsk en Charkov) van waaruit de Joodse emigranten kunnen vertrekken!

  Gemiddeld vertrekken er elke maand vanuit de vier windstreken 2.500 emigranten naar Israël, daarvan komt 70 procent uit het Noorderland (de voormalige Sovjet-Unie).

  In onze generatie

  Deze week hadden we veel ritten met olim (Joodse emigranten), en de komende tijd zal niet anders zijn. Het wonder van de terugkeer voorzegd door de profeten en honderden keren opgeschreven in de Bijbel, mogen we niet alleen zíen in onze generatie. We mogen er ook daadwerkelijk bij hélpen! Dit zien we als een opdracht van de Heere voor de natiën.

  “Zo zegt de Heere: bedwing uw stem van geween, en uw ogen van tranen, want er is loon voor uw werk, spreekt de Heere. Zij zullen uit het land van de vijand terugkomen.”Jeremia 31:16

  Dit echtpaar uit Lugansk vertrekt binnenkort naar Israël

  Enkele reis naar het beloofde land

  Vandaag is een familie uit Lugansk (het oorlogsgebied in oost-Oekraïne) gebracht naar onze schuilplaats in Kiev. Zij zullen daar drie weken verblijven tot alle documenten in orde zijn om ook die eenmalige reis te maken: een enkele reis naar het beloofde land Israël! Meer dan vijfduizend Joden hebben sinds juli 2014 voor kortere of langere tijd verbleven in onze schuilplaats, op weg naar Israël.

  Lees hier meer over het project Breng de Joden Thuis

   
  logo breng de joden thuisSteun onze actie Breng de Joden Thuis en help het Joodse volk om alija te maken. Het kost 135 euro om één persoon vanuit het Noorderland naar Israël te brengen.

   

  In onderstaand overzicht vindt u een aantal feiten en cijfers over het Alija-werk van Christenen voor Israël in Oekraïne.

  Thema

  Over de auteur