fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  In de bus in Jeruzalem

  Julia - 5 november 2019

  Gelukkig, er is nog een plekje vrij in de bus! Ik neem plaats naast een oudere vrouw op het bankje net achter de buschauffeur. De vrouw heeft haar gebedenboekje in de hand en is aan het bidden. Het is druk in de bus en bij iedere halte stappen er meer mensen in.

  Ik kijk uit het raam naar het verkeer, wat een drukte! Vandaag is het gaan regenen en dat heeft zijn uitwerking op het verkeer wat nog chaotischer is dan normaal. Een heel aantal mensen heeft mij gewaarschuwd voor de verwachte storm van vandaag. De regen die nu valt, valt bij de Israëliërs onder de categorie ‘storm’.

  Als Nederlanders kunnen wij ons dit bijna niet voorstellen!

  Omdat deze storm werd verwacht, was men de afgelopen week al druk aan het voorbereiden. De boodschappen werden gedaan en afspraken afgezegd. Alles om er maar niet uit te hoeven tijdens de storm. Als Nederlanders kunnen wij ons dit bijna niet voorstellen!

  Ongemakkelijk

  Ik schrik op uit mijn gedachten als de buschauffeur flink op de rem trapt. Ook de vrouw die naast mij zit, kijkt op uit haar gebedenboekje. Ze kijkt naar mij en neemt mij aandachtig op. Ik word er wat ongemakkelijk van en begin ijverig met het beantwoorden van wat berichtjes op mijn telefoon.

  Maar niet voor lang. De vrouw tikt mij aan en begint met luide stem in het Hebreeuws tegen mij te praten. Ze wil graag wat advies over de verschillende zalfjes die zij zojuist heeft opgehaald. Ik geef aan dat ik nog niet zo denderend Hebreeuws praat maar daar heeft ze totaal geen moeite mee.

  Zalfjes

  Ze begint honderduit te vertellen over de verschillende lichamelijke klachten die zij heeft, laat mij haar zalfjes zien en vraagt aan mij welk zalfje zij voor welke klacht moet gebruiken. Even vergeet ik dat ik in een volle bus zit, bekijk de verschillende zalfjes en begin de vrouw in mijn beste Hebreeuws en met behulp van een vertalingsapp uit te leggen hoe zij de zalfjes het beste kan gebruiken.

  Vanuit mijn ooghoeken zie ik de chauffeur grijnzen en ook om mij heen schieten er een paar mensen in de lach.

  Op een gegeven moment zeg ik iets in het Hebreeuws wat blijkbaar niet de betekenis heeft van wat ik denk dat het is. Vanuit mijn ooghoeken zie ik de chauffeur grijnzen en ook om mij heen schieten er een paar mensen in de lach. Gelukkig schiet een andere vrouw mij te hulp en samen leggen wij het de vrouw verder uit.

  Vermaak

  Wat later zeg ik de oude vrouw gedag want ik ben bij mijn halte. Luid roepend door de bus wenst zij mij veel geluk en gezondheid toe in het leven. Snel bedek ik mijn hoofd met mijn sjaal en stap de bus uit in de stromende regen. Ik moet erg lachen als ik de grappige situatie van zojuist overdenk.

  Zonder enige schaamte ging de vrouw nogal luid met mij in gesprek over haar intieme lichamelijke klachten. Omdat zij zich hier helemaal niet voor schaamde, vergat ik zomaar mijn schaamte voor mijn Hebreeuws en kon ik ongestoord oefenen met de taal. Wat wel heel wat vermaak opleverde in de bus!

  Thema

  Over de auteur