fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israëlische innovaties die de wereld gaan veranderen

  Yochanan Visser - 28 november 2019

  Elk jaar publiceert het tijdschrift TIME een lijst met de beste 100 uitvindingen en innovaties over het jaar. Dit jaar, haalden maar liefst 9 Israёlische innovaties de top honderd, een wereldrecord wanneer men de grootte van Israёl als land en volk in aanmerking neemt.

  Een ontdekking van een team wetenschappers van de Hebreeuwse Universiteit (HU) in Jeruzalem kon nog niet worden opgenomen in TIME’s lijst maar zou dat zeker hebben verdiend gezien de impact die de ontdekking zal hebben op mensen die een behandeling ondergaan voor kanker.

  Verbeterde behandeling tegen kanker

  De Israёlische media maakten op dinsdag bekend dat het team van de HU een methode heeft ontdekt waarbij chemotherapie direct wordt afgeleverd in kankercellen alleen. De methode betekent dat de chemotherapie voortaan niet meer gezonde lichaamscellen verwoest, iets dat in veel gevallen de dood van een patient veroorzaakt en niet de ziekte zelf.

  De methode stelt artsen in staat om de dosis chemo aanzienlijk te verlagen en zodoende de vaak verwoestende bijwerkingen van chemotherapie te reduceren waardoor de overlevingskans aanzienlijk toeneemt. De bevindingen van het HU team werden onlangs gepubliceerd in het toonaangevende magazine Frontiers in Pharmacology. Het team slaagde erin om het eiwit TRPV 2 in kankercellen te activeren en dit eiwit opent een kanaal in het celmembraam waarlangs de chemosusbstantie direct wordt getransporteerd naar de cellen.

  Professor Alex Binshtok van de HU zegt dat het nog te vroeg is voor voorspellingen maar hij is er zeker van dat de nieuwe methode tot een andere benadering van carcinomen zal lijden en dat zal op haar beurt de pijn die patienten ondergaan, reduceren.

  Water uit de lucht

  Israёl is een wereldleider op het gebied van innovatieve therapiёn die chronische en levensbedreigende ziektes op een nieuwe wijze bestrijden en het land heeft ook andere technologiёn ontwikkeld die de wereld vooruit helpen zoals Genny een apparaat dat drinkwater maakt uit lucht.

  Genny ziet eruit als een waterkoeler en wordt aangedreven door een generator die op zonne-energie werkt.  Het apparaat werkt op het verdampingsprincipe en koelt de lucht tot het dauwpunt, waarna het water wordt gezuiverd. De standaardversie van de Genny maakt tussen de 25 en 30 liter drinkwater per dag en het systeem wordt al in diverse delen van de derde wereld, waar vaak geen waterleiding is, gebruikt.

  Een meer industriёle versie van het systeem, de zogenaamde AWG, produceert maar liefst 600 liter drinkwater per dag en kan op een speciaal voertuig worden geplaatst dat het systeem mobiel maakt, waardoor het bijvoorbeeld gebruikt kan worden in rampgebieden.

  Elektrisch vliegen

  Een andere Israёlische uitvinding die een revolutie beoogt in de wijze waarop mensen zich verplaatsen is de ‘Alice’ een een volledig elektrisch aangedreven vliegtuig met de capaciteit om negen mensen te vervoeren. De ‘Alice’ werd voor het eerst buiten Israёl getoond op de 53ste jaarlijkse luchtverkeershow in Parijs. Directeur Omer Bar-Yochai van de firma Eviation Aircraft in Israёl zegt dat de kosten van een ‘Alice’ vlucht goedkoper zullen zijn dan een treinkaartje en dat het vliegtuig als een luchttaxi zal gaan functioneren.

  Visueel hulpmiddel

  Dan is er de uitvinding van Orcam een Israёlische firma die ook betrokken was by de ontwikkeling van Mobile Eye een veiligheidssysteem dat nu in de meeste nieuwe auto’s wordt gemonteerd. Orcam ontwikkelde de My Eye 2.0 een apparaatje dat op het montuur van een bril wordt gemonteerd en dat  mensen met visuele problemen in staat stelt om te lezen en om anderen te herkennen. De My Eye 2.0 is ook in staat om barcodes te lezen en wordt voortdurend verder ontwikkeld om het apparaatje beschikbaar te maken voor mensen in de gehele wereld.

  Pijnbestrijding bij migraine

  Nerivio is een andere Israёlische uitvinding die de top 100 van TIME haalde. Het apparaat wordt op de arm van een patient die aan migraine lijdt geplaatst en werkt met een gepersonialiseerd pijnverminderingsprogramma. De Nerivio, die minder dan 100 euro kost, is al goedgekeurd door de FDA in de Verenigde Staten en zal zeker de hele gezondheidszorg in de wereld op het gebied van migrainetherapie gaan veranderen.

  Zelfdiagnose

  Een andere Israёlische innovatie die de TIME top 100 haalde is de TytoHome die geproduceerd wordt door de firma Tyto Care. TytoHome is een apparaat ter grote van de hand en stelt de patient in staat om zelf onderzoek te doen naar vitale lichaamsfuncties zoals de werking van hart, longen en het spijsverteringssysteem. Het apparaat diagnostiseert ook ziektes zoals oorontstekingen, griep en andere ontstekingen. TytoHome is al op de Amerikaanse markt en kost daar 300 dollar. Het apparaat wordt spoedig ook in Europa geïntroduceerd en is tevens verkrijgbaar in Canada.

  Robothulp

  Robotemi, een Israёlische uitvinding die mensen met medische problemen in staat stelt om onafhankelijker te functioneren, haalde ook de TIME top 100. Robotemi beantwoordt praktische vragen, helpt bij het gebruik van smartphones en volgt de gebruiker wanneer hij door het huis wandelt, maar ook daarbuiten.
  De robot kan ook bestellingen doen en wordt ook als radio en afspeelapparaat voor muziek gebruikt. Het apparaat kan op afstand in iedere plaats van de wereld worden bediend en heeft inmiddels diverse prestigieuze prijzen in de wacht gesleept.

  Elliq een robot die werd ontwikkeld door het Israёlische bedrijf Robotics is een andere uitvinding die de TIME top 100 haalde. Het apparaat lijkt in de verte wat op Robotemi maar is meer gericht op de ouden van dagen die door de robot onafhankelijker kunnen functioneren en ook op sociaal gebied hun isolatie voorkomt.

  Elliq reageert op de stem en blikken van mensen maar kan ook via aanraking worden geactiveerd. De robot beantwoordt vragen en engageert de gebruiker gedurende de dag, maar is ook in staat om afspraken voor de gebruiker te maken en herinnert hem of haar aan het tijdstip waarop bepaalde medicijnen moeten worden ingenomen. De robot helpt ook bij het gebruik van de smartphone en is in staat om videogesprekken te faciliteren met derden.

  Andere uitvindingen

  Er waren nog andere Israёlische innovaties die de TIME top 100 over 2019 haalden zoals ECONcrete een ecologisch beton dat wordt gebruikt om ecologisch actieve infrastructuur aan te leggen onder water en in kust gebieden.

  Een andere sensationele Israёlische medische innovatie die op dit moment nog in de uitprobeerfase is, is een revolutionaire kankerbehandeling onder de naam Icecure. IceCure is een methode waarbij kankergezwellen worden bevroren zonder dat de patient wordt geopereerd. Een Icecure trial met 146 patienten die aan borstkanker leden was een groot succes en kende slechts één geval waarbij de tumor terugkwam gedurende een observatieperiode van twee jaar.

  De methode wordt gebruikt onder locale anesthesie en omvat het gebruik van echoscopie om het bevriezen van de tumor tot -170 graden Celsius met vloeibaar stikstof op preciese wijze mogelijk te maken. Icecure is al in de Verenigde Staten en sommige andere landen geïntroduceerd en de methode zou ook kunnen werken bij andere vormen van kanker zoals longkanker, lever- en nierkanker, maar ook bij botcarcinomen.

  Een proef met longkankerpatienten in Japan was ook een succes volgens Eyal Shamir de directeur van IceCure die uitlegde dat het overgrote deel van de patiënten die met IceCure worden behandeld binnen 72 uur weer hun dagelijkse activiteiten kunnen hervatten.

  Over de auteur