fbpx
 • Een Arabische werknemer bij een groothandel in groenten in Jeruzalem. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Kijk eens wat genuanceerder naar Arabieren

  Joanne Nihom - 15 november 2019

  In gesprekken en ontmoetingen zowel in Nederland als in Israël, met een aantal Nederlandse vrienden en kennissen, valt me steeds weer op hoe eenzijdig zij denken over Arabieren.

  Uitspraken als “ik haat ze”, “het zijn allemaal extremisten”, “ze dragen allemaal hoofddoekjes, ik wil er niets mee te maken hebben”, zijn heel gewoon.

  Als ik vertel hoe ik leef tussen de Arabieren, religieuze en niet-religieuze, geloven ze dat niet. Ik benadruk altijd dat de Joodse en de Arabische cultuur totaal verschillend zijn, maar dat dat niet betekent dat je niet met elkaar om kunt gaan. Het gaat om onderling respect, elkaar als waardevolle mensen beschouwen. Ook en vooral van elkaar leren.

  Niet alle Joden zijn aardig, net zoals er ook niet-aardige Arabieren zijn. Extremisten bestaan, in ieder geloof.
  Verschillen zijn er tussen ons. Tijd is bij Arabieren een ander begrip dan bij Joden en politiek is vrijwel nooit een onderwerp dat op tafel komt. We kleden ons veelal verschillend en de dagelijkse omgang tussen Arabische mannen en vrouwen is anders dan zoals wij dat gewend zijn. De vrouw is in hun cultuur nog steeds een mindere.

  Er is veel, heel veel dat ‘anders’ is. Toch beschouw ik de kennismaking met hun cultuur en hun leven als een van de mooiste geschenken in mijn leven. Het heeft me veel geleerd de afgelopen jaren. Vooral dat het, om te zorgen dat in de wereld van onze kinderen en kleinkinderen meer tolerantie is tegenover elkaar en daardoor minder plaats voor extremisme. Het is belangrijk dicht bij huis te beginnen.

  Arabieren stammen af van Ismaël, een zoon van Abraham. Joden zijn de afstammelingen van Isaak, ook een zoon van Abraham. Joden (als etniciteit) en Arabieren zijn beide Semitische volkeren. Er zijn christelijke Arabieren en islamitische Arabieren.

  Over de auteur