fbpx
 • Tel Aviv bij het vallen van de avond. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Trots op Tel Aviv

  Joanne Nihom - 8 november 2019

  Onlangs tijdens een taxirit in Tel Aviv, hoorde de taxichauffeur aan mijn accent dat ik uit het buitenland kwam. Na wat uitwisselingen over Nederland en de mededeling dat hij er onlangs nog was geweest, raakten we aan de praat over Tel Aviv.

  “Ongelofelijk”, zei hij, terwijl hij me trots aankeek door het achteruitkijkspiegeltje. “Weet je dat Tel Aviv pas sinds 1948 bestaat, moet je zien wat er bereikt is.” Met het laatste was ik het eens, maar met het eerste gedeelte niet. Tel Aviv bestaat al langer dan 1948, hoewel niet veel langer.

  Een stukje geschiedenis, helaas leest de chauffeur geen Nederlands.

  In 1910 was Tel Aviv, vertaald ‘Lenteheuvel’, nog niet veel meer dan een zanderig duin. Nu is het een bruisende metropool die Europese steden in veel opzichten naar de kroon steekt. De stad ligt net 60 kilometer van het religieuze centrum van de wereld, Jeruzalem, maar ademt een totaal andere atmosfeer. Dit is dé stad voor iedereen die houdt van stranden, wandelen, architectuur en een bruisende sfeer.

  Tel Aviv is begonnen als een nederzetting ten noorden van Jaffa. Tijdens de eerste immigratiegolf van Russische Joden in 1887, werd de wijk Neve Zedek gebouwd. In de daarop volgende jaren werden meer wijken gebouwd.
  Het inwonersaantal lag in 1910 op honderd.

  Tel Aviv was een stedenbouwkundig succes, en de bevolking groeide gestaag. Na de Eerste Wereldoorlog was er weer een immigratiegolf. Veel Europese architecten kwamen naar het Mandaatgebied Palestina. In 1925 werd het Technion geopend, de technische universiteit in Haifa. In de jaren dertig ontwierpen architecten veel huizen en kantoren in Tel Aviv. De huizen werden gebouwd zonder tierelantijnen, met bouwkundige aanpassingen om de hitte buiten te houden en veelal in de stijl van Bauhaus.

  Tel Aviv is qua architectuur van de jaren 30 het grootste openluchtmuseum ter wereld. Sinds 2003 staat ‘De Witte Stad’, zoals Tel Aviv ook genoemd wordt, op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

  In de nacht van 14 op 15 mei 1948 werd in Tel Aviv door de Joodse leiders onder leiding van David Ben-Goerion de onafhankelijke staat Israël uitgeroepen. Tijdens de oorlog die hierop volgde, is Tel Aviv één jaar de hoofdstad van Israël en de vergaderplaats van Israëls tijdelijke parlement geweest, totdat na de oorlog Jeruzalem in 1949 werd aangewezen als hoofdstad.

  In 1950 is Tel Aviv samengegaan met Jaffa. Omliggende steden als Petach Tikwa, Ramat Gan en Holon zijn aan Tel Aviv vastgegroeid en samen vormen ze een agglomeratie van een paar miljoen inwoners. De stad trekt veel hightechbedrijven en profileert zich hiermee in de wereld. In 2012 werd de stad na Silicon Valley verkozen tot beste startup plaats voor een nieuw ICT-bedrijf.

  Tel Aviv, een wereldstad. Trots voel ik me, net zoals mijn taxichauffeur.

  Thema

  Tel Aviv

  Over de auteur