fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Alijaseminars in het Noorderland

  Koen Carlier - 12 december 2019

  In samenwerking met het Joods Agentschap zijn er dit jaar in totaal 38 alijaseminars georganiseerd waaronder twintig in Oekraïne, twaalf in Rusland en zes in Wit-Rusland. Op 8 en 9 december waren de laatste twee seminars voor dit jaar in Vinnitsa en Chmilnitsky. Speciaal daarvoor was de viceburgemeester Tanya Mazorsky uit Karmiel daarvoor naar Oekraïne gekomen!

  Ik wist eigenlijk niet wat ik hiervan moest denken. Zou het een droog, saai verhaal worden omdat Tanya nu eenmaal is gevraagd om te komen? Speciaal voor deze alijaseminars werden nieuwe families uitgenodigd. Wij waren ook aanwezig met een informatietafel over ons werk in Oekraïne en kregen ook ruim de gelegenheid om ons voor te stellen.

  De alija van president Rivlin

  Eerst werd er een Hebreeuws lied afgespeeld en vertoond via de beamer over de terugkeer van de Joden en op het einde sprak de Israëlische president Reuven Rivlin bijzondere woorden over Israël. Hijzelf komt uit een familie uit de Baltische Staten die al 5 generaties in Jeruzalem woont. De rabbijn had destijds aan de gemeente verteld dat de Messias op komst is en de oproep gedaan om naar Israël te gaan. Onder de emigranten van deze gemeente waren de Rivlins ook meegekomen.

  Tanya Mazorsky’s verhaal

  Tanya Mazorsky sprak op een hele fijne manier over de mogelijkheden en gaf ook nuttige praktische informatie over de terugkeer naar Israël. Het verbaasde ons een beetje, juist omdat we er onze vraagtekens bij hadden. Toen alles afgelopen was vertelde Tanya over haar eigen alija uit Rusland. Vanaf haar twaalfde werd ze heftig geconfronteerd met antisemitisme waardoor ze een trauma opliep. Ze wilde niet dat haar kinderen zoiets ooit mee zouden moeten maken. Daarom vertrok ze op 17-jarige leeftijd naar Israël. Dit was in de periode net na de val van het IJzeren Gordijn. Ze ging, gesteund door haar ouders, mee met het jongeren alija-programma ‘Alija 16’.

  “Bij elke nieuwe fase in mijn leven heb ik gebeden om wijsheid. Deze heb ik ook gekregen!”

  Na het volgen van het programma van ‘Alija 16’ studeerde Tanya filosofie, kunstgeschiedenis en de geschiedenis van het Joodse volk. Deze kennis mocht ze later doorgeven aan de Joden die op dat moment alija maakten. Deze kwamen maandelijks met duizenden aan in Israël.

  Tanya vertelde: “Bij elke nieuwe fase in mijn leven heb ik gebeden om wijsheid. Deze heb ik ook gekregen!” Ze kreeg de mogelijkheid om in Karmiel in een absorptiecentrum te gaan werken. Daar ontmoette ze veel Holocaustoverlevenden die de getto’s hadden overleefd. Door deze ontmoetingen besloot ze een Russisch boek dat hierover ging naar het Hebreeuws te vertalen.

  De terugkeer uit het Noorderland

  Intussen werkt ze al een jaar als de rechterhand van de burgemeester van Karmiel. Ze heeft als belangrijke taak de terugkeer uit het Noorderland naar Karmiel te stimuleren. De komende jaren wil deze stad duizenden Joden die alija maken verwelkomen.

  Ze gaf ook advies aan de Joden die in Oekraïne zijn, namelijk ‘stel niet uit wat je vandaag kan doen’. Toen we afscheid namen drukte ze ons nog op het hart dat we altijd welkom zijn in Karmiel. Later schoot het me te binnen dat dit getuigenis van Tanya een voorbeeld is van wat er in Ezechiël 36 staat beschreven, namelijk dat God Zijn volk een nieuw hart zal geven in Zijn land.

  Een poosje later kregen we nog een berichtje van Tanya:

  “Goedemorgen,

  Ik ben onder de indruk van het werk dat jullie doen in Oekraïne. Ik zou het mooi vinden als we contact blijven houden. Hopelijk zien we jullie snel in Karmiel. Bedankt voor de warme sfeer gisteren. G’d zegene je, je familie en je team!”

   

   

  Thema

  Over de auteur