fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Ansichtkaarten uit Israël

  Petra van der Zande - 20 december 2019

  “Zoals koud water op een vermoeide ziel, zo is een goed bericht uit een ver land.” Spreuken 25:25

  Ansichtkaarten vieren hun 150-jarige jubileum! In 1869 kondigde de Oostenrijkse posterijen af dat niet alleen bedrijven, maar ook het algemene publiek gebruik kon maken van de ansichtaart. Vele landen volgden deze nieuwe trend. Het voordeel van de ansichtkaart was dat ze inclusief postzegel verkocht werden. Al spoedig verschenen bedrukte voorkanten met schilderijen, portretten of landschappen.

  De Monsohn Lithografische pers werd in 1892 door Abraham en zijn broer Mosje in Jeruzalem’s Oude Stad opgericht. De broers hadden in Frankfurt lithografie gestudeerd en drukten met de geïmporteerde Monsohn (hand)pers wel 300 kleurenprints per dag – de enige kleurendruk in Jeruzalem. Twee jaar later drukten de broers wel 1000 prints per dag!

  De broers produceerden niet alleen ansicht- en wenskaarten met Joodse thema’s, maar ook landkaarten, Soeka- en regeringsposters en etiketten en verpakkingsmateriaal voor de pionierende ondernemers in Eretz Israël.

  Monsohn Pers kreeg speciale rabbinale toestemming om ook drukwerk te leveren aan moslims en christenen, mits het materiaal niet gebruikt werd voor evangelisatie. Er werden zelfs militaire kaarten gedrukt voor de Ottomaanse leider Djemal Pasha die zijn hoofdkwartier op Mount Scopus had.
  Als pioniers in gouddruktechnieken en offset werd Monsohn (later Monson/Monzon) beschouwd als de beste en meest geïnnoveerde drukkerij in het land.

  Rond 1910 was het “Bloemen van het Heilige Land” souvenir heel erg populair. Het olijfhouten gekafte boekje bevatte lokale droogbloemen met landschappen van Eretz Israël en toepasselijke Bijbelteksten.

  In 1934 opende Monsohn een nieuwe drukkerij in westelijk Jeruzalem met vier drukpersen en dertig personeelsleden. Ze deden zaken met alle sectoren van de stad – Joden, Arabieren, Turken en Engelsen. Het bedrijf drukte ook etiketten voor wijn, snoep, olie en sigaretten en film- en reisposters. Tijdens de soberheidsjaren van 1950, was Monsohn de enige drukker die de couponboekjes mocht leveren.

  De concurrentie van de moderne drukkerijen deed de Monsohn/Monson Pers uiteindelijk de das om. Ze sloten in 1992. Eén kleinzoon bleef in het drukkersvak; een ander richtte drukkerij Keter op – nog steeds een van Israëls leidende drukkerijen. Weer een andere nazaat opende Hebron Press in Kiryat Arba.

  De ontvanger van zo’n prachtige Monsohnkaart zette deze op een zichtbare plek om er nog maandenlang van te genieten. Of het nu elektronisch of via een echte kaart komt, goed bericht uit een ver land blijft het hart verblijden!

  Thema

  geschiedenis

  Over de auteur