fbpx
 • Israëlische soldaten sluiten het hek naar het 'Island of Peace', een van de stukken land die Israël in bruikleen had van Jordanië, maar waarvan Jordanië de bruikleen beëindigde. Deze stap vormt een bekoeling in de relaties tussen de landen. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Jordanië steeds vijandiger jegens Israël

  Yochanan Visser - 4 december 2019

  Eind oktober schreef ondergetekende een analyse over de relatie tussen Jordanië en Israël 25 jaar na de ondertekening van het vredesakkoord tussen voormalige koning Hoessein en de overleden Israëlische premier Yitzchak Rabin. Het artikel ging over de toenemende vijandigheid jegens Israël door het regime van koning Abdullah II en presenteerde een reeks recente gebeurtenissen die aantonen dat het vredesverdrag op instorten zou kunnen staan.

  Gebeurtenissen sinds de publicatie van het artikel en exclusieve interviews met twee Jordaanse oppositieleiders met Christenen voor Israel geven aan dat de situatie in feite slechter is dan tot nu toe werd aangenomen.

  Laten we beginnen met de gebeurtenissen in Jordanië en Israël in de afgelopen vijf weken. Nadat Israël twee percelen land had overhandigd dat het van Jordanië had gehuurd sinds het vredesakkoord van kracht werd, bezocht Abdullah de twee gebieden die hij Israël had gedwongen op te geven na afloop van de huurovereenkomst. De bezoeken waren duidelijk bedoeld om een boodschap naar de Jordaanse burgers te sturen die steeds meer protesteren tegen de manier waarop Abdullah zaken regelt in het Arabische land van meer dan 10 miljoen burgers, onder wie 6,5 miljoen Palestijnse Arabieren.

  “Het Hasjemitisch Koninkrijk wordt binnen een generatie vervangen.”

  Arrestatie Konstatin Kotov

  Tijdens de bezoeken aan wat nu al-Ghamar en al-Baqura wordt genoemd, gebruikte Abdullah felle retoriek over de soevereiniteit van Jordanië en probeerde hij zichzelf te presenteren als een vrome moslim, iets dat duidelijk bedoeld was om zijn positie onder het Jordaanse volk te verbeteren. De koning beval blijkbaar ook de arrestatie van de Israëlische burger Konstatin Kotov om de vrijlating van twee Jordaniërs te verzekeren die in Israël werden vastgehouden omdat ze probeerden Iraanse terroristische netwerken op te zetten in de zogenaamde Westelijke Jordaanoever, Judea en Samaria.

  Kotov bleef echter in Jordaanse hechtenis nadat de Israëlische regering besloot de twee Jordaniërs vrij te laten en wordt nu behandeld als een gevaarlijke crimineel die een gevaar vormt voor Jordanië. De Russische Israëliër staat momenteel terecht voor een militaire rechtbank – iets dat tegen de Jordaanse wet is – waar hij in een kooi moet staan, omringd door Jordaans veiligheidspersoneel terwijl hij nu ook wordt beschuldigd van drugsbezit en geen enkele advocaat hem vertegenwoordigt.

  Militaire oefening

  Dan was er de Jordaanse legeroefening eind november, die in feite een simulatie was van oorlog met Israël. De oefening kreeg de codenaam ‘Zwaarden van Karama’ een verwijzing naar de strijd bij het dorp Karama in 1968 tussen de IDF en een coalitie van Fatah-terroristen en het Jordaanse leger. Volgens de Jordaanse media omvatte de oefening het gebruik van F-16 gevechtsvliegtuigen en helikopters, terwijl verschillende eenheden van het Jordaanse leger deelnamen aan de oefening “met het doel de voorhoede van de vijand en de bruggen die als kruispunten kunnen worden gebruikt, te vernietigen” op de Jordaanse Israëlische grens.

  De Israëlische analist Amos Harel schreef later dat de oefening een “duidelijke boodschap van woede” voor Israël was, omdat Abdullah nog steeds woedend is over het Israëlische plan om de Jordaanvallei te annexeren. De annexatie van deze strategisch belangrijke vallei werd ook besproken tijdens een onverwacht telefoontje tussen premier Benyamin Netanyahu en de Amerikaanse president Donald Trump over de toenemende Iraanse dreiging deze week.

  Weerstand tegen het Jordaanse koningshuis

  De gretigheid van Israël om de Jordaanvallei nu meer dan vijftig jaar na de Zesdaagse Oorlog te annexeren, zou iets te maken kunnen hebben met de activiteiten van Iran in Jordanië. Leden van de Jordaanse oppositie hebben ondergetekende verteld dat een Iraanse militaire delegatie eind november Amman bezocht en beweerden dat Qassem Soleimani, de commandant van de Quds Brigade van het Iraanse Revolutionaire Garde-korps, vier maanden geleden Jordanië bezocht.

  Een van hen, Abed Almaala, de zoon van de overleden voorzitter van de raad van oudsten van de grote (1 miljoen mensen) Bani Hassan-stam in Jordanië, vertelde dat respect voor de koning, die volgens de Jordaanse wet niet kan worden beledigd (of bekritiseerd) omdat hij een afstammeling is van de profeet Mohammed, is verdwenen. Jordanië nadert faillissement, zei Amaala en wees erop dat vrijwel elke Jordaniër weet dat de koning en zijn gezin (100 personen) jaarlijks 2 miljard dollar uitgeven aan hun luxe levensstijl, terwijl de gemiddelde Jordaniër dichtbij of onder de armoedegrens leeft.

  “Het regime is finished“, het kan volgens Almaala een paar maanden of maximaal een jaar of twee duren voordat Abdullah uit zijn paleis zal worden gedwongen. Hij bevestigde effectief wat de Israëlische inlichtingendienst Mossad eind 2014 rapporteerde aan het hoofd van de zogenaamde YESH raad Danny Dayan: het Hasjemitisch Koninkrijk wordt binnen een generatie vervangen.

  Demonstraties

  Een video over een recente demonstratie tegen de koning door leden van de invloedrijke Bani Hassan-stam en andere video’s met beelden van eerdere demonstraties lijken de bewering van Almaala te ondersteunen dat het regime van koning Abdullah is voltooid of bijna is voltooid. De betogers schreeuwden boos dat ze het paleis van de koning zouden aanvallen en bedreigden Abdullah en zijn familie dat ze niet meer zouden kunnen slapen terwijl ze ook dreigden toeristen te ontvoeren om de koning van zijn rijkdom te beroven.

  Vijandigheden

  Abdullah verhoogt ondertussen zijn vijandigheid tegen Israël nadat hij – tijdens een evenement georganiseerd door een Amerikaanse denktank – zei dat de Israëlische Jordaanse betrekkingen een historisch dieptepunt hebben bereikt. Afgelopen dinsdagochtend werd een delegatie van Israëlische loco-burgemeesters vernederd bij een grensovergang nabij Eilat, terwijl ze zich voorbereidden om Jordanië binnen te gaan voor een bezoek aan de antieke stad Petra.

  De loco-burgemeesters werden ontdaan van hun keppeltjes en Tzitzit (religieuze kleding)”, aldus Kikar HaShabat verslaggever Itzik Ohana. De antisemitische daad veroorzaakte verontwaardiging in Israël nadat duidelijk werd dat de Jordaniërs de items in beslag namen voordat de delegatie terugkeerde naar Eilat.

  Niet gemeld door de Israёlische media was een ander incident met Sameeh Maita, een voormalige woordvoerder van Abdullah. Maita stormde uit een interview met tv-zender Al-Arabiyah nadat hij hoorde dat professor Uzi Rabin van Bar Ilan Universiteit ook was uitgenodigd door het tv-station. Maita zei dat hij niet klaar was om “te onderhandelen met een zionist.”

  Mudar Zahran, de leider van de Jordanian Opposition Coaltion, vertelde dat hij de Israëlische regering al tien jaar geleden waarschuwde dat Abdullah een vijand van de Joodse staat was en waarschuwde tevens tegen de toenadering van Jordanië jegens Iran.

  Thema

  jordanie

  Over de auteur