fbpx
 • Jaffa. - Beeld: Nahum Gutman
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Het Gutman museum

  Joanne Nihom - 13 januari 2020

  Het Gutman museum is niet zoals andere musea. De entree is een kleine, maar oh zo bijzondere winkel, waar achter de toonbank gevuld met boeken, posters en ansichtkaarten, een vriendelijke mevrouw me welkom heet, me op mijn gemak stelt en uitlegt hoe de museumroute in elkaar zit. Het museum is voor jong en oud en bevindt zich in het pittoreske Neve Tzedek, een wijk in Tel Aviv.

  Een paar feitjes:
  Het museum is vernoemd naar de schilder, illustrator, beeldhouwer en schrijver Nahum Gutman, een van de eerste bewoners van Tel Aviv. Gutman (1898 -1980) kwam met zijn ouders naar wat toen nog Palestina heette toen hij zeven jaar oud was. De familie woonde in Jaffo en vandaar verhuisden ze naar Neve Tzedek.

  Op 15 jarige leeftijd studeerde hij aan de Bezalel Kunstacademie in Jeruzalem, twee jaar later ging hij in dienst en op 20-jarige leeftijd reisde hij naar Wenen, Berlijn en Parijs om daar kunst te studeren. Bij terugkomst, in 1926, sloot hij zich aan bij een groep kunstenaars die the Eretz Israel style of Art vormden en zich focusten op landschappen en lokale figuren. Zij schilderden met lichte kleuren, geïnspireerd door de kunst uit het oude Oosten en het Europese modernisme. Naast het feit dat Gutman prachtig schilderde, was hij ook bekend door de verhalen met illustraties die hij maakte voor kinderen. Zij werden gepubliceerd in een wekelijkse kinderkrant en later uitgegeven in boekvorm.

  Het doel van het knusse museum is om de toeschouwer, jong en oud, mee te nemen in de wereld van de kunst. Hier en daar staan stoeltjes met tafeltjes, met papier en kleurpotloden, om je creatief uit te dagen, geïnspireerd door de prachtige schilderijen van Gutman zelf, maar ook door exposities van andere kunstenaars.

  Het museum, dat zich bevindt in twee huizen die met elkaar verbonden zijn, geeft een huiselijk gevoel en zorgt dat je op een ontspannen manier geniet van al het moois. Ik kon het dan ook niet laten om zelf een poging te doen wat te tekenen. U krijgt het nog niet te zien, misschien over een paar jaar.

  Het was even een uitdaging om het museum te vinden, maar geef niet op, het is echt meer dan de moeite waard. Loop bij het weggaan nog even de museumwinkel binnen, ze hebben daar zoveel prachtige boeken en leuke hebbedingetjes.

  » Gutman Museum, Shim’on Rokah St 21, Tel Aviv-Yafo

  Thema

  cultuurkunst

  Over de auteur