fbpx
 • Chaya Schijveschuurder met haar man en hun zoontje Mordechai. - Foto: met dank
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  L’Dor Vador, van generatie op generatie

  Joanne Nihom - 31 januari 2020

  Een bijna onopvallend bericht in de Israëlische media, tenminste als je de achtergrond niet kent.
  ‘Chaya Schijveschuurder bevallen van een zoon’ …

  Mordechai (Moti) Schijveschuurder, 43, was een van de 15 mensen die op 9 augustus 2001 werden gedood bij een zelfmoordaanslag in het hart van Jeruzalem, in een druk pizzarestaurant. De bom, die vol zat met spijkers, schroeven en bouten, vernietigde de pizzeria volledig. De terroristen droegen de explosieven in een gitaarkoffer en betraden de pizzeria, gevestigd in het centrum van Jeruzalem, net voor 14.00 uur.

  Onder de andere slachtoffers waren Mordechai’s vrouw Tzira (41) en kinderen Ra’aya (14), Yitzhak (4) en Hemda (2). Twee andere dochters raakten zwaar gewond. De familie bracht de dag door in Jeruzalem. Ze wilden even weg van de continue schietpartijen in de buurt van hun huis in Neria, een gemeenschap in Samaria. Drie oudere broers die niet aan het gezinsuitje deelnamen, identificeerden de lichamen.

  Mordechai Schijveschuurder werd geboren in Amsterdam in een orthodox-Joods gezin. In 1977 emigreerde hij naar Israël en studeerde aan de Ponevitz Yeshiva in Bnei Brak. Hij ontmoette Tzira en ze trouwden in 1978. Naast zijn religieuze studies studeerde Mordechai economie aan de Bar Ilan University en leidde een importbedrijf. Het gezin verhuisde later naar Jeruzalem en in 1994 naar Neria. Motti werd begraven in Jeruzalem, samen met zijn vrouw en hun drie kinderen.

  Chaya – ze was toen acht jaar – was een van de dochters die de aanslag overleefde. Afgelopen week beviel ze van een gezonde zoon. Tijdens de brit mila (religieuze besnijdenis) kreeg hij zijn naam: Mordechai, vernoemd naar zijn vermoorde opa. L’Dor Vador, van generatie op generatie.

  Motti, zo werd Mordechai genoemd, zat zes jaar lang bij mij in de klas. Op het Maimonides in Amsterdam, het Joods lyceum. Een lieve, intelligente jongen die hield van grappen maken. Hij leeft voort in onze gedachten en nu ook in een nieuwe jonge generatie. Zolang wij leven, leven zij. L’Dor Vador …

  Thema

  Over de auteur