Sluiten

Zoeken.

Nederlandse christenondernemers onthullen sportplaats in Israël

17 januari 2020

Sportplaats-Karmiel

Deze week is een groep ondernemers uit Nederland (amai, ook één Vlaamse ondernemer!) in Israël.

Een toeristische reis? Nee.

Een zakenreis? Ook niet!

Christenen voor Israël heeft een businessplatform voor ondernemers met hart voor Israël (Bouwen met Israël), dat elk jaar een paar projecten uitkiest om samen de opbouw van Israël financieel te ondersteunen.

Sela

Een eerste project dat tijdens deze reis werd bekrachtigd, was een buitensportplaats in een opvangcentrum in Karmiel, waar vooral Joodse jongeren uit Oekraïne en Rusland een integratieprogramma volgen. Dit heet Sela, duurt 10 maanden en het accent ligt op het leren spreken en lezen van het Hebreeuws. Op dit moment volgen 250 jongeren dit programma in Karmiel!

In Oekraïne werkt het team van Christenen voor Israël samen met het Joods Agentschap om zoveel mogelijk jongeren van 17 jaar en ouder met zo’n studieprogramma te laten integreren in de Israëlische maatschappij. Ze vertrekken naar Israël zonder hun ouders, maar veel ouders zien het als een gouden kans voor hun kinderen. En in veel gevallen volgen de ouders hun kinderen naar Israël.

Ontspanning

Na een dag lang intensieve studies gevolgd te hebben, kunnen de jongeren wel wat ontspanning gebruiken. Daarom kreeg het businessplatform van Christenen voor Israël een verzoek om de aanleg van een sportplaats te ondersteunen. Dat werd deze week officieel onthuld!

Uit dankbaarheid werd voor de meegereisde ondernemers een Hebreeuws lied over de terugkeer van het Joodse volk naar Israël gezongen. Bij de lunch konden ze nog wat bijpraten met hen! Enkele jongeren herkende Koen Carlier zelfs, want die hadden hij en zijn team afgelopen september geholpen met het vervoer naar de luchthaven van Kiev voor hun vlucht naar Israël.

Samenwerking

Koen zelf was met de ondernemers op pad om in de verschillende integratiecentra in Israël tekst en uitleg te geven, en om te zien hoe de samenwerking tussen Christenen voor Israël in Oekraïne en de diverse alija-projecten in Israël kunnen optimaliseren.

Veel jongeren hebben van hun grootouders de vreselijke verhalen gehoord over hoe Oekraïne met zijn Joden omging… Maar hier in het beloofde land mogen die jongeren volledig opbloeien!

Leuk detail

De burgemeester van Karmiel (Moshe Koninsky) was ook aanwezig, net als locoburgemeester Tanya Mazorsky. Leuk detail: zij is zelf jaren geleden met het studieprogramma van Sela naar Israël gekomen!

V.l.n.r: Roger van Oordt (directeur Christenen voor Israël), Moshe Koninsky (burgemeester van Karmiel), Tanya Mazorsky (locoburgemeester) en Koen Carlier (van Christenen voor Israël in Oekraïne)

Op het plaquette staat ook een Bijbeltekst uit Jesaja 58, zowel in het Engels als het Hebreeuws:

En de Heere zal u voortdurend leiden, Hij zal uw ziel in dorre streken verzadigen, uw beenderen kracht geven; u zult zijn als een bevloeide tuin, als een ​waterbron waarvan het water nooit ontbreekt. En wie uit u voortkomen, zullen de verwoeste plaatsen van weleer herbouwen; de fundamenten, van generatie op generatie verwoest, zult u herstellen.

Na enkele toespraakjes konden de sportievelingen onder de ondernemers de sporttoestellen even testen en goedkeuren. De jongeren zijn alvast heel enthousiast!

Morgen (zaterdag) volgt deel 2 over de officiële overhandiging van een mobiele verkoopwagen, waar warme drankjes en de Israëlische variant van de Hollandse stroopwafel vers wordt bereid!

Bekijk hieronder een video en een aantal foto’s van de onthulling:

Doneren
Abonneren
Agenda