fbpx
 • Strandgasten in Eilat. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Nieuws om blij van te worden

  Joanne Nihom - 14 januari 2020

  In Israël is het milieubewustzijn heel langzaam aan het wakker worden. Ik schreef er al vaker over. Het is helaas nog heel gewoon om plastic bekertjes en ander afval uit rijdende auto’s te gooien. En ook gedumpt vuil op straat is geen uitzondering.

  Maar er is goed nieuws en wie weet nemen andere steden dit ook wel over. De kuststad Eilat is de eerste Israëlische gemeente die in een statuut heeft vastgelegd dat wegwerpartikelen verboden zijn op de stranden. Het verbod, dat woensdag door de gemeenteraad van Eilat is goedgekeurd, verbiedt om wegwerpartikelen mee naar het strand te brengen. Het betreft plastic, aluminium, karton, papier of ander materiaal. Ook verbiedt het langs de kust de verkoop van artikelen in natuurlijk onvriendelijke verpakkingsmateriaal.

  Eilat, gelegen aan de Rode Zee, is sterk afhankelijk van zijn natuurlijke rijkdommen, waaronder de heuvels en ook de Golf van Eilat, met zijn rijke en unieke koraalriffen. Ze zijn de focus van het toerisme in Eilat en omgeving. In het statuut staat onder andere: “… Eén van de belangrijkste bedreigingen voor de natuur, met name de zee, zijn wegwerpproducten. Deze vormen een ernstig gevaar voor de gezondheid en het milieu en beschadigen het aangezicht van de stad en de waarde van haar toeristisch product …”

  In de tekst staat verder geschreven dat wegwerpartikelen op het land en in de zee uiteenvallen in minuscule deeltjes die zowel zee – als landdieren schade toebrengen. Dieren denken dat het afval eetbaar is en stikken of worden er door vergiftigd.

  Eilat, wat een mooi nieuws. De rest van Israël en wellicht de hele wereld: ga langs in Eilat en leer hoe het wél moet.

  Thema

  eilatmilieu

  Over de auteur