fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De Zwart-Hebreeuwse gemeenschap in Israël

  Petra van der Zande - 27 februari 2020

  “… want er zullen valse christussen en valse profeten opstaan…” Mattheus 24:24

  Eind negentiende eeuw krijgen twee mannen een visioen dat de Afro-Amerikanen afstammen van de twaalf Israëlische stammen. Door heel Amerika ontstaan Zwart-Hebreeuwse groepen met rond de 40.000 aanhangers.

  De stroming verwerpt de religieuze vormen van zowel het Jodendom als het christendom, maar ontvangt hun goddelijke inspiratie uit de Tenach. Het Nieuwe Testament zien zij als een verslag van Jesjoea’s woorden, een van de vele ‘messiassen’ die door God gestuurd worden om Israël op de weg van de rechtvaardigheid te houden. Men gelooft dat de hemel een realiteit is van de rechtvaardigen tijdens het leven, niet een plaats voor de ziel na de dood.

  In 1966 wordt Ben Carter, een 27-jarige Afro-Amerikaanse metaalwerker in Chicago, door de aartsengel Gabriel opgeroepen om zijn volk, de Afro-Amerikanen, terug te brengen naar het Heilige Land – Israël. Onder een nieuwe naam – Ben Ammi Ben-Israel – vertrekt Ben Carter in 1967 met 350 volgelingen naar Liberia waar ze ruim twee jaar blijven. De ‘wedergeboren’ groept vertrekt in 1969 naar Israël. Omdat zij niet voldoen aan de Wet op Terugkeer, dus geen aanspraak kunnen maken op staatsburgerschap, komen ze op een toeristenvisum het land binnen. Een enkeling kiest ervoor om Joods te worden.

  In Dimona stichten zij in 1970 hun eigen gemeenschap en krijgt Ben Ami nóg een naam: ‘Nasi haShalom’- Prins van de vrede. De Israëlische regering beschouwt hen echter als illegalen, en een aantal mensen worden gedeporteerd. In 1992 krijgen de Afrikaanse Israëlieten een tijdelijke verblijfsvergunning en in 2003 geeft het Ministerie van Binnenlandse zaken hen een permanente verblijfsvergunning. De groep praktiseert polygynie – een man mag zes vrouwen hebben. Binnen de gemeenschap wordt dit een ‘goddelijk’ huwelijk genoemd.

  Ook na het overlijden van Ben Ammi in 2014, blijft zijn doctrine levend in het “Vredesdorp” – een kibboets binnen Dimona. De gemeenschap van rond de 1250 leden, waarvan een deel ook in Arad woont, is geïntegreerd in de Israëlische maatschappij. De strikt veganistische gemeenschap, die ook geen alcohol of medicijnen gebruikt, runt succesvolle vegetarische restaurants en fabrieken voor vegetarische producten en kleding van natuurlijke materialen. De Afrikaans-Hebreeuwse gemeenschap dient in het leger, doet mee aan internationale sport – en academische competities onder de Israëlische vlag en vertegenwoordigde het land tweemaal in het Eurovisiesongfestival.

  Vijftig jaar na aankomst in Israel, zegt Ben Ammi in een interview: “We willen maar een ding: dat je zult begrijpen dat we van het land houden, dat we goede burgers willen zijn en vriend van alle mensen.”

  Thema

  Over de auteur