fbpx
 • De archeologische opgravingen bij Beth Sean zijn indrukwekkend. - Foto's: Joanne Nihom
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Groots, kolossaal, machtig, nietig

  Joanne Nihom - 24 februari 2020

  De opgravingen bij Beth She’an vormen, samen met die van Massada, de belangrijkste en bekendste van het land. De oude resten die in Beth She’an zijn gevonden, dateren van 5.000 jaar voor de gewone jaartelling. De opgravingen zijn indrukwekkend en afkomstig van beschavingen die hier ooit gevestigd waren, zoals die van de Filistijnen, de Grieken, de Romeinen en de Byzantijnen.

  … Ridders met paarden die galopperen over de ronde keien.
  Mannen met lange witte gewaden die aan het werk zijn, steunend onder de zwaarte van de stenen die ze moeten verplaatsen. In de verte is geschreeuw te horen. Een vijandig leger is in aantocht. In het Romeins theater is het druk. Vrouwen, kinderen, kippen en geiten, alles loopt door elkaar.
  Op de promenade lopen statige dames mooi te zijn. Plotseling is er overal rumoer. De omroeper op zijn steigerende paard beweegt zich onrustig door de menigte. “Gevaar, gevaar’’, roept hij …

  De opgravingen werden verricht van 1921 tot 1933 door studenten van de universiteit van Pennsylvania. Hierbij werden restanten uit de Egyptische periode gevonden. In 1983 en later in 1989 tot 1999 werden opnieuw opgravingen gedaan. Dit keer onder leiding van A. Mazar, een Israëlische archeoloog. In 2010 werd een 1500 jaar oude Samaritaanse synagoge ontdekt.

  Klik een foto aan voor een vergroting

  Thema

  Over de auteur