fbpx
 • Reizigers op de Israëlische luchthaven Ben Gurion dragen mondkapjes om zich te beschermen tegen het Coronavirus. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël en het coronavirus

  Yochanan Visser - 20 februari 2020

  Het coronavirus houdt ook de gemoederen in Israёl bezig. Het land telt nu 4 patiёnten die geїnfecteerd zijn door het virus dat zich nog steeds verder verspreid over de wereld, zij in het in een lager tempo dan voorheen.

  Besmette Israëli’s

  Elf Israёli’s worden verder verdacht van besmetting met het virus. Zij bevinden zich op het cruiseschip Diamond Princess dat al twee weken voor de kust van Japan ligt en dat opdracht kreeg om niemand, met uitzondering van patiёnten die besmet zijn met het virus, van het enorme schip te laten. Het idee daarachter was dat op deze manier het virus tot staat gebracht zou kunnen worden, maar het ventilatiesysteem van het schip zorgde juist voor een omgekeerd effect.

  Van meer dan 3,700 mensen op het schip zijn nu 621 passagiers besmet geraakt met het virus en zij worden in quarantaine verpleegd in Japan. De elf Israёli’s op het schip zullen op donderdag naar Israёl gevlogen worden na bemiddeling van het Ministerie van Gezondheid.

  Negatief reisadvies voor Aziatische landen

  Israёl heeft verder negatieve reisadviezen afgegeven voor een aantal Aziatische landen en eist dat een ieder die terugkeert uit Aziatische landen waar het virus heerst twee weken in quarantaine thuis blijft na terugkeer naar de Joodse staat. Burgers van diezelfde Aziatische landen werd verder toegang tot Israёl ontzegd en degenen die al onderweg waren naar de Joodse staat werden teruggestuurd naar het land van herkomst.

  Op deze wijze is Israёl er tot nu toe in geslaagd om een uitbraak van het Corana virus te voorkomen maar Premier Netanyahu heeft eerder gezegd dat het onontkomelijk is dat er soort van uitbraak zal komen. Het is hierom dat er tal van preventieve maatregelen zijn genomen en dat er ook in Israёl koorstachtig wordt gewerkt aan de preparatie van een vaccin tegen de vaak dodelijke ziekte.

  Preventieve maatregelen

  De Israёlische regering heeft verder 8 miljoen anti-septische maskers besteld in het buitenland die zullen worden gedistribueerd onder de bevolking. Verder is er een speciale quarantainefaciliteit ingericht in het Chaim Sheba Medisch Centrum in Tel HaShomer in de buitenwijken van Tel Aviv. ‘Sheba’ of ‘Tel HaShomer’, zoals het ziekenhuis heet in de volksmond, behoort tot de 10 beste ziekenhuizen ter wereld en omdat het in paviljoenvorm is gebouwd is het een unieke faciliteit voor een quarantaine-afdeling voor coronapatiёnten.

  Het ziekenhuis behoort tot de 10 beste ziekenhuizen ter wereld en omdat het in paviljoenvorm is gebouwd is het een unieke faciliteit voor een quarantaine-afdeling voor coronapatiёnten.

  Op de afdeling wordt high-tech apparatuur gebruikt om patiёnten bijna volledig geїsoleerd te verplegen. Zo is er de Datos Health-In app die gegevens over de vitale functies van het lichaam van de zieke digitaal doorgeeft aan het verplegend personeel en artsen. Datos wordt ook gebruikt om Israëli’s die thuis in quarantaine verblijven te monitoren. Zij worden geacht om hun huis niet te verlaten voor een periode van twee weken en om ook geen contact te hebben met hun familieleden. De Israёlische televisiezender KAN 11 liet in een reportage over één van deze Israeli’s zien dat men zich niet aan deze voorwaarde houdt en zond beelden uit van de man samen met zijn familie.

  Intouch Health-robot

  Verder is er in Sheba de robot van de Amerikaanse firma Intouch Health die alle werkzaamheden van verplegend personeel kan overnemen. De robot wordt door dit personeel buiten de kamer van de patiёnt bestuurd en maakt daarmee volledige quarantaine mogelijk. De robot van Intouch Healt is tevens in staat om eenvoudige onderzoeken uit te voeren en om de gegevens en beelden van de patiёnt door te sturen naar artsen elders in het ziekenhuis. De robot bewaakt ook de longen van de patiёnten in het quarantaine centrum en kan vaststellen of iemand de ziekte ontwikkelt.

  De robot van Intouch Healt is tevens in staat om eenvoudige onderzoeken uit te voeren en om de gegevens en beelden van de patiёnt door te sturen naar artsen elders in het ziekenhuis.

  Israёl zal waarschijnlijk in navolging van China binnenkort ook een Israёlische uitvinding gaan gebruiken die het beste kan worden omschreven als een hoeststimulator. Het apparaat komt in de plaats van de traditionele behandeling voor patiёnten die problemen hebben met het ophoesten van slijm het geen ook het geval is bij een deel van de Corona patiёnten. Die traditionele behandeling bestaat uit afzuigen van het slijm via een slang die door verplegend personeel in de luchtwegen van de patiёnt wordt geschoven. Deze methode maakt besmetting met het virus mogelijk en met het apparaat van CoughSync loopt men dit risico niet omdat de afgezogen secreties direct naar het apparaat gaan zonder interventie van het medisch personeel.

  Vergadering

  Leden van de Israёlsche regering, waaronder Premier Benjamin Netanyahu, hielden op woensdagmiddag een vergadering in het prefab quarantainecentrum en bespraken alle maatregelen die tot nu toe zijn genomen of nog moeten worden genomen. Netanyahu zei tijdens de bezichtiging van de nieuwe afdeling dat hij “zeer geїmponeerd” was over de voorbereidingen en zei dat er ook samenwerking op het gebied van coronabestrijding is met de Palestijnse Authoriteit en Israёl’s buurlanden Egypte en Jordaniё.

  Voorlopig is de Sheba afdeling bestemd voor passagiers die terugkeren uit de landen waar het Corona virus het hardst heeft toegeslagen, namelijk de Aziatische.

   

  Thema

  Over de auteur