fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Jasper

  Joanne Nihom - 21 februari 2020

  ‘… Om 16.00 uur op de begraafplaats in Jeruzalem. Het is dit jaar veertig jaar geleden …’

  Na mijn middelbare schooltijd in Amsterdam vertrok ik voor een jaar naar Israël om een programma te volgen van de orthodox-Joodse jeugdvereniging Bne Akiva. Mijn groep bestond uit jongeren uit Italië, de Scandinavische landen, Engeland en twee Nederlandse meisjes, waaronder ik. We woonden in kibboets Lavi, een prachtige plek in het noorden van Israël. Ons programma bestond uit werken, studeren, trips door het land en ook veel plezier maken.

  Het feit dat de groep bestond uit orthodoxe en niet-orthodoxe jongeren maakte het jaar extra interessant. Een van de dingen die me het meest is bijgebleven, is dat de Engelse jongeren geen idee hadden van wat er in de jaren 1940-45 was gebeurd in Europa. Daar praatten we veel over met elkaar. Na het jaar bleef zo’n 85 procent van de groep in Israël wonen. Met een aantal hield ik contact, maar dat verwaterde gedurende de jaren.

  “Tijdens de reünie hoorde ik dat Jasper, een van onze vrienden uit de groep, was gesneuveld in het leger. Hij werd slechts 23 jaar.”

  Vijf jaar geleden leek het me leuk om een reünie te organiseren. Met behulp van een aantal anderen uit de groep, lukte het om bijna iedereen te vinden. Het was fijn om elkaar na zoveel jaren weer te zien. Een aantal leden van de groep waren met elkaar getrouwd. Een gedeelte had nog steeds contact met elkaar en inmiddels waren er veel kinderen en kleinkinderen.

  Tijdens de reünie hoorde ik dat Jasper, een van onze vrienden uit de groep, was gesneuveld in het leger. Hij werd slechts 23 jaar.

  Jaarlijks gedenken zij die in Israël wonen zijn overlijdensdag. Afgelopen week was het weer zover. Op de WhatsApp groep die we sinds de reünie hebben, kwam de aankondiging een paar dagen eerder: “… Om 16.00 uur op de begraafplaats in Jeruzalem. Het is dit jaar veertig jaar geleden …”

  Een van ons schreef: ‘… Dank voor het delen waardoor we, waar we ons ook bevinden in de wereld, Jasper kunnen gedenken en even stilstaan bij zijn onnodige dood. Een moment waarop we het leven extra waarderen, een leven dat Jasper niet was gegund. Ik ben zo dankbaar dat jullie die in Israël wonen jaarlijks zijn graf bezoeken. Hij blijft in onze gedachten, voor altijd …’

  Moge zijn ziel gebundeld worden in de bundel van het eeuwige leven.

  Thema

  gedenken

  Over de auteur