fbpx
 • - Foto's: Joanne Nihom
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ‘Breaking’ news

  Joanne Nihom - 16 maart 2020

  Steeds als ik in Nederland ben en het Israëlcentrum in Nijkerk bezoek, word ik geraakt door de verwijzingsbordjes langs de weg die ernaartoe leiden. In deze onrustige tijden waarin de anti-Israëlstemming hoogtijdagen viert, staan ze daar trots en stoer te zijn met de vermelding: ‘Israelcentrum’.

  Vorig weekend bezocht ik een lifestylemarkt in een kasteeltuin in Baarn. Het was een nattige dag met af en toe een zonnestraal. Terwijl ik er rondliep, viel mijn oog op een kraam met daarop groot geschreven: Yifat Bareket, Israëlische edelsmid.

  Over Yifat schreef ik al jaren geleden. Zij maakt prachtige sieraden die in Nederland vooral bekend zijn van het magazine Happinez en nu al voor de tweede keer gebruikt worden bij een tentoonstelling in de Hermitage in Amsterdam. Het raakte me ook hier hoe bijzonder het is dat iemand het, vandaag de dag, aandurft om zo openlijk een product uit Israël te verkopen.

  “Ik vertegenwoordig Yifat al acht jaar en verkoop haar sieraden op braderieën door het hele land”, aldus een trotse Ellen Berghuis. Yifats sieraden zijn een combinatie van kleur, blijheid, edelstenen, zilver en goud. Haar studio bevindt zich in het idyllische Pardes Hanna in het centrum van Israël. “Ze zijn handgemaakt, tijdloos, nikkel – en allergievrij”, hoor ik Ellen aan een geïnteresseerde uitleggen, terwijl ik me realiseer hoe hebberig ik ook ben en hoe graag ik iets wil kopen, ik geen geld bij me heb.

  Als ik huiswaarts wil gaan, zonder geld, is er toch niet veel aan met al dat moois, zie ik, bijna uit het niets een prachtig bruidspaar verschijnen. Moslims. Met een fotograaf lopen ze rond om foto’s te maken van hun bijzondere dag. Even waan ik me in Israël. Vanwege het Arabisch dat ik hoor en de kenmerkende bruidsdracht.

  Het IPC, Ellen en het bruidspaar … prachtige onderwerpen om even uit het nieuws over het coronavirus te ‘breaken’.

  » Meer informatie over Yifats sieraden

  Thema

  sieraden

  Over de auteur