fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Coronacrisis – positief en creatief blijven

  Joanne Nihom - 18 maart 2020

  Mijn derde dag in zelfquarantaine is begonnen. Het is vreemd en ongewoon om niemand in levenden lijve te zien of te spreken. Maar het gefluit van de vogels en de stemmen van de kinderen die thuis zijn, omdat alle scholen zijn gesloten, klinken door het raam en maken me vrolijk en blij.

  Een vriendin schreef mij: “Mijn schoondochter in Jeruzalem zit met vier kleine kinderen in thuisisolatie omdat er mogelijk een coronageval op de kleuterschool van de jongste is gevonden. Mijn zoon is, nadat hij uit Oostenrijk terugkwam, bijna twee weken geleden, bij een vriend in thuisisolatie gegaan om zijn vrouw te ontlasten, nu zitten ze dus gescheiden van elkaar. Mijn zoon mag er komende woensdag weer uit, maar kan niet terug naar huis totdat zijn vrouw en kinderen de twee weken hebben uitgezeten. Ikzelf kom ook net uit twee weken totale afzondering, want ik was op een congres in Rome.”

  Het is vooral belangrijk om positief te blijven en creatief te denken, zoals een jong stel dat eergisteren trouwde. Het is in Israël alleen nog maar toegestaan om met tien mensen samen te komen. Behalve in de supermarkt, daar is honderd man toegestaan en dus gaven ze elkaar het ja-woord in de plaatselijke supermarkt.

  Een bruidspaar had 1.400 gasten uitgenodigd voor hun bruiloft. Dat was in het begin van de maatregelen toen nog 100 gasten waren toegestaan. Het overgebleven eten doneerden zij aan de soldaten van het leger.

  Trouwen in de buitenlucht en voldoende afstand houden.

  Een ander bruidspaar besloot buiten te trouwen, waar de kans op besmetting kleiner is. De gasten bevonden zich op gepaste afstand, het officiële advies is twee meter. Ook omliggende buren, geen bekenden van het bruidspaar, vierden mee. Synagogediensten zijn ook geraakt door het minimum aantal toegestane mensen. Ook die worden nu buiten gehouden.

  De mensen bij wie een brit mila, een religieuze besnijdenis, zou plaatsvinden, besloten de ceremonie via livestream uit te zenden, zodat vrienden en familie vanuit huis konden mee genieten.

  Israëlische gebouwen in Italiaanse kleuren uit solidariteit met de ernst van de coronacrisis in Italië.

  De crisis zorgt ook voor broederschap. In veel steden in Israël werden een paar avonden geleden, uit solidariteit met Italië, lichtjes en vlaggen opgehangen in de kleuren van het zo zwaar getroffen land.

  En voor iedereen die verplicht thuis zit en niet weet wat te doen: er is een speciale bidoed (het Israëlische woord voor zelfquarantaine)-televisiezender die films en series laat zien. Onderaan het scherm wordt continu bijgehouden hoe groot het aantal coronaslachtoffers in Israël is alsmede het laatste nieuws omtrent het virus.

  Waar u ook bent, veel sterkte en blijf gezond!

  Synagogedienst in de buitenlucht.

  Thema

  coronavirus

  Over de auteur