fbpx
 • Politieagenten in de orthodoxe wijk Mea Shearim in Jeruzalem zien erop toe dat de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus worden nageleefd. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Dodental coronavirus laagste ter wereld in Israël

  Yochanan Visser - 31 maart 2020

  Zal Israёl erin slagen om de coronacrisis onder controle te krijgen? Dat is de grote vraag nadat het aantal zieken in het land sterk toenam over de laatste paar dagen. Er zijn momenteel 4347 Israёlis die ziek zijn geworden met het coronavirus en er zijn 15 doden te betreuren. Het dodental in vergelijking met het aantal zieken is echter het laagste ter wereld, iets dat niemand tot nu toe opmerkte.

  Daarbij dient te worden aangetekend dat Israel’s gezondheidsysteem het meest overbelast is in de OESO-landen.In vergelijking met andere landen zoals Nederland, Engeland, Spanje en Italiё is het aantal doden in verhouding ook laag, maar dat zou kunnen veranderen nu bekend is geworden dat het aantal zieken in de ultra-orthodoxe gemeenschap enorm hoog is. Deze gemeenschap in steden zoals Jeruzalem, Bnei Brak, Beitar Illit en Modi’in Illit heeft zich tot nu toe in het algemeen niet gehouden aan de beperkende maatregelen die elders in Israёl nu goed worden nageleefd.

  “Ultra-orthodoxe rabbijnen gaven opdracht om synagoges en yeshivas te sluiten en riepen hun gemeentes op om thuis te bidden en niet in een minjan.”

  Ultra-orthodox

  Bijna de helft van het aantal coronazieken in Israёl is ultra-orthodox Joods of ‘haredi’ zoals men ze in Israёl noemt. Een deel van deze gemeenschap die slechts tien procent van de totale bevolking uitmaakt, erkent de autoriteit van de Israёlische regering en parlement niet en heeft ook geen televisie waar alle nieuwe maatregelen worden bekendgemaakt en besproken. De gemeenschap luistert vooral naar rabbijnen en sommige van deze rabbijnen hebben pas deze week gehoor gegeven aan de oproep om niet in een groep van minimum 10 personen (minjan) te bidden, maar thuis. Dezelfde rabbijnen gaven ook opdracht aan yeshivas (Thorascholen) en andere scholen om door te gaan met studies.

  Op zaterdagavond vond in Bnei Brak nabij Tel Aviv een begrafenis plaats die door een groot aantal ultra-orthodoxe Joden werd bijgewoond, tegen alle voorschriften in. Beelden van de menigte leidde tot grote verontwaardiging in andere delen van de Israёlische samenleving. Niet alleen over het gedrag van de ultra-orthodoxe Joden, maar ook over de passiviteit van de politie die klaarblijkelijk besloot om niet in te grijpen uit vrees voor geweld en besmetting.

  De verontwaardiging leidde uiteindelijk tot een ommekeer bij de ultra-orthodoxe rabbijnen die opdracht gaven om synagoges en yeshivas te sluiten en hun gemeentes opriepen om thuis te bidden en niet in een minjan. De reden dat de rabbijnen eerst weigerden om de synagoges en de onderwijsinstituten niet te sluiten, is dat men ervan overtuigd is dat Thorastudie als een bescherming voor Israёl werkt. Zo lang er Joden zijn die in groepsverband Thora leren, is Israёl beschermd tegen oorlogen en plagen, is de denktrant.

  Een andere reden dat er zoveel ultra-orthodoxe Joden ziek zijn geworden na besmetting met het coronavirus is het feit dat deze gemeenschappen in zeer dichtbevolkte wijken leven. Haredim hebben veelal grote gezinnen en wonen vaak in kleine appartementen zonder tuin of balkon. Ook het sociale gedrag van deze bevolkingsgroep speelt een rol bij de uitbreiding van de coronacrisis in Israёl. De gemeenschap is in feite een grote familie die veel dingen in groepsverband doet. De gemeenschap is verder niet goed geїnformeerd over wat er in andere delen van de wereld gebeurt op het gebied van de coronapandemie en neemt daarom het gevaar van het virus niet voldoende serieus.

  Nu de rabbijnen eindelijk de anti-Corona maatregelen serieus zijn gaan nemen en een einde hebben gemaakt aan bijeenkomsten in groepsverband zal dat over niet al te lange tijd zichtbaar moeten worden in een daling van het aantal COVID-19 gevallen.

  Mossad

  De Mossad is verder ook zeer actief in haar nieuwe taak om testkits en beschermende materialen naar Israёl te brengen. De Israёlische krant Yediot Acharonot berichtte op maandag dat de Israёlische geheime dienst dertig beademingsmachines en 10 miljoen gezichtsmaskers naar Israёl heeft gebacht, nadat de organisatie eerder 100,000 testkits naar de Joodse staat had vervoerd uit de Golfstaten. De Mossad bracht verder ook 25.000 speciale beschermendemaskers naar Israёl en duizenden wegwerpoveralls voor hulpverleners.

  De gevolgen van de Coronacrisis in Israёl die het maatschappelijke leven praktisch tot stilstand hebben gebracht, zullen ook een grote impact hebben op de Israёlische economie die in recessie zal schieten. Voor het Joodse paasfeest Pesach zullen naar verwachting meer dan 1 miljoen Israёli’s met onbetaald verlof thuis zitten en dit gaat de staat 2,3 miljard shekel kosten (bijna 600 miljoen euro). Het werkloosheidscijfer ligt nu al boven de twintig procent, zelfstandigen niet inbegrepen.

  De zogenaamde Sederavond, de herdenking van de uittocht uit Egypte, zal dit jaar heel anders gevierd gaan worden dan gebruikelijk is. Normaal gesproken komt de hele familie bij elkaar om de ‘Hagada’ te lezen, een verzameling religieuze teksten die betrekking hebben op de Exodus. Dit jaar is nu al duidelijk dat iedereen de Sederavond in ‘bidoed’ (afzondering) zal ‘vieren’ en de grote schoonmaak voorafgaand aan Pesach wordt nu door sommige orthodoxe autoriteiten afgeraden in verband met de grote hoeveelheid werk die de traditionele en religieuze Joden vaak verrichten voor het feest.

  Thema

  coronavirus

  Over de auteur