fbpx
 • Terugkerende Israëli's op de stille luchthaven Ben Gurion in Israël. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël en het coronavirus

  Joanne Nihom - 11 maart 2020

  Op dit moment zijn er in Israël rond de tachtig officiële coronagevallen. Honderden schoolkinderen zitten verplicht thuis, grote bijeenkomsten zijn verboden en duizenden Israëli’s zitten thuis in quarantaine. In plaatsen als Bethlehem zijn kerken en moskeeën gesloten. De hele maatschappij is min of meer ontwricht. Het virus, en vooral de pogingen en maatregelen om het in te dammen, houden de hele wereld in de ban, je kan er niet omheen. Toch, als het heel dichtbij komt …

  Vandaag zou ik na een verblijf in Nederland terugvliegen naar Israël. De afgelopen dagen werd bekend dat iedere Israëli die terugkeert uit het buitenland twee weken in quarantaine moet. Ondanks dat dat een benauwende gedachte is, had ik daar geen probleem mee. Er was al een kamer voorbereid met een waterkoker, een gaspitje en eetvoorraad. Want – en het zijn echt strikte orders waar je je aan moet houden – het gaat om een totale afzondering.

  “Vanmorgen stond ik klaar om naar Schiphol gebracht te worden, toen ik een telefoontje kreeg vanuit Israël. Ook het gebruik van een taxi bleek nu verboden.”

  Per dag verschillen de instructies van hogerhand. Zo werd gisteren bekend dat het verboden is voor terugkerende Israëli’s vanaf vliegveld Ben Goerion de trein te nemen of enig ander openbaar vervoermiddel te gebruiken. Een taxi vanuit het noorden, waar ik woon, werd geregeld. Wel met het verzoek van de chauffeur dat ik achterin zou plaatsnemen met een mondkapje op.

  Vanmorgen stond ik klaar om naar Schiphol gebracht te worden, toen ik een telefoontje kreeg vanuit Israël. Ook het gebruik van een taxi bleek nu verboden, aldus een bericht van het Ministerie van Volksgezondheid. Het enige wat nog toegestaan was, is zelf rijden in een auto zonder andere passagiers.

  Dat zou betekenen dat twee mensen met twee auto’s naar het vliegveld moesten komen, waar zij een voor mij bestemde auto ergens moesten parkeren met de sleutel erin. Lijfelijk contact is absoluut verboden. Het was te kort dag om dat te regelen dus ik heb mijn vlucht moeten annuleren.

  Plotseling lijkt alles op zijn kop te staan. Het niet vrij kunnen reizen naar mijn huis in Israël, brengt mij behoorlijk uit balans. Het brengt, zelfs voor mij als journalist, een niet te beschrijven en zeer ongemakkelijke emotie teweeg. Ik ben hierin niet alleen, maar dat geeft me op dit moment niet heel veel troost. Ik wens mijn mede lotgenoten veel sterkte toe.

  Thema

  coronavirus

  Over de auteur