fbpx
 • Lege straten in Tel Aviv. - Avshalom Sassoni/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël in ‘shabbatstand’

  Yochanan Visser - 19 maart 2020

  De Israёlische regering overweegt om een algeheel uitgaansverbod af te kondigen voor het hele land. Nadat er op woensdag bijna 100 nieuwe coronagevallen werden gemeld, wordt het snel duidelijk dat de coronacrisis verstrekkende gevolgen gaat hebben voor de Israёlische samenleving.

  De stad zonder pauze

  De crisis is het beste zichtbaar in Tel Aviv. De stad zonder pauze, zoals Israёli’s haar noemen. Normaal gesproken bezoeken elke dag meer dan honderdduizend Israëli’s Tel Aviv, inclusief mensen die in de stad werken. De snelweg Ayalon die dwars door de stad loopt heeft vijf rijstroken in beide richtingen en kent vanaf de vroege morgen tot minstens negen uur ’s avonds lange files. Nu doet het verkeer daar denken aan een shabbat.

  In het centrum van Tel Aviv puilen de bars en restaurants normaal bijna de gehele dag uit. Op de beroemde Rothschild Boulevard flaneren mensen bijna 24 uur per dag; het plein voor Heichal HaTarboet (het grootste theater in Tel Aviv) kent hetzelfde fenomeen.

  Tijdens een bezoek aan Tel Aviv op dinsdag kreeg ondergetekende het gevoel in een spookstad rond te rijden. Hele winkelcentra zijn gesloten en hetzelfde geldt voor de vele restaurants die de stad kent. Het plein voor Heichal HaTarboet was leeg en op de Rothschild Boulevard flaneerde niemand, behalve honden en hun baasjes.

  De corona-app die velen in Israёl hebben kent een kaart met rode stippen die de plaatsen en data aangeven van nieuwe coronagevallen. Tel Aviv is nu een grote rode vlek met de meeste coronagevallen in Israёl.

  Het Ichilov Medisch Centrum in Tel Aviv is waarschijnlijk verantwoordelijk voor veel coronabesmettingen in de stad. De medische staf van het ziekenhuis stelde een foutieve diagnose vast bij een coronapatiënt en liet hem twee dagen lang in een bed in de gang van het overvolle ziekenhuis verplegen. Een week na het incident meldde het ziekenhuis de eerste coronabesmettingen onder haar personeel.

  Economische gevolgen

  Elders in Israёl, bij het Meer van Galilea, is goed waar te nemen dat het toerisme geheel tot stilstand is gekomen. Er zijn geen toeristen meer en hotels staan leeg. Het gevolg is dat tienduizenden Israeli’s hun baan in deze sector zijn kwijtgeraakt en het zal lang duren voordat het toerisme zich kan herstellen.

  In steden en dorpen zijn vrijwel alle winkels gesloten en het zelfde geldt voor alle scholen en universiteiten. De enige winkels waar alles vrijwel normaal doordraait zijn de supermarkten, die eerder deze week werden bestormd door Israeli’s die begonnen te hamsteren.

  De verwachting is dat veel bedrijven in Israël hun deuren blijvend gesloten zullen houden, omdat zij failliet zullen gaan door de coronacrisis. De Israёlische economie zal na een lange periode van ongebreidelde groei voor het eerst in recessie gaan, zeggen experts. Dat zal weer gevolgen hebben voor de grote groep Israëli’s die dichtbij of onder de armoedegrens leeft.

  Consequenties voor het Israëlische leger

  Een recessie zal ook de veiligheidssituatie van Israёl beїnvloeden, omdat begrotingen die al waren vastgesteld voor het Israёlische leger (IDF) zullen worden overgeheveld naar de gezondheidssector, die al overbelast was voordat de coronacrisis begon. Het nieuwe plan voor de reconstructie van de IDF, dat door de huidige stafchef Aviv Kochavi werd opgesteld, zal door de coronacrisis in de ijskast belanden. De IDF zal haar focus op terrorismebestrijding en het verdedigen van de landsgrenzen moeten bijstellen.

  Op dit moment heeft de IDF haar activiteiten tegen Palestijns terreur al verminderd. Dat zal doorgaan wanneer het leger wordt ingezet om het uitgaansverbod te handhaven.

  Corona en de Palestijnse Autoriteit

  De Palestijnse Arabieren maakten deze verandering op hun beurt mogelijk, omdat zij vrijwel zijn opgehouden met het plegen van terreuraanslagen. Daarnaast heeft de Palestijnse Autoriteit (PA) voor het eerst zelf de door haar bestuurde gebieden afgesloten, om zo het groeiende probleem van de coronauitbraak onder controle te krijgen.

  Het coronavirus heeft tot nu toe ook gevolgen gehad voor het conflict met de Palestijnse Arabieren. Hamas en Islamitische Jihad zijn opgehouden met terreuraanvallen op het zuiden van Israёl, terwijl Israёl hulpgoederen zoals gezichtsmaskers en coronatestkits aan Gaza heeft geleverd. De PA werkt verder intensief samen met de Israёlische autoriteiten om de crisis onder controle te krijgen en past het Israёlische bestrijdingsmodel toe.

  Shabbat en profetie

  Op sociale media in Israёl is een interview uit 2018 nu een grote hit. Daarin spreekt paus Franciscus zijn bewondering ui voor de wijze waarop Joden de shabbat houden. Inderdaad: de situatie in Israёl, waar nu 5.000 mensen ieder uur een werkloosheidsuitkering aanvragen, lijkt op een lange shabbat. Families komen hun huizen niet meer uit op advies van de regering en veel Israëli’s werken niet meer.

  Deze situatie, en de situatie wereldwijd, wordt nu veel besproken onder religieuze Joden in Israёl, waar Jesaja 26:20 populair is. Een vers over de tijd voor de komst van de Messias.

  In dit gedeelte van de profetie dat gaat over de woede van de Eeuwige tegen de “mensen op aarde” vanwege “hun wandaden” staat geschreven: Ga, Mijn volk, treed uw kamers binnen, sluit uw deuren achter u. Verberg u voor een klein ogenblik, totdat de gramschap over is.

  Over de auteur