fbpx
 • De liberale rabbijn Menno ten Brink tijdens een online Sjabbatsdienst. - Foto: Joanne Nihom
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Zingen tijdens mijn quarantaine

  Joanne Nihom - 23 maart 2020

  Dag zeven van mijn gedwongen zelfquarantaine. Het gaat goed, hoewel ik mezelf wel zielig vond die eerste dagen. Maar inmiddels zitten we allemaal, waar ook ter wereld, in hetzelfde schuitje: zoveel mogelijk thuisblijven en sociale contacten vermijden.

  Hoewel … overal? Eergisteren, op Sjabbat, was het na een paar dagen regen, heerlijk zacht lenteweer. Reden voor een gedeelte van de Israëlische bevolking om naar buiten te gaan. De televisiebeelden uit Tel Aviv waren ronduit schokkend. Begrijpelijk, maar schokkend. Ouders met kinderen, grootouders met kleinkinderen, overvolle speeltuinen, boulevards en stranden. Een urgent bericht van het Ministerie van Gezondheid (het zoveelste) met het dringende verzoek je toch vooral aan de regels te houden, brengt hopelijk verbetering.

  “Achter mijn computer kon ik eindelijk naar hartenlust meezingen.”

  Ondertussen ben ik heel blij met de dagelijkse lieve WhatsAppberichten en e-mails. De absolute hoogtepunten van mijn eerste week ‘gevangenschap’ waren de vrijdagavond en Sjabbat. Wat zag ik daar tegenop. Op dit soort momenten hoor je niet alleen te zijn. De oplossing kwam op een verrassende manier. Via internet mocht ik de traditionele synagogediensten van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam volgen, samen met bijna tweehonderd leden. Onder leiding van mijn zwager, rabbijn Menno ten Brink, voorzanger Gilad Nezer en rabbijn Joram Rookmaaker. Via een Zoom-verbinding, ik had er nog nooit van gehoord.

  Het was fantastisch, een interactieve dienst waar je elkaar kon zien en soms horen, terwijl we ons allemaal in ons eigen huis bevonden. Het koude, kille internet veranderde in een voor mij warme kamer waar ik me intens geborgen voelde. Het ontroerde me en raakte me diep. Wat een verbondenheid. Samen werden de gebeden gezegd en gezongen. Er was zelfs een Thorarol in beeld. En – maar dat hoeft niemand te weten – in mijn uppie, achter mijn computer kon ik eindelijk naar hartenlust meezingen. Eindelijk, omdat niemand me hoorde, want ik schijn enorm vals te zingen.

  Thema

  coronavirus

  Over de auteur