fbpx
 • Artsen werken met corona patiënten op de IC afdeling van het San Matteo Ziekenhuis in Padua, noord Italië, 26 maart 2020 (Foto genomen vanachter glas door Claudio Furian/LaPresse via AP)
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israëlische dokter in Italië: innovatieve behandelingen bieden hoop op herstel

  1 april 2020

  Een Israëlische dokter in Noord-Italië zegt dat een aantal nieuwe behandelingen lijken te helpen bij verschillende Covid-19 patiënten. Hiermee biedt hij een zeldzaam sprankje hoop in het zwaar getroffen brandpunt van de wereldwijde corona pandemie.

  De situatie in het Italiaanse Padua

  Carmi Sheffer, arts in het Universiteitsziekenhuis van Padua, vertelde de Hebreeuwse variant van The Times of Israel, Zman Yisrael, dat hij tot vorige week pessimistisch was geweest.

  “We bevonden ons in de piek van de uitbraak en de IC ruimten raakten vol en de conditie van de patiënten die voor hun leven vochten aan de beademingsapparatuur, verbeterde niet. Ik voelde wanhoop,” zei Sheffer.

  “Maar in de laatste paar dagen begonnen patiënten te herstellen, gedeeltelijk dankzij nieuwe medicaties en ook als resultaat van het feit dat het ongeveer 2 weken duurt om te herstellen van het virus,” voegde hij eraan toe.

  De stad Padua heeft het beter gedaan dan andere dichtbij gelegen steden, met 1552 bevestigde corona patiënten van wie 136 in het ziekenhuis lagen en 13 zijn overleden. Sheffer zei dat de regio Veneto – waarin Padua ligt – meer tijd had om zich op de piekuitbraak voor te bereiden dan het aangrenzende zwaar getroffen Lombardije.

  De onvoorspelbaarheid van het virus

  Hij schreef de hoge sterftecijfers in Italië toe aan zowel de lange levensduur van mensen in het land en het hoge percentage ouderen als aan de verspreiding van het virus in geriatrische ziekenhuizen. “Het moment waarop het virus aankomt in een plaats met een ouderenpopulatie verspreidt het zich als lopend vuur,” zei hij.

  In Padua is het auto-immune medicijn Tocilizumab effectief gebleken, maar het kan alleen toegepast worden als er geen andere virussen of ziekte bacteriën in het lichaam van de patiënt aanwezig zijn, gaf Sheffer aan. Het ziekenhuis waar hij werkt heeft ook positieve resultaten geboekt met het antivirale medicijn Remdesvir, voegde hij eraan toe.

  Hij zei dat medisch personeel gedwongen was om creatief te zijn. Bijvoorbeeld in de stad Parma waar patiënten niet aan een beademingsapparaat aangesloten konden worden maar die – verbonden door een slang – aangesloten waren op een snorkelmasker met een deel dat het masker verbindt met de beademingsmachine. Dat speciale deel was vervaardigd in een 3D printer.

  Terwijl in het begin de artsen het nieuwe coronavirus zagen als een buitengewoon besmettelijke griepvirus, hebben ze nu geleerd dat de ziekte uitzonderlijk onvoorspelbaar is en dat de condities van patiënten verschillende keren per dag drastisch kunnen veranderen, terwijl het uren duurt voordat de medicatie effect laat zien.

  Een techniek die dramatische resultaten opleverde, zei Sheffer, was dat patiënten op hun buik lagen in plaats van op de rug terwijl ze aan de beademing aangesloten waren.

  Voorzichtig optimisme

  “Ik denk dat we het ergste achter ons hebben. We zullen het virus onder controle krijgen en binnen een paar weken de curve afvlakken; maar de lock-down  zal tot juni voortduren,” voorspelde Sheffer. “Italië ligt ongeveer een maand voor op Israël, dus naar mijn inschatting zal het in Israël pas in juli ophouden.” Maar hij voorspelde dat Israël ook zulke hoge sterftecijfers zou kunnen zien, net als Italië.

  “Ik denk niet dat het Israëlische gezondheidssysteem voorbereid is op een uitbraak van dezelfde afmeting als hier. Israëls voordeel is het leger dat veldhospitalen kan bouwen voor mensen met milde klachten, wat ze ook moeten doen,” zei hij. Sheffer zei dat hij graag terug wilde keren naar Israël wanneer de uitbraak in Padua voorbij is, om zijn met de dag groeiende kennis verder in Israël te kunnen inzetten.

  “Het voelt alsof ik nu meer leer over ademhalingsziekten dan tijdens al die zestien jaar sinds ik begon met de medicijnenstudie,” zei hij, terwijl hij het teamwerk in het ziekenhuis vergeleek met de basistraining in de IDF.

  “Wij (medici) zijn soldaten in het grootste leger van de wereld.”

  Dit artikel is geschreven door Ira Tochin Immergluck en stond 29 maart 2020 op de website van The Times of Israël. Vertaling: Evelien van Dis

  Thema