fbpx
 • Jonny Daniels levert levensmiddelen af bij iemand die in de Tweede Wereldoorlog Joden in Warschau redde. 17 maart 2020 (Foto: ‘Uit de Diepten’, via JTA)
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Joodse groep brengt voedsel naar oudere Polen die tijdens de Holocaust Joden gered hebben

  2 april 2020

  De Joodse organisatie ‘Uit de diepten’ stelt ten doel om ‘rechtvaardigen onder de volken’ te helpen die in WOII hun levens op het spel gezet hebben. Een vrije taxidienst is omgezet in een service om voedselpakketten uit te delen.

  Krystyna Kowalska

  Ze was een tiener in Warschau tijdens de Holocaust. Krystyna Kowalska hielp mee een Joods gezin van vier personen te verbergen in de bakkerij van haar ouders.  Ze herinnert zich niet bang geweest te zijn. Als ze ontdekt werden zou haar hele familie ter plekke doodgeschoten zou zijn samen met het Joodse gezin.

  Maar nu op 88-jarige leeftijd vreest Kowalska voor haar leven vanwege het coronavirus. De groep mensen in de leeftijd van zeventig en ouder laat een hoog percentage zieken zien die aan het virus overlijden. “Het is voor mij een angstige tijd om buiten te zijn als ik de impact van dit virus zie op mijn leeftijdsgroep,” zegt Kowalska. Ze is een weduwe van wie haar zoon is overleden en woont alleen in een appartement op de derde verdieping zonder lift. Over de hele wereld hebben mensen van haar generatie hun contacten met de buitenwereld tot een minimum beperkt om te voorkomen dat ze met het Covid-19 virus besmet raken.

  “Het is voor mij een angstige tijd om buiten te zijn als ik de impact van dit virus zie op mijn leeftijdsgroep,” zegt Kowalska.

  Herdenkingsgroep ‘Uit de diepten’

  Voor redders van Joden in Warschau werd de isolering beduidend gemakkelijker deze week. De herdenkingsgroep ‘Uit de diepten’ die vorig jaar begon met het aanbieden van gratis taxiritten aan deze redders, zette z’n kleine wagenpark van vier auto’s om in een toeleveringsservice. Deze service voorziet in de basisbehoeften van de ontvangers in hun huizen. De oudere mensen lopen op die manier zo min mogelijk risico om besmet te raken.

  Sinds afgelopen zondag heeft de organisatie boodschappen gebracht bij ongeveer twintig mensen die erkend zijn als ‘rechtvaardigen onder de naties’. Dit is de benaming die Israël geeft aan niet-Joden die hun leven op het spel zetten om Joden te redden van de genocide. De taxi’s worden na elke levering gedesinfecteerd. De oprichter van de organisatie, Johnny Daniels, zegt dat hij de levensmiddelen persoonlijk afgeeft bij de mensen, waarbij hij handschoenen en een mondkapje draagt.

  “Nadat de pandemie uitbrak, begonnen we meer vraag, niet minder, naar onze taxi’s te zien,” zegt hij. De ‘rechtvaardigen’ werden meer afhankelijk van de taxi’s om zich te verplaatsen omdat het minder riskant was dan het openbaar vervoer, aldus Daniels.

  De oprichter van de organisatie, Johnny Daniels, zei dat hij de levensmiddelen persoonlijk afgeeft bij de mensen, waarbij hij handschoenen en een mondkapje draagt.

  “Maar zij moeten nog steeds voedsel kopen, vaak in verschillende supermarkten vanwege het hamsteren dat tekorten in basisproducten veroorzaakte,” voegt hij eraan toe.
  ‘Uit de diepten’ stelde toen een lijst op van 40 adressen en ze plannen voor zaterdag bij alle adressen de voedselpakketten af te leveren. Om de taxi’s virusvrij te houden, maken de taxi chauffeurs en vrijwilligers die onder de organisatie ‘Uit de diepten’ vallen, de auto’s tussen de ritten schoon met (dure) desinfecterende middelen. Afgelopen dinsdag had Polen zo’n 200 bevestigde coronavirus patiënten en vijf doden.

  “Wij raadpleegden medische stafmensen en de techniek die we hanteren is in principe hetzelfde als wat ze in ambulances doen,” zegt Daniels.

  Ontstane vriendschappen

  Daniels gaf aan dat verschillende ontvangers van zijn voedselpakketten door de jaren heen zijn vrienden geworden zijn die hem voor de thee uitnodigen. Sommigen zijn eenzaam. “Beleefd wijs ik de uitnodigingen af,” zegt hij. “Het zijn mensen die ik doorgaans omhels en op de wang kus bij gelegenheden, maar deze dagen draag ik de tassen met levensmiddelen hun appartementen binnen en dan verdwijn ik direct weer.”

  Kowalska, die een van de ongeveer twintig nog levende Poolse bevrijders is, zei dat ze de situatie begrijpt. “Het is een vriendelijke dienstverlening. Het betekent dat ik de deur niet uit hoef en mijn gezondheid niet in gevaar breng. Het feit dat ik hen vertrouwen kan is me heel veel waard,” zegt ze.

  “Dit zijn mensen die hun nek uitstaken voor de Joden toen ons volk in grote nood was. Nu is het hun uur van nood en wij willen hen bijstaan.”

  “De staf van ‘Uit de diepten’ is begonnen met het tijd vrijmaken voor telefoonchats met de ‘rechtvaardigen’ om hun gevoel van isolatie te doorbreken”, zegt Olivier Wangart, de belangrijkste chauffeur en hoofd van de logistiek voor een andere serviceorganisatie. “De afleverings- en taxiservice is alleen beschikbaar in Warschau die reeds veel vergt van het budget van onze organisatie”, zegt Daniels,“maar dit zijn mensen die hun nek uitstaken voor de Joden toen ons volk in grote nood was. Nu is het hun uur van nood en wij willen hen bijstaan. ”

  Dit artikel is geschreven door Cnaan Liphshitz, en stond 21 maart 2020 op de website van The Times of Israel. Vertaling: Evelien van Dis

  Thema