fbpx
 • De Israëlische politie heeft een aantal controleposten opgezet om de coronamaatregelen in Israël te handhaven. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Nationaal uitgaansverbod

  Yochanan Visser - 7 april 2020

  De zogenaamde Seideravond komt snel dichterbij en dit jaar zullen in Israël velen stilstaan bij de woorden van het eerste lied dat tijdens deze herdenking van de uittocht uit Egypte wordt gezongen: Ma nistaneh ha laylah ha zeh mi col ha laylot, wat is het verschil tussen deze nacht en alle andere nachten, luidt de eerste zin van het lied dat iedere familie in Israёl kent en zingt tijdens de opening van de Seider op de eerste dag van Pesach, het Joodse Paasfeest.

  De zin heeft betrekking op het feit dat de uittocht uit Egypte ’s nachts begon, maar dit jaar krijgt de zin een bijbetekenis. Het zal dit jaar zeker een nacht worden die geheel anders is dan alle andere Seideravonden in de Israёlische geschiedenis van bijna 72 jaar. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de staat Israёl zal het gebeuren dat famiilies niet in hun geheel bij elkaar komen om de Seideravond te vieren en de Hagada, een verzameling religieuze teksten en liederen die herinneren aan de uittocht uit Egypte, te reciteren.]

  “Het uitgaansverbod betekent dat er mensen zullen zijn die alleen zijn op deze belangrijkste avond in het Joodse jaar …”

  De Israёlische regering maakte op maandagmiddag bekend dat er aan de vooravond van Pesach een landelijk uitgaansverbod wordt ingesteld om te voorkomen dat families hun quarantaine of isolement verbreken om met andere leden van de uitgebreide familie de Seideravond te vieren. Dit jaar mag niemand zijn huis verlaten en dat betekent dat er zelfs mensen zullen zijn die alleen zijn op deze belangrijkste avond in het Joodse jaar en dat staat haaks op het devies dat altijd werd gehanteerd: op Seideravond is niemand alleen.

  Het is nu nog onbekend tot wanneer het landelijke uitgaansverbod zal duren, maar sommige Israёlische functionarissen maakten bekend dat het verbod wel eens het gehele Pesachfeest van zeven dagen van kracht zou kunnen blijven. De gedachte hierachter is dat op Pesach normaal gesproken vrijwel alles gesloten is en dat een groot aantal mensen niet werkt terwijl de kinderen schoolvakantie hebben.

  Coronacrisis

  Dit alles heeft te maken met, u raadt het al, de coronacrisis. Israёl is nog altijd het land met naar verhouding het laagste dodental in de wereld, waar het coronavirus nu vrijwel alle landen heeft bereikt, maar de regering is niet gerust. Dat heeft te maken met het feit dat in een aantal ultra-orthodoxe gemeenschappen in Israël tot voor kort de beschermende maatregelen niet werden nageleefd. In orthodoxe wijken in Jeruzalem werden daardoor in de afgelopen dagen 1,132 mensen gediagnostiseerd met het virus. In Bne Brak, een orthodoxe buitenstad van Tel Aviv, werden 1,061 gevallen gediagnosticeerd. Deze plaats werd vorige week al in zijn geheel onder quarantaine is gesteld.

  De regering wilde dat alle steden waar een hoog aantal coronageїnfecteerden wonen onder quarantaine zouden worden gesteld, maar de orthodoxe coalitiepartners van premier Benjamin Netanyahu gingen dwarsliggen en zeiden dat er sprake was van een discriminerende maatregel tegen de haredische sector. Dezelfde ministers voorkwamen ook dat 4,500 oudere inwoners van de stad Bne Brak zouden worden ondergebracht in zogenaamde ‘coronahotels’, dit zijn hotels die leegstonden door de crisis en die zijn gehuurd door het Ministerie van Defensie in Israёl.

  In plaats van de ouderen te transferen naar de coronahotels, worden zij nu in isolement gehouden in hun huizen in Bne Brak waar zij worden verzorgd door soldaten van het Israёlische leger, de IDF. Dat laatste zou wel eens tot een ommekeer kunnen leiden in de wijze waarop sommige ultra-orthodoxen de IDF beschouwen. Er zijn onder de ‘haredim’ extreme groepen die de IDF zeer vijandig bejegenen. Nu wordt dit leger dus ingezet om voedsel uit te delen aan de families in Bne Brak en hen te helpen hen met allerlei andere zaken vanwege de quarantaine.

  Werkloosheid

  Er zijn nu 8,611 Israёlis die besmet zijn geraakt met het coronavirus. 56 Israёli’s zijn overleden ten gevolge van het virus. Bijna alle slachtoffers leden aan andere vaak chronische ziektes zoals diabetes. Het goede nieuws is echter dat het aantal zieken dat beademd wordt langzaam aan het afnemen is en dit zou een teken kunnen zijn dat er een verandering ten goede aan het optreden is. Die verandering is hard nodig omdat nu al een kwart van de werkzame Israёli’s werkeloos is en dat aantal loopt steeds verder op. De toeristische plaats Eilat heeft het veruit hoogste werkloosheidscijfer: 69,3 procent van de bevolking zit werkeloos thuis. Voor de uitbraak van de coronapandemie had Eilat nog een lager werkloosheidscijfer dan het landelijke gemiddelde, namelijk 3,3 procent.

  Over de auteur