fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Niet te hacken

  Joanne Nihom - 14 april 2020

  Een virtuele interreligieuze Seder, georganiseerd door The Interfaith Encounter Assoiciation (IEA). Joden, moslims en christenen die virtueel samenkomen en praten over vrijheid. Ik had me er zo op verheugd. Gisterenavond was het dan zover. Even voor half zeven deed ik mijn computer aan en logde in via Zoom. We waren net begonnen met de voorstelronde. Bekenden en onbekenden vanuit de hele wereld stelden zich voor. Toen ging het mis…

  De aansluiting bleek gehackt door een aantal flauwe jongetjes, die scholden en rare dingen riepen. Hun gezichten waren gedeeltelijk in beeld, sommigen waren te laf en hadden hun gezicht bedekt. De aansluiting werd gestopt. Half zeven. Daar zat ik vol verbazing en afschuw achter mijn computer. Wat een enge en afschuwelijke ervaring.
  Een paar minuten later werd de bijeenkomst voortgezet via een nieuwe, beveiligde verbinding. Vanuit de verschillende religies, orthodox en niet orthodox, werd de betekenis van Pesach, Pasen en de Ramadan uitgelegd en werd er met elkaar over gesproken. Rustig en met veel respect voor elkaar. Met als conclusie dat welk van de drie feesten je ook viert, het over vrijheid, respect en liefde voor elkaar gaat.

  “Er zijn veel vooroordelen over en weer. Als mensen elkaar ontmoeten binnen het kader van een praatgroep, ontdekken ze dat ze véél meer met elkaar gemeen hebben dan ze dachten.”

  Elkaar leren begrijpen is het uitgangspunt van IEA met een heel simpel concept. “Wij, moslims, christenen en Joden, praten met elkaar, in groepen, één keer per maand, over een onderwerp dat ons allemaal raakt. Dat kan zijn religie, het leven, vakantie, geld …  en als we elkaar op die manier leren kennen, dan is er op een dag een generatie die ook over bijvoorbeeld politieke kwesties met elkaar kan praten.” aldus Dr. Yehuda Stolov, oprichter van de organisatie. “Ga je gelijk praten over politiek, dan krijg je ruzie en luister je niet meer naar elkaar. Door over iets te praten wat je bindt, in plaats van wat je scheidt, raak je elkaar op een ander niveau. Het gaat van hart tot hart. Dit zorgt voor openheid en vriendschappen.” Op dit moment heeft de organisatie groepen over het hele land.

  Volgens Yehuda is onwetendheid de oorzaak van al het kwaad in het Midden-Oosten. “Er zijn veel vooroordelen over en weer. Als mensen elkaar ontmoeten binnen het kader van een praatgroep, ontdekken ze dat ze véél meer met elkaar gemeen hebben dan ze dachten. Bijvoorbeeld, dat we allemaal in het Midden-Oosten wonen met een Midden-Oostenmentaliteit.”

  In de vijftiger jaren werd deze interreligieuze dialoog opgestart door een groep van visionairs, waaronder Martin Buber. Zij zochten de dialoog, waarbij mensen vanuit verschillende religieuze achtergronden probeerden elkaar beter te begrijpen. Maar de beweging bleef beperkt tot een klein aantal mensen. Pas jaren later brak hun gedachtegoed door bij grotere groepen.

  Yehuda: ”Onze organisatie is inmiddels ook door UNESCO geaccepteerd en daar zijn we trots op. Voor ons zijn alle levensbeschouwingen en alle mensen gelijk. We geloven dat religie ons bindt, in plaats van dat het ons scheidt. We hoeven niet hetzelfde te doen of in hetzelfde te geloven. Wat wij doen als organisatie is eigenlijk alleen zorgen voor een tafel met stoelen, waar we allemaal aan kunnen schuiven, terwijl we ons bewust blijven van onze achtergrond.”

  Aan het eind van de digitale ontmoeting werd een aantal van de traditionele Sedergebeden en – liederen gezongen. Melodieën waar ik mee ben opgegroeid. Het is iets wat me steeds weer raakt. Dat Joden over de hele wereld, waar ze ook wonen, deze melodieën kennen. Ze zijn meegenomen van generatie op generatie. In vrijheid en gevangenschap. Het wonder van het leven. En geen hacker in de wereld kan dit ooit van ons afnemen.

  Over de auteur