fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Nieuwe spanningen in Noord-Israël

  Yochanan Visser - 21 april 2020

  De door Iran opgerichte en gesteunde Libanese terreurgroep Hezbollah wekt opnieuw spanningen met Israël op, maar is huiverig om een grootschalige militaire confrontatie met het Israëlische leger op gang te brengen. Sommigen denken dat dit iets te maken heeft met de coronacrisis die Iran heel hard heeft getroffen en momenteel ook het enige onderwerp is dat de gemiddelde Israëlische burger interesseert.

  Nieuwe oorlog

  Zoals we echter zullen zien, heeft Iran zijn agressieve streven om een sjiitisch Kalifaat in de Levant te creëren niet opgegeven. De Levant is het gebied dat zich uitstrekt van Noord-Irak, Syrië, Libanon en delen van Israël. Iran blijft verder ook de Amerikaanse marine in de Perzische Golf provoceren.

  Iran heeft zijn agressieve streven om een sjiitisch Kalifaat in de Levant te creëren niet opgegeven.

  Slechts een paar dagen nadat de adjunct-secretaris-generaal van Hezbollah, Sheikh Na’im Qassem, zei dat zijn organisatie volledig is voorbereid op een nieuwe oorlog met Israël, deden zich een paar incidenten voor die erop wezen dat de partijen niet echt geïnteresseerd zijn in een volledige confrontatie en zich bezig houden met psychologische oorlogsvoering.

  Dit ondanks de verklaring van Qassem dat Hezbollah zich heeft voorbereid op iedere confrontatie met Israël, inclusief een totale oorlog.

  De huidige escalatie in het gebied van de Israëlisch-Libanese grens begon op 26 maart toen het Israëlische leger een drone neerschoot die vanuit Libanon Israël binnenkwam. Hezbollah reageerde niet op het neerhalen van de drone, maar zette zijn strijdlustige activiteiten voort in zowel Libanon als Syrië, waar de terreurorganisatie in opdracht van Iran een troepenmacht opbouwt aan de Syrische kant van de Golan Hoogvlakte.

  Reactie van de IDF

  In dit opzicht wilde het Israëlische leger (IDF) blijkbaar een boodschap overbrengen aan Hezbollah en Iran. Op 10 april gaf de IDF beelden vrij van een ontmoeting tussen een Syrische topcommandant en Hezbollah-agent Hajj Hashem die verantwoordelijk is voor de opbouw van troepen op de Syrische Golanhoogte.

  “Kijk goed. Zie je de man met wit haar? Dat is het hoofd van het 1ste Corps van de Syrische strijdkrachten, Luau Ali Ahmad Assad. Hij bezoekt Hezbollah’s posities in Syrië. Onze boodschap is als volgt: we zien je! Beschouw dit als een waarschuwing. We staan niet toe dat Hezbollah zich militair in Syrië verschanst”, zei de IDF in een verklaring die op Twitter werd gepubliceerd.

  Op 15 april maakte de IDF haar belofte waar om Hezbollah de kans te ontnemen zich militair in Syrië te verschansen en viel een Hezbollah-jeep vol met terroristen aan op de Libanees-Syrische grens. Eén van die terroristen was Mustafa Mughniyeh, de zoon van Imad Mughniyeh, Hezbollah’s voormalige terreurexpert. Deze werd geliquideerd door de Mossad en de CIA in 2008.

  Onze boodschap is als volgt: we zien je! Beschouw dit als een waarschuwing.

  Een nadere beschouwing van de beelden van de aanval, die door de Iraniërs werden gepubliceerd, wees uit dat het geen mislukte poging was om Mustafa Mugniyeh te liquideren, zoals de media meldden, maar een psychologische dreun voor Hezbollah en Iran: de IDF ‘ziet’ inderdaad wat de as doet in Libanon en Syrië.

  De aanval

  Het beeldmateriaal van de aanval, die naar verluidt werd uitgevoerd door een Israëlische drone, begint nadat een eerste raket op de jeep was afgevuurd, die het voertuig niet raakte, iets wat zeldzaam is voor een aanval met een onbemand vliegtuig. Drie Hezbollah-agenten rennen vervolgens uit de auto, maar ze herinneren zich blijkbaar dat ze vergeten waren belangrijke bagage uit de auto te halen en keren terug naar het voertuig. De drone hield de auto de hele tijd in het vizier, maar liet pas een tweede raket los die de jeep vernietigde nadat de Hezbollah-leden de tassen hadden verwijderd en verdwenen.

  Psychologische dreun

  De hele operatie deed denken aan de video die de IDF publiceerde op de dag dat het een lange operatie begon tegen de terreurtunnels van Hezbollah onder de Israëlische grens. In die video, gemaakt door een camera die de IDF met behulp van een robot in een van de tunnels plaatste, was een Hezbollah-agent te zien die de camera naderde, waarna een kleine bom tot ontploffing werd gebracht die de man in paniek deed wegrennen.

  De bedoeling van die bomontploffing was om Hezbollah een psychologische dreun te geven en te laten weten dat Israël op de hoogte was van het tunnelproject waar Hezbollah met hulp van de Iraniërs en ingenieurs uit Noord-Korea al meer dan een decennium aan werkte.

  De bedoeling van die bomontploffing was om Hezbollah een psychologische dreun te geven.

  Hezbollah zag zich nu geconfronteerd met een dilemma. Het moest reageren om haar afschrikkingskracht te herstellen maar wilde geen totale oorlog riskeren zoals die in 2006, toen Hezbollah-leider Hassan Nasrallah miscalculeerde en de Tweede Libanon-oorlog veroorzaakte door aanvallen op twee IDF-jeeps op Israëlisch grondgebied te verordenen waarbij de bemanningen werden gedood.

  Nieuw incident

  Het was dan ook geen verrassing dat de IDF vrijdag opnieuw een incident met Hezbollah rapporteerde. Het Israëlische leger meldde dat de Libanese terreurorganisatie het elektronische veiligheidshek op drie verschillende locaties langs de Israëlische grens had beschadigd, maar niet had geprobeerd te infiltreren in Israël. De boodschap hier was ook duidelijk: we kunnen op elk gewenst moment infiltraties starten.

  “IDF-inspecties brachten op drie plaatsen schade aan het hek aan het licht. Onderhoudsploegen herstellen momenteel de schade. De omstandigheden zullen worden onderzocht, maar het is duidelijk dat er geen inbreuk op het Israëlische grondgebied heeft plaatsgevonden ”, zei het Israëlische leger in een verklaring.

  Libanese media, waaronder de Al-Manar-outlet van Hezbollah, meldden later dat de IDF een robot had gebruikt om twee blauwe nylon tassen met “lichamen” naar Israël te slepen en een derde beschoot. Zondag meldden Libanese media verder dat IDF-troepen het gebied langs de Libanese grens nog steeds aan het uitkammen waren met rookgordijnen om hun activiteiten te verbergen.

  Conclusies

  Uit de reeks incidenten blijkt dat Hezbollah, ondanks een enorme interne financiële, humanitaire en gezondheidscrisis in Libanon, in opdracht van Iran haar Israël-project voortzet. Het islamistische regime in Teheran zal zijn streven om het Midden-Oosten over te nemen nooit stoppen, zoals de huidige coronacrisis duidelijk maakt.

  Nu het gezondheidssysteem in de Islamitische Republiek instort onder druk van één van de ergste COVID19-uitbraken ter wereld, zet het regime koppig zijn agressieve beleid tegen zijn vijanden, Israël en de Verenigde Staten voort, terwijl het de coronacrisis bagatelliseert.

  Omgebouwde speedboten van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) provoceren nu verder dagelijks Amerikaanse oorlogsschepen in de Perzische Golf en riskeren een grote confrontatie met het Amerikaanse leger.

  Het islamistische regime in Teheran zal zijn streven om het Midden-Oosten over te nemen nooit stoppen, zoals de huidige coronacrisis duidelijk maakt.

  Tegelijkertijd mengde de IRG zich opnieuw in de interne zaken van Irak waar een slepende politieke crisis de vorming van een nieuwe regering voorkomt. Eshmail Ghaani de nieuwe commandant van de Quds Brigade van de IRG  bracht begin April een bezoek aan Bagdad waar hij probeerde te voorkomen dat er een anti-Iran regering zou worden gevormd.

  Het regime in Iran ziet Bagdad als de toekomstige hoofdstad van het sjiitische Kalifaat dat door de verborgen Imam Mahdi, de sjiitische messias, zal worden bestuurd na een grote oorlog met Irans vijanden en een zogenaamde witte plaag, een ziekte die uitmondt in een epidemie of zelfs een pandemie.

  Thema

  Over de auteur