fbpx
 • De Israëlische politie werd grootschalig ingezet om in Bne Brak de synagogen te sluiten en de bevolking op te dragen om zich te houden aan de coronamaatregelen. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Rigoureuze aanpak coronacrisis lijkt te werken

  Yochanan Visser - 3 april 2020

  De situatie in Nederland met betrekking tot het Coronavirus haalde op donderdag voor het eerst de Israёlische media. Arutz 7 berichtte op donderdagmiddag dat er inmiddels 1,339 doden te betreuren waren in Nederland ten gevolge van de Corona of COVID-19 uitbraak. Dat nummer staat in schril contrast to het Israёlische dodencijfer dat op donderdagavond 33 bedroeg, terwijl het aantal besmette Israёli’s nu 6,808 bedraagt. De rigoureuze aanpak in de Israëlische stad Kiryat Yearim lijkt echter goede vruchten af te werpen …

  De vrij forse toename in het aantal besmette Israёlis is vrijwel geheel te wijten aan wat er in de ultra-orthodoxe stad Bne Brak gebeurt. Terwijl bijna overal in Israel het aantal besmettingen per dag aan het afnemen is als gevolg van de draconische maatregelen die de regering van premier Benjamin Netanyahu nam, schiet het in Bne Brak sterk omhoog nadat de bevolking daar in zijn geheel zich niet aan de beperkingen van de Israёlische regering hield.

  Een hoge functionaris van het Israёlische ziekenfonds Macabi maakte op donderdag bekend dat maar liefst 38 procent van de bevolking in Bne Brak met het virus besmet is geraakt. De stad heeft een bevolking van 200,000 dus dit betekent dat 75,000 mensen in de voorstad van Tel Aviv nu besmet zouden zijn met het virus en dat zou het hele beeld in Israёl kunnen veranderen.

  “Winkelwagentjes, winkelschappen en kassa’s behoorden tot de belangrijkste bronnen van infectie. Zorg voor activiteiten voor mensen die geïsoleerd zijn. Bid – veel!”

  Tot nu toe is Israёl het meest veilige land ter wereld wanneer het aankomt op coronabesmetting, zoals wij eerder berichtten. De politie heeft nu de bewegingsvrijheid in Bne Barak sterk beperkt en de Israёlische regering overweegt om een algeheel uitgangsverbod in de stad af te kondigen. De regering gaat ook 4,500 ouderen boven de 80 jaar over brengen naar zogenaamde ‘coronahotels’, hotels die door het Israёlische Ministerie van Defensie zijn gehuurd.

  Eén op de zeven Israёlis die besmet zijn met coronavirus komt uit Bne Barak, bijna duizend. De Bne Brakcrisis en de situatie in een andere Israёlische ultra-orthodoxe stad kunnen de wereld, inclusief Nederland, leren hoe fout of juist te handelen. In Bnei Brak ging men ervan uit dat het leren van Thora de bevolking zou beschermen, terwijl men gewoon door ging met het dagelijkse leven zoals wij eerder berichtten.

  Pas nadat de Israёlische televisiestations beelden lieten zien van een begrafenis in Bnei Brak die door honderden mensen werd bijgewoond tegen de richtlijn van maximaal tien personen werden de rabbijnen in Bne Brak door de woede in de Israёlische maatschappij wakker. De rabbijnen gaven eindelijk opdracht om een deel van de beperkende maatregelen na te leven, zoals het sluiten van yeshiva’s (thorascholen) en synagoges, maar verzuimden opnieuw om opdracht te geven om de andere restricties toe te passen.

  De ultra-orthodoxe Joden in Bnei Brak dragen echter nog altijd geen gelaatmaskers en handschoenen en houden ook geen twee meter afstand van elkaar. We zullen vervolgens zien hoe het anders kan en hoe het virus onder controle is te krijgen.

  Kirjat Yearim

  Kiryat Yearim of Telz Stone in de volksmond is ook een ultra-orthodoxe stad gelegen aan de snelweg naar Jeruzalem. Nadat tijdens het Poerimfeest begin maart de inwoners zich niet aan de toen bestaande richtlijnen hielden en een feest bijwoonden ter ere van Poerim, werden 2,000 van de 6,000 inwoners van Kiryat Yearim ziek. Dat is ook éénderde van de bevolking. Yitzchak Ravitz het hoofd van lokale gemeenteraad nam vervolgens radicale maatregelen die veel verder gingen dan die van de Israёlische regering.

  Hij verordonneerde de sluiting van de lokale supermarkt en liet die werken volgens het principe van thuisbestellen en aflevering door een koerier. Ravitz zorgde ervoor dat er totaal geen sociale interacties plaatsvonden en gebruikte samen met de lokale rabbijnen overredingskracht en religieuze bevelen (psak din) om de bevolking in een soort Jom Kippoermodus te krijgen met uitzondering van vasten en synagogebezoek. Dus alles dicht, geen werk buitenshuis en geen onderling sociaal contact buiten de huizen.

  De ultra-orthodoxe bevolking van Kiryat Yearim hield zich vervolgens goed aan de scherpe maatregelen en bleef twee weken thuis. Ravitz en zijn team vormden straatpatrouilles die het beperkingenregime afdwongen, organiseeerden een informatiecampagne en gaven in ruime mate allerlei hulp aan de bevolking. Het regime van Ravitz werkte en van de oorspronkelijke 2,000 zieken zijn er nu nog maar 150 in quarantaine terwijl in Kiryat Yearim terwijl niemand meer is opgenomen in het ziekenhuis.

  Al ruim een week zijn er verder geen nieuwe besmettingen meer in Kiryat Yearim. Ravitz adviseert anderen die in een positie zoals hij komen te verkeren om geen compromissen te sluiten en om harde en onpopulaire beslissingen te nemen. Hij specificeerde vervolgens die beslissingen: “Wees het Ministerie van Volksgezondheid een stap voor. Zoek van tevoren uit of iemand ziek is, waar hij of zij is geweest, en isoleer iedereen die met hem of haar in contact stond, nog voordat het Ministerie van Volksgezondheid dat doet. Sluit de supermarkten voor gewone boodschappen en lever aan huis. Zorg voor een regelmatige aanvoer van voedsel door middel van leveringen. Winkelwagentjes, winkelschappen en kassa’s behoorden tot de belangrijkste bronnen van infectie. Zorg voor activiteiten voor mensen die geïsoleerd zijn. Bid – veel! Als we deze maatregelen niet hadden genomen, wie weet waar we vandaag zouden zijn,” zei Ravitz.

  Pikoeach nefesj

  Een Israёlische expert legde op woensdag uit dat het verschil tussen Israёl en Europa is dat in het oude continent de vrijheid van het individu voorop staat en bijna een heilig principe is. In Israёl is de waarde van het leven het belangrijkste principe en wanneer het leven in gevaar komt geldt het zogenaamde pikoeach nefesh-principe. Dit principe, vrij vertaald ‘toezicht op de levensgeest’, is van toepassing op Sjabbat en de hoge feestdagen en houdt in dat wanneer iemand ziek wordt en bijvoorbeeld naar de eerste hulp van een ziekenhuis moet, dat dan de beperkingen van Sjabbat en de feestdagen niet meer gelden. Nu is het precies andersom waar het de beperkingen betreft, maar het principe blijft onveranderd: het leven of het redden van een leven verdringt alles.

  Het voorbeeld van Kiryat Yearim maakt duidelijk dat het Ravitz’ half Jom Kippoermodel de oplossing voor de coronacrisis is en landen kan helpen om een nog grotere kolossale ramp af te wenden, ook in economisch opzicht.

  Thema

  coronavirus

  Over de auteur