fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Documentaire: ‘Voel jij je ook zo bevrijd’

  Joanne Nihom - 4 mei 2020

  Vandaag is het 4 mei. Dodenherdenking. Voor mij is 4 mei gedenken, nooit vergeten en het leren van belangrijke lessen. Daarom graag uw aandacht voor een bijzondere productie.

  Het verdrietige, ontroerende, maar ook hoopgevende verhaal over de ouders van Lea van Coeverden. Een eerbetoon. Een les. Een opdracht.

  “Dit jaar zijn 4 en 5 mei totaal anders dan anders. Maar misschien worden deze meidagen daarom wel heel bijzonder en kunnen we door onze lockdown wellicht beter begrijpen hoe het is om niet in vrijheid te leven, in angst en onzekerheid te verkeren over je eigen leven en dat van je familie en dierbaren”, aldus Lea.

  Haar ouders, Lou van Coeverden en Wilma Meijer, leerden elkaar na 1945 kennen en ondanks alle verschrikkingen die ze mee maakten en de moord op bijna hun hele familie, durfden ze het aan om een nieuw leven te beginnen.

  De geschiedenis vastgelegd

  Lea: “Na het overlijden van mijn broer, twee jaar geleden, wilde ik de geschiedenis van mijn familie vastleggen. Bij het opruimen van zijn flat vond ik veel oorlogsmateriaal van mijn ouders waarvan ik het bestaan niet kende. Ze hadden hem dat blijkbaar in bewaring gegeven. Het zat in een afgesloten koffer. Daar kwam historisch materiaal uit. Ik ben na de oorlog geboren in 1954, een kind van de tweede generatie zoals dat genoemd wordt. Als ik aan het leven van mijn ouders denk, is dat van tijdens, of na de oorlog. Die tijd is zo bepalend geweest en heeft een stempel achtergelaten. Dat ze ook een leven hadden voor de oorlog, dat vergeet ik wel eens.”

  “Mijn boodschap in deze documentaire is: koester je vrijheid, wees er zuinig op en leef met kracht en vertrouwen.”

  “Ze hadden het daar ook nooit over. Mijn moeder werd in 1922 in Keulen geboren en mijn vader in 1923 in Amsterdam. Een deel van het materiaal dat ik in die bijzondere koffer vond, gebruik ik bij de lessen die ik geef als gastdocent van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Er zijn dagboekjes die mijn vader volschreef tijdens de onderduik met nieuwsberichten die gepubliceerd werden in de verzetskrant Trouw, foto’s van de voor de oorlog en voedselbonnen. Maar ik wilde er meer mee doen en zo is deze documentaire ontstaan. Onze vrijheid is niet vanzelfsprekend, daar is hard voor gevochten. Mijn boodschap in deze documentaire is: koester je vrijheid, wees er zuinig op en leef met kracht en vertrouwen.”

  Bekijk hier de documentaire ‘Voel jij je ook zo bevrijd’:

   

  Thema

  Over de auteur