fbpx
 • Na de l'chaim over de verloving stuurt de chatan (bruidegom) een boeket bloemen naar de kallah (bruid) voor de eerste Sjabbat. - Foto: familie Schukkmann
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Over dates, koppelaars en huwelijkskandidaten

  20 mei 2020

  “Elk nadeel heb zijn voordeel”. Deze legendarische woorden van Johan Cruijff zagen twee families in Bnei Brak met eigen ogen waar worden. Een nadeel van het coronavirus is, zoals ik al eerder schreef, dat wij nu thuis moeten bidden omdat alle synagogen gesloten zijn. Maar voor sommigen onder ons was dit niet alleen geen probleem, het bracht hen zelfs veel blijdschap!

  Bij al die biddende jongens op de balkons, viel het oog van een bepaalde moeder op een zekere jongen. Het viel haar op hoe vurig hij bad, en aangezien elke Joodse ouder niets liever wil dan G-dvrezende kinderen, besloot deze moeder om haar broer te vragen als ‘koppelaar’ te bemiddelen en haar dochter voor te stellen aan de buren. De match werd voorgesteld, geaccepteerd, en uiteindelijk heeft het stel elkaar voor het eerst ontmoet. Toen de tijd kwam om alles officieel te voltooien, hoefden de verheugde familieleden hun flatgebouw niet eens te verlaten, en dronken zij – met handschoenen – een l’chaim voor de deur van de buren.

  “In de steden van Juda en de straten van Jeruzalem zal weer gehoord worden de stem der vreugde, en de stem der vrolijkheid, de stem der bruidegom en de stem der bruid!” (Jeremia 33)

  Daten in orthodoxe kringen

  Wacht even, ouders die naar huwelijkspartners zoeken? Ja, daten is in de ultra-orthodoxe wereld wel iets anders dan wat ‘de wereld’ gewend is. Zelfs wanneer wij uitgaan is er absoluut niets fysieks gaande. Vóór het huwelijk geven een jongen en meisje elkaar nog geen eens een hand. Dates zijn bedoeld om de andere persoon te leren kennen en om te bepalen of we levensvisies en doelen hebben die bij elkaar passen. Uitgaan is niet om het plezier van het uitgaan, maar enkel en alleen om een levenspartner te vinden. Eigenlijk wordt het “dating-hoofdstuk” van ons leven vaak gezien als een van de minst plezierige, ongemakkelijke periodes.

  De complete scheiding tussen jongens en meisjes binnen onze gemeenschappen maakt het natuurlijk ook moeilijker. Zelfs voor mij, geboren en getogen in Nederland, was het enorm wennen om, na jaren met alleen jongens geleerd te hebben in een jesjiva, opeens alleen te zitten met een meisje. Laat staan om met haar te praten over onze eventuele toekomst! Je moet namelijk in gedachten houden dat zo’n jongen normaal gesproken niet eens naar een meisje gekeken zou hebben! Omdat er zo’n totale scheiding bestaat, worden de ‘huwelijks-voorstellen’ daarom meestal gedaan aan de ouders van potentiële kandidaten door huwelijkskoppelaars (sjadchaniem) of door iemand die beide kanten kent.

  Drie dates en een huwelijk

  Zo was er een meisje dat gespot werd door een sjadchanit bij een bar mitswa-feest. De volgende dag werd dit meisje voorgesteld aan de vrouw van mijn rabbijn, na grondig onderzoek werden er ‘dates’ opgezet, drie afspraken later waren wij verloofd en vier maanden daarna was onze bruiloft. Drie dates is alles wat nodig was om deze beslissing te nemen.

  Voordat er zo’n ontmoeting komt, willen wij er eerst zeker van zijn of het ‘op papier’ past. Men onderzoekt alles – van gezondheid tot achtergrond, karaktereigenschappen, geestelijk leven, levensvisies, enz. Ouders spreken vooraf met iedereen die maar informatie kan geven. Ik heb persoonlijk eerst mijn zwager moeten ontmoeten voordat mijn schoonvader, die in het buitenland woont, akkoord ging met het voorstel.

  Vervulling van profetie

  Zodra beide kanten tevreden zijn met de resultaten, worden jongen en meisje aan elkaar voorgesteld en hebben zij hun eerste date. Volgens de Joodse Wet mogen een man en vrouw die niet met elkaar getrouwd zijn, of geen familie zijn, niet samen zijn op een afgesloten plek. Daarom wordt er veel afgesproken in hotellobbies. Als je ooit in Israël in een hotel hebt verbleven, heb je dit vast wel eens gezien.

  Zodra zowel de jongen en het meisje besluiten door te gaan, zullen ze dat aan hun ouders laten weten en wordt een nieuwe date opgezet via de huwelijkskoppelaar. Wanneer beide kanten met elkaar willen trouwen, komen de families samen om de match te ‘voltooien’ door een l’chaim te drinken. Tot aan dit moment is het daten strikt geheim. Maar nadat de l’chaim is gemaakt, is het ‘algemeen bekend’ nieuws. Vanaf nu zingen wij het nieuwe stel toe met de woorden van Jeremia: “In de steden van Juda en de straten van Jeruzalem zal weer gehoord worden de stem der vreugde, en de stem der vrolijkheid, de stem der bruidegom en de stem der bruid!” Moge wij de vervulling van deze profetie snel zien!

  Over de auteur