fbpx
 • bloemen
  - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Stilte – en keiharde realiteit

  Joanne Nihom - 12 mei 2020

  Al weken valt het me op … de stilte van de natuur. Zo veel stiller dan ‘voor’ het coronatijdperk. Zelfs nu in Israël veel van de coronamaatregelen zijn ingetrokken, lijkt die stilte te blijven.

  Tijdens mijn dagelijkse wandelingen door de avocado- en banaangaarden denk ik steeds weer: zou ik dit ‘vroeger’ allemaal gemist hebben? Ik hoor het kleinste geritsel, zelfs het zangrepertoire van de vogels lijkt uitgebreider. Ingetogen, en soms heel indringend, laten ze van zich horen.
  Kleine en grotere muisjes scheren langs. Voorbij hollende hazen staan even stil. Kijken achterom en kiezen dan alsnog het hazenpad.

  De jakhalzen zijn nieuwsgieriger en komen dichtbij. De wilde zwijnen voelen niet meer wild. Hun kleintjes spelen vrij en vrolijk met elkaar en lijken zich weinig van mijn aanwezigheid aan te trekken. Salamanders in alle kleuren en maten kruipen rond. De blaadjes aan de takken dansen in de zachte wind. De zon voelt indringender, de wolken staan strakker en duidelijker aan de hemel. Tijdens onze lockdown, vond de natuur zichzelf terug.

  Terwijl ik dit al mijmerend schrijf, komt er een bericht binnen dat keihard alle stilte verstoort. De 21-jarige Amit Ben Ygal, sergeant, is vanmorgen gedood tijdens operationele activiteiten van het leger op de Westbank. Gedood door een groot steenblok dat vanaf een dak op zijn hoofd werd gesmeten.

  Verstilde stilte. Keiharde realiteit.
  Amit Ben Ygal, moge zijn ziel in vrede rusten.

  Thema

  Over de auteur