fbpx
Laden Evenementen
  • Foto: Shutterstock
Activiteit

Congres over ‘nieuw’ antisemitisme

donderdag 20 juni van 10:00 - 15:30 | €25

Europa wordt regelmatig opgeschrikt door antisemitische incidenten. Er is sprake van “nieuw antisemitisme”, dat betekent dat Jodenhaat zich uit in kritiek op Israël. Maar waar ligt de grens tussen legitieme kritiek op Israël en antisemitisme? Daarover gaat het tijdens het congres van Stichting Antisemitisme Preventie (SAP) op donderdag 20 juni in Nijkerk. 

Sprekers

De sprekers die tijdens dit congres op deze vraag in zullen gaan zijn: historicus dr. Bart Wallet, verbonden aan de Vrije Universiteit (VU) en Universiteit van Amsterdam (UvA); historicus dr. Remco Ensel, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, historicus dr. Chris Quispel, voorheen verbonden aan de Leidse universiteit, Opperrabbijn Binyomin Jacobs die vanuit zijn persoonlijke ervaringen zijn visie op dit thema zal delen, en ds. Henk Poot, verbonden aan Stichting Christenen voor Israël.

Wetenschappelijk onderzoekers Bart Wallet, Remco Ensel en Chris Quispel publiceren met regelmaat over het antisemitisme in de samenleving. Hun onderzoeken resulteren in boeken, zodat er meer verdieping ontstaat over het vaak moeilijk te definiëren begrip ‘antisemitisme’. Ds. Henk Poot verzorgt uiteenlopende lezingen en studies in het land en heeft zich grondig verdiept in het (christelijk) antisemitisme van vroeger en nu. Opperrabbijn Jacobs heeft als prominent vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap in Nederland regelmatig te maken met antisemitisme, vaak verpakt als antizionisme.

Onderwijs

Voorzitter Eric Vink namens Stichting Antisemitisme Preventie: “Antisemitisme raakt ons allemaal. Het is niet een probleem van de Joden, het is een probleem van de niet-Joden. Wij hebben het veroorzaakt, laten wij dan ook degene zijn die het aanpakken. Het is van groot belang dat iedereen die zich het probleem van antisemitisme aantrekt goed geïnformeerd blijft.’’

Praktische info

Datum
Donderdag 20 juni 2019 van 10:00 – 15:30 uur.

Locatie
Vergader- en Congrescentrum De Schakel, Oranjelaan 10, 3862 CX Nijkerk.

Bereikbaarheid
Op het terrein van De Schakel kunt u gratis parkeren. De Schakel is ook goed per trein te bereiken. Het NS Station Nijkerk ligt op slechts 200 meter afstand van De Schakel en is rechtstreeks te bereiken vanaf de intercitystations Amersfoort, Utrecht en Zwolle (2 x per uur).

Deelname
25 euro per persoon (inclusief lunch)

Aanmelden
Via info@stichtingap.nl

Gegevens

Datum:
donderdag 20 juni
Tijd:
10:00 - 15:30
Kosten:
€25
Evenement Categorie:

Organisator

Stichting Antisemitisme Preventie
E-mail:
Website:
https://www.antisemitismepreventie.nl/

Locatie

De Schakel, Nijkerk
Oranjelaan 10, Nijkerk,
+ Google Maps