Laden Evenementen

Gerelateerde berichten

Activiteit

Holocaust-herdenking in Nijkerk

27 januari van 13:00 - 15:00 | Gratis

Op vrijdag 27 januari a.s. is er in Nijkerk een bijeenkomst ter herdenking van de Holocaust. Het is dan precies 72 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot internationale Holocaust Herdenkingsdag.

Christenen voor Israël organiseert voor de zesde keer een herdenkingsbijeenkomst. Deze vindt plaats in de Goede Herderkerk aan het Willem Alexanderplein 14 in Nijkerk en duurt van 13.00 uur tot circa 15.00 uur.

Iedereen is welkom, graag van tevoren aanmelden, per e-mail via bijeenkomst@cvi.nl of telefonisch (in kantoortijd) via nummer 033-2458824.

Sprekers zijn Holocaustoverlevende Wolfgang Kotek, kunstenares Jip Wijngaarden en historicus Bart Wallet. De muzikale omlijsting wordt gedaan door Moniek de Leeuw (viool) en Ilse Roskam (accordion), beiden lid van de Balcony Players.

wolfgang-kotekWolfgang Kotek
Wolfgang Kotek werd in 1930 geboren in Wuppertal, Duitsland en maakte daar als achtjarig Joods jongetje de Kristallnacht mee. Deze gebeurtenis luidde het begin in van een zware periode voor Wolfgang en zijn familie. Hij vluchtte naar Nederland, waar hij met de hulp van meerdere gastgezinnen uit handen van de nazi’s wist te blijven. Tijdens de herdenking deelt Kotek zijn indrukwekkende levensverhaal.

Jip Wijngaarden
Jip Wijngaarden werd vooral bekend als Anne Frank in de film Het dagboek van Anne Frank. Later maakte zij de omslag naar de schilderkunst.
Aangegrepen door de bewogen geschiedenis van het Joodse volk komt in haar werken vaak het thema ‘Holocaust’ terug. Tijdens de herdenking licht zij één van haar werken uit.

bartwallet-adBart Wallet
Bart Wallet is volgens het Nieuw Israëlietisch Weekblad een ‘wandelende encyclopedie van de Nederlands-Joodse geschiedenis’. Onlangs nog verscheen van zijn hand ’s Nachts droom ik van vrede, een oorlogsdagboek van het bij het grote publiek onbekende verhaal over Carry – een Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ondergedoken in Rotterdam. Carry is nog steeds in leven en woont inmiddels in Israël. Bart Wallet deelt tijdens de herdenking iets uit dit boek.

Details

Date:
27 januari
Time:
13:00 - 15:00
Cost:
Gratis
Evenement Categorie:
Event Tags:
,

Organisator

Christenen voor Israël
Phone:
033-2458824
Website:
https://christenenvoorisrael.nl

Locatie

Goede Herderkerk
Willem-Alexander Plein 14, Nijkerk,
+ Google Maps