fbpx
Laden Evenementen
  • Opperrabbijn Binyomin Jacobs | Foto: Jaco Klamer
Activiteit

Lezing met Opperrabbijn Binyomin Jacobs op Urk

donderdag 5 maart van 19:30 - 21:30

Op donderdag 5 maart is er op Urk een lezing met Opperrabbijn Binyomin Jacobs. Het onderwerp waarover hij spreekt is: Antisemitisme voor en na Auschwitz en de rol van de kerk daarin. De bijeenkomst vindt plaats in de Hervormde Kerk de Bron, Voorland 28 op Urk. De aanvang is om 19.30 uur, toegang is gratis. Muzikale medewerking van het Urker zangduo. Er is verkoop van producten uit Israël.

Antisemitisme voor en na Auschwitz en de rol van de kerk daarin.
Maar neemt het antisemitisme toe? En zo ja, is dat verklaarbaar? Is er sprake van nieuw antisemitisme, of was het nooit weg? Moet ik mede-Joden die weigeren in te zien dat het antisemitisme er weer is, wakker schudden? Of moet ik juist waarschuwen om niet achter iedere boom een antisemiet te zien? En toch is antisemitisme niet alleen een fysieke aanval tegen Joden, maar ook een geestelijke oorlog. Ik ben zeker niet vergeten dat 85 procent van mijn familie in vernietigingskampen is vermoord. Maar vóór die moord was er de ontmenselijking. Als beesten werden ze afgevoerd, ontkleed, kaalgeschoren, van nummers voorzien. Ieder vlaagje gevoel van eigenwaarde werd hen ontnomen. De enkelingen die het gered hebben, voerden een bovenmenselijke strijd om ook geestelijk te overleven. Ook vandaag speelt dat. Het zijn niet uitsluitend de aanslagen zelf, maar ook de angst voor terreur. Ik weiger pontificaal om mijn Joods ogende zwarte hoed of mijn keppel in te wisselen voor een baseballcap.

Achtergrond spreker
Opperrabbijn Binyomin Jacobs stamt uit een eeuwenoud Nederlands Joods geslacht. Hij in 1949 in Amsterdam geboren. De opperrabbijn staat bekend als een bruggenbouwer en is een veelgevraagd spreker. Hij behoort tot de stroming van het Chabad Chassidisme en is een leerling en hechte vriend van rabbijn ing. Vorst uit Amstelveen.

 

Gegevens

Datum:
donderdag 5 maart
Tijd:
19:30 - 21:30
Evenement Categorie:

Organisator

Dick Schutte

Locatie

Hervormde Kerk de Bron, Urk
Voorland 28, Urk, Nederland
+ Google Maps