fbpx
Laden Evenementen
Activiteit

Ouderenochtend met ds. Jaap de Vreugd in Meppel

dinsdag 26 maart van 10:00 - 11:30

Op dinsdag 26 maart is er in Meppel een 55+ ochtend met ds. Jaap de Vreugd van Christenen voor Israël. Het thema is: De Bergrede. De bijeenkomst vindt plaats in Het Behouden Huijs, Nova Zemblastraat 4 in Meppel. De aanvang is om 10.00 uur, het einde is om 11.30 en de toegang is gratis. Er is verkoop van producten uit Israël.

De Bergrede
In het evangelie van Mattheüs komen we de Bergrede tegen, zogenoemd omdat Jezus op een berg les gaf aan zijn gehoor ten noorden van het meer van Galilea. In de christelijke traditie is nogal eens beweerd dat Jezus met de Bergrede afstand nam van de Joodse Thora-traditie of zelfs brak met het Jodendom. Niets is minder waar! Er staat o.a. dat Jezus niet de Wet of de Profeten ontbinden wil. Met de Wet wordt de Thora bedoeld, de eerste vijf boeken van de Tenach (OT).

Dit deel van de Bergrede begint met de uitspraak: Eer de hemel en de aarde vergaat, zal er niet één jota of tittel vergaan van de wet, eer alles zal zijn geschied. Jezus geeft Zijn interpretatie van de Thora in ontmoeting met de rabbijnse uitleg; daarbij is zijn uitleg soms strikter dan in die tijd gebruikelijk, maar altijd blijkt Zijn verwantschap met de verschillende farizese scholen: vaak verwoordt Hij strengere opvattingen in de lijn van de strikte farizese school van Shammai, maar ook blijkt bijvoorbeeld in Zijn omgang met prostituees en tollenaars verwantschap met de meer sociale farizese school van Hillel.

Het is uitermate boeiend om te zien hoe Jezus volop deelneemt aan de farizese discussies over de uitleg en toepassing van de Thora.

Achtergrond spreker
Ds. Jaap de Vreugd was als hervormd predikant werkzaam in de PKN. Hij is oud-voorzitter van Christenen voor Israël. Hij maakt deel uit van de redactie van Israël & de Kerk en publiceert geregeld in dit theologisch kwartaaltijdschrift. Ook is hij als redactielid en schrijver verbonden aan Profetisch Perspectief, een kwartaalblad dat inzoomt op geschiedenis en actualiteit.

Gegevens

Datum:
dinsdag 26 maart
Tijd:
10:00 - 11:30
Evenement Categorie:

Organisator

55 + Meppel

Locatie

Het Behouden Huijs, Meppel
Nova Zemblastraat 4, Meppel, Nederland
+ Google Maps