Laden Evenementen
Activiteit

Studieseminar met ds. Kees van Velzen in Rotterdam (3/3)

woensdag 21 februari van 19:45 - 21:45

Op woensdag 21 februari is er in Rotterdam een studieavond met ds. Kees van Velzen, spreker voor de stichting Christenen voor Israël. Het onderwerp waarover hij spreekt is: Antisemitisme en antizionisme in de kerken. De bijeenkomst vindt plaats in de Zuiderkapel, Charloisse Lagedijk 593 in Rotterdam. De aanvang is om 19.45 uur, toegang is gratis.

Antisemitisme en antizionisme in de kerken
Religieus antisemitisme, ook wel aangeduid als de catechese der verguizing en bevat een negatief vooroordeel over toenmalige en hedendaagse joden. De joden waren en zijn collectief verantwoordelijk voor de kruisdood van Jezus. De verwoesting van Jeruzalem werd als een eerste teken van deze goddelijke straf gezien, de latere vervolgingen evenzeer. In de Middeleeuwen werden nieuwe thema’s toegevoegd aan dit vooroordeel: joden werd een haat tegen het christendom verweten, de Talmoed werd gezien als een gewelddadig boek, joden brachten de maatschappij in gevaar door zogenaamde woekerpraktijken, joden zouden hostieschennis plegen, joden zouden christenkinderen ritueel vermoorden en de bronnen vergiftigen. Dit religieus antisemitisme heeft in de Middeleeuwen tot pogroms en verdrijvingen geleid. Het antizionisme ontstond door het diep ingesleten antisemitisme. Veel kerken hadden voor de Tweede Wereldoorlog een ambivalente houding tegenover het zionisme. De afwijzing van het zionisme was in katholieke kring sterker dan in protestantse kring. De vestiging van de nieuwe staat Israël (1948) dwong de kerken tot een herbezinning.

Achtergrond spreker
Ds. van Velzen werkte bij de Evangelische Omroep jarenlang als hoofd van de afdeling Nazorg en was betrokken bij de Nederland Zingt-avonden. Zijn persoonlijke bediening is onderwijs en coaching. Zijn talenten daarvoor kon hij eerder benutten als voorganger in Antwerpen en Lelystad. Hij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig voor Christenen voor Israël.

Gegevens

Datum:
woensdag 21 februari
Tijd:
19:45 - 21:45
Evenement Categorie:

Organisator

Christenen voor Israel

Locatie

de Zuiderkapel, Rotterdam
Charloisse Lagedijk 593, Rotterdam,
+ Google Maps