fbpx
Laden Evenementen
  • - Foto: Janita Sassen
Activiteit

Thema-avond in Apeldoorn over opkomend antisemitisme

maandag 18 februari van 19:30 - 22:00

Op maandag 18 februari zullen drie sprekers tijdens een te houden bijeenkomst ingaan op de huidige situatie voor Joden in Nederland. Daarnaast kijken zij naar de wortels van het antisemitisme. De bijeenkomst wordt gehouden in de aula van Sprengeloo aan de Sprengenweg 81 en begint om 19.30 uur. De ingang is aan de Prinses Beatrixlaan. De sprekers zijn Opperrabijn Binyomin Jacobs, ds. Henk Poot, verbonden aan de organisatie Christenen voor Israël te Nijkerk en Eric Vink, voorzitter van de Stichting Antisemitisme Preventie. De toegang is gratis; wel wordt er een collecte gehouden. De zaal gaat open om 19.00 uur.

Antisemitisme; terug van nooit weggeweest
Door de hele geschiedenis van het Joodse volk heen komen we ernstige vormen van antisemitisme tegen. De pijnlijke cijfers van diverse rapportages over antisemitisme in Nederland laten zien dat de ernst van antisemitische incidenten toeneemt. Zo blijkt uit de “Monitor antisemitische incidenten in Nederland 2017” van het CIDI dat het aantal antisemitische incidenten (internet niet meegerekend) vorig jaar uitkwam op 113.

Hieronder waren 28 bekladdingen en vernielingen, bijvoorbeeld het ingooien van ruiten van het Joodse restaurant HaCarmel en van de Joodse instelling Chabad Central in Amsterdam.

Ook lijkt de aard van de incidenten ernstiger te worden. Zo werden twee Joodse mannen in Zaandam vorig jaar aangevallen en gestoken, waarschijnlijk alleen maar omdat ze herkenbaar waren als Jood.

Na de toespraken is er gelegenheid voor het stellen van vragen. Ook zullen zich veel met Israël verbonden organisaties middels een informatietafel presenteren, w.o. het Joods Nationaal Fonds, de Israëlische Ambassade, Ebenezer Operatie Exodus, het CIDI, DrieTour reizen en Christenen voor Israël. Timo en Marjan Salman verzorgen een muzikaal optreden. Informatie: info@israel-apeldoorn.nl  tel. 06-24614967 of 06-51334346

Gegevens

Datum:
maandag 18 februari
Tijd:
19:30 - 22:00
Evenement Categorie:

Organisator

Werkgroep Israel Apeldoorn

Locatie

Aula Sprengeloo, Apeldoorn
Sprengenweg 81, Apeldoorn, Nederland
+ Google Maps