Israël-update 6 december • Israël bereidt zich voor op de val van Assad in Syrië
Door Yochanan Visser -
6 december 2024
Israël maakt zich in toenemende mate zorgen over de recente gebeurtenissen in de Syrische burgeroorlog waar de Soennitische islamitische terreurgroep Hayat Tahrir al-Sham (HTS) en de Syrian National Army (SNA) in no-time twee belangrijke steden veroverden op het leger van dictator Bashar al-Assad.
Deze steden, Aleppo en Hama, zijn de tweede en vierde stad in grootte die Assad de afgelopen week verloor, en de rebellen maken zich nu op voor de verovering van de stad Homs die slechts 162 kilometer verwijderd is van de hoofdstad Damascus. Deze stad is van strategisch belang voor het Assad regime vanwege zijn ligging aan de hoofdwegen van de Middellandse Zee naar Damascus.
Israëlische regering houdt spoedvergadering
HTS heeft ook al aanvallen op Damascus uitgevoerd met onbemande kamikaze vliegtuigen en lijkt serieus in staat om het regime van Assad ten val te brengen, zo vreest men in Israël. Vanwege deze vrees is de Israëlische luchtmacht begonnen met het bombarderen van wapenopslagplaatsen van het Syrische leger die inmiddels al verlaten waren.
De Israëlische regering heeft vorige week, na de val van de stad Aleppo, al een spoedvergadering gehouden over de opnieuw opgelaaide Syrische burgeroorlog en conclusie was toen dat de partijen het maar moesten uitvechten. Voor vandaag staat een nieuwe spoedvergadering op de agenda vanwege de ontwikkelingen op de grond in Syrië waar het leger van Assad niet meer in staat lijkt om de opmars van HTS en SNA te stoppen.
Bufferzone tussen Israël en Syrië
Indien de rebellen erin slagen om de hoofdstad Damascus te bereiken dan zal Israël een bufferzone creëren aan de Syrische kant van de Golan Hoogvlakte. Er wordt tevens overwogen om alle zogenaamde CERS-faciliteiten van het Syrische leger te bombarderen.
De IAF heeft in het verleden al aanvallen uitgevoerd op CERS-faciliteiten waar onder het mom van wetenschappelijk onderzoek GPS geleide precisie raketten worden geproduceerd. De CERS faciliteiten van het Syrische leger worden in feite gerund door de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRG).
CERS is een acroniem voor Scientific Studies en Research Center en speelt een cruciale rol in de ontwikkeling en productie van hypermoderne wapens die aan de diverse sjiitische milities die de Quds Brigade in Syrië heeft gestationeerd worden geleverd.
In de achttien CERS-faciliteiten in heel Syrië worden ook chemische wapens geproduceerd en opgeslagen. Israël wil ten koste van alles voorkomen dat HTS de beschikking krijgt over de chemische wapens van Assad en denkt via een massaal bombardement van de CERS-faciliteiten ook de wapens stroom richting de Iraanse milities en Hezbollah af te kunnen snijden. Vooral in de Hama en Homs regio worden in de CERS-faciliteiten chemische wapens bewaard die Assad tijdens de nu 13-jarige burgeroorlog ook heeft gebruikt.
De invloed van Turkije
HTS en SNA werden de laatste jaren voorzien van moderne wapens door Turkije dat een dubieuze rol speelt in het huidige offensief. Turkije was het land dat achter de oprichting van SNA zat en dat de moderne wapens en voertuigen leverde die nu een cruciale rol spelen bij de verovering van Assad’s belangrijkste bolwerken.
Zo leverde Turkije in 2020 en het jaar 2022 de gepantserde Humvee jeeps die in de VS werden geproduceerd en nu HTS in staat stellen om zich snel en veilig te verplaatsen. De gezamenlijke aanvallen van HTS en SNA lijken gecoördineerd met het regime van de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan die nooit een geheim heeft gemaakt van zijn aspiraties in Syrië.
Nu Erdogan ziet dat de Iraanse as danig is verzwakt in zowel Libanon en Syrië, lijkt hij tot de conclusie te zijn gekomen dat de tijd gekomen is om Syrië onder de invloedsfeer van Turkije te brengen. Het was daarom geen toeval dat Erdogan tijdens een toespraak op 26 november jl. zijn imperialistische dromen opnieuw onder woorden bracht.
De Turkse leider beschuldigde het Westen en Israël van het maken van progressie gebaseerd op “bloed, tranen, massamoorden, genocide en exploitatie van de moslimmassa’s en noemde daarbij met name Palestina, Gaza en Libanon. Erdogan zei verder dat het Westen probeert om de “Goddelijke en op menselijkheid gebaseerde civilisatie van het Oosten ter wurgen” en kondigde aan dat het tijdperk van Westerse dominantie binnenkort ten einde zou komen en tevens dat de moslim civilisatie ook de beschikking heeft over digitale middelen om zijn ideologie te verspreiden.
Dit terwijl het Westen de nieuwe technologie slechts gebruikt voor kapitalistische doeleinden. De Turkse leider hield de toespraak een dag voordat het offensief van HTS en SNA begon. SNA is in feite een verlengstuk van het Turkse leger in Syrië en het wekte dan ook geen verbazing dat deze militie direct begon met operaties tegen de Syrische Koerden.
Erdogan is geobsedeerd met de Koerden in Syrië en ziet hen als een bedreiging voor Turkije dat ook een grote Koerdische minderheid heeft. Sinds het begin van de oorlog in Gaza heeft de Turkse leider zich ook opgeworpen als de beschermheer van Hamas en heeft de diplomatieke betrekkingen met Israël verbroken.
Hoogste staat van paraatheid
Iran heeft ondertussen laten weten dat het desnoods zijn leger zal inzetten om de val van Assad te voorkomen. Deze mededeling was voor Israël reden voor een nieuwe waarschuwing aan het adres van het regime in Teheran dat een dergelijke actie zou kunnen rekenen op Israëlische inmenging in de Syrische burgeroorlog.
Op orders van het regime van Ayatollah Ali Khamenei hebben de sjiitische milities in Iran al 30.000 strijders met zware wapens naar Syrië gestuurd. In video’s die op de sociale media circuleerden kon men lange konvooien van tanks en gepantserde voertuigen zien waarmee de Iraakse milities zich naar het front in het westen van Syrië spoeden.
Ander zorgwekkend nieuws over de opgelaaide burgeroorlog kwam uit zuid Syrië waar rebellen nu controleposten van het Syrische leger hebben overgenomen in de dorpen Simlin en Jasim, minder dan twintig kilometer van de grens met Israël en in de stad.
Volgens de lokale media zijn eenheden van het Syrische leger gevlucht uit het grensgebied met Israël. In een reactie op deze ontwikkeling heeft de IDF zijn troepen langs de grens met Syrië in de hoogste staat van paraatheid gebracht.
Het laatste nieuws over Syrië en de nieuwe dreiging voor Israël is dat HTS-eenheden al in het centrum van de stad Homs zijn en dat die stad ook zal worden veroverd. Het Syrische leger heeft de stad al verlaten en deed hetzelfde in de grenssteden in het oosten van het land (Al Bukamal en Deir ez-Zor) die voorheen door Iran werden gecontroleerd.
Kort oorlogsnieuws
Gijzelaars en een staakt-het-vuren in Gaza
De aankomende Amerikaanse president Donald Trump heeft na zijn bedreiging aan het adres van Hamas eerder deze week besloten om een speciale gezant aan te stellen voor gijzeling affaires. Het gaat om de zakenman Adam Boehler die eerder de onderhandelingen leidde die tot de zogenaamde Abraham Akkoorden leidden.
Trump schreef op zijn Truth rekening bij X dat Boehler de rang van ambassadeur zou krijgen en dat hij onderhandelingen had gevoerd met “sommige van de moeilijkste mensen in de wereld” waaronder de Taliban in Afghanistan. Trump waarschuwt Hamas eerder dat het door de poorten van de hel zou gaan wanneer de 101 gijzelaars die de terreurorganisatie nog altijd vasthoudt in Gaza niet zou vrijlaten voor zijn inauguratie als de President van de Verenigde Staten op 20 januari 2025.
Hamas lijkt echter niet onder de indruk van de harde woorden van Trump en liet weten dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu direct verantwoordelijk zou zijn voor de dood van alle gijzelaars. Hamas eist de terugtrekking van de IDF uit Gaza en een stop “op alle agressie” door de IDF alsmede een deal over de vrijlating van Palestijnse moordenaars in ruil voor enige gijzelaars.
Egypte, dat nu de onderhandelingen leidt over een deal waarbij gijzelaars worden vrijgelaten in ruil voor een gevechtspauze en de vrijlating van Palestijnse terroristen, heeft nu een nieuw voorstel op tafel gelegd. Het voorstel betreft de vrijlating van de meest kwetsbare gijzelaars in categorie “menselijkheid”.
Het gaat daarbij om jeugdigen, ouderen en zieke gijzelaars, en hun aantal zou minder dan 33 zijn. Steve Witkoff, die Trump’s nieuwe Midden-Oosten gezant zal worden, voerde de afgelopen week overleg met de Israëlische regering over het Egyptische voorstel dat ook in een gevechtspauze van zestig dagen voorziet. De Israëlische regering liet in een reactie weten dat het open staat voor nieuwe onderhandelingen terwijl Hamas het voorstel ook kreeg maar nog niet heeft gereageerd.
VS overwegen om het woord Westbank te veranderen in Judea en Samaria
De invloedrijke senator Tom Cotton, die goede banden heeft met de aankomende regering van Donald Trump, heeft een wetsvoorstel ingediend dat voorziet in de verandering van de term ‘Westbank’ of Westelijke Jordaanoever zoals de Nederlandse media het gebied in het hart van Israël noemen.
Het wetsvoorstel van Cotton wil dat de VS de verwarring over deze gebieden die in Israël altijd al werden aangeduid als Judea en Samaria wordt beëindigd. “Deze naam is historisch gezien de juiste”, zei Cotton in een verklaring.
“De VS moeten stoppen met het gebruik van deze politiek geladen term (Westbank) wanneer wij refereren aan het Bijbelse hartland van Israël”, scheef de senator. Het wetsvoorstel maakt een goede kans op aanname nu er weer een Republikeinse meerderheid in het Congres is.
Israël bombardeert grensovergangen in Syrië
De IAF heeft opnieuw de grensovergangen van Syrië naar Libanon gebombardeerd. Dat wordt nu vanuit het Syrische luchtruim gedaan om te voorkomen dat de bombardementen worden aangemerkt als een schending van het bestand met Hezbollah.
De IAF bombardeerde ook wapenopslagplaatsen van Hezbollah’s eenheid 4400 die verantwoordelijk is voor de wapensmokkel in het grensgebied. In feite is door deze bombardementen en andere IDF-acties de stroom wapens vanuit Iran naar Hezbollah vrijwel opgedroogd.
De IAF liquideerde op donderdag ook de Hezbollah gezant voor Syrië die in zijn auto op weg was naar Damascus. Op vrijdagmorgen werd een Hezbollah drone uit de lucht geschoten door de Iron Dome boven de grens met Libanon. Het ging om een spionagevliegtuig dat opnames maakte van IDF posities ter plekke