Maar op de berg Sion zal ontkoming zijn: die zal een heilige plaats zijn; zij die van het huis van Jakob zijn, zullen hun bezittingen weer in bezit nemen. Obadja 1:17
Ontkoming op Sion. Dat belooft de Heere in de profetie van Obadja. Sion zal een heilige plaats zijn. Er staat ook een moment bij: Op het moment dat het huis van Jakob hun bezittingen weer in bezit nemen. We leven in bijzondere tijden. Sinds 200 jaar krijgen de Joden het land in bezit. Kwamen rond 1840 hele kleine groepjes, sinds de twintigste eeuw nemen de aantallen alleen maar toe. Vanaf 1949 meer dan een miljoen Joden uit de Arabische landen en vanaf 1989 miljoenen Joden uit de voormalige Sovjet-Unie. En het gaat door in onze dagen.
“Jeruzalem dat ik bemin, wij treden uwe poorten in”. Vanaf 1967 is Jeruzalem een Joodse stad met een Joodse burgemeester.
Waar is Sion precies? De laatste jaren zijn er opgravingen gedaan en komt steeds meer van de stad van David tevoorschijn. Eeuwenlang is de heuvel bij de Armeense wijk de berg Sion genoemd, waar ook de Sionspoort is. Dit is echter niet waar Obadja over schrijft. Het oude Sion is waar de Davidsstad was, met als top de plek waar het Tempelplein is, waar de Tempel ook gestaan heeft. De profeet mag horen dat er op die plek ontkoming zal zijn. Het zal weer een heilige plek zijn. Opnieuw zal daar het Heilige der Heiligen zijn. De plek waar de heerlijkheid van de Heere neerdaalde toen onder Salomo de Tempel ingezegend wordt. Daar, op die plaats zal ontkoming zijn.
In alle onheil en gevaar biedt de Heere uitkomst. Wie in de schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten, zal overnachten in de schaduw van de Almachtige. (Psalm 91:1) Vanuit onze tekst in Obadja mogen we weten dat de Heere vanuit Zijn heilige plaats ontkoming zal bieden. Zoals de Joden nu al bij de Kotel, de Westelijke muur, bidden in de wetenschap van Gods aanwezigheid onder zijn volk en de ontkoming die Hij biedt in alle gevaar, zo zal Hij in alle omstandigheden die ontkoming bieden; totdat ook deze profetie letterlijk vervuld wordt.