fbpx
Israëlcursus

Israëlcursus | februari-maart-april 2018

10 Bijbelstudies en lezingen over Israël

Dit voorjaar staat de tiende editie van de succesvolle Israëlcursus op het programma!  

We hebben weer een gevarieerd en interessant programma samengesteld met sprekers uit Nederland en Israël, die allerlei verschillende thema’s rondom Israël aansnijden.

Algemene info

   • Kosten voor deelname aan de volledige cursus zijn € 40,- (Isreality-leden t/m 30 jaar betalen € 20,-). Los aanmelden kan ook, voor € 12,50 per cursusdag (Isreality-leden t/m 30 jaar € 5,-).
   • Soep, koffie en thee inclusief (wel graag uw boterham meenemen).
   • Tijd: een uur voor aanvang van de eerste lezing op een cursusdag gaat de zaal open. Elke lezing duurt 1,5 uur.
   • Locatie: Israëlcentrum, Henri Nouwenstraat 34 in Nijkerk (ringleiding aanwezig)
   • Opnames op video en audio zijn te bestellen via onze webwinkel. Bestel hier oudere opnames van de Israëlcursus

Programma

Woensdag 7 februari

17.00 uur | rabbijn Yanki Jacobs – Antisemitisme in Nederland
Steeds vaker en duidelijker komt antisemitisme in Nederland aan de oppervlakte. Wat betekent dit voor de Joodse gemeenschap in ons land, en hoe reageren zij daar op? Rabbijn Yanki Jacobs gaat in op deze en andere vragen rond antisemitisme.  wegens familie-omstandigheden is de oorspronkelijke spreker opperrabbijn Binyomin Jacobs niet in de gelegenheid om deze lezing te verzorgen

19.30 uur | ds. W.J. van den Brink – De Puriteinen en Israël
De Puriteinen zetten zich in hun tijd in voor een zuivere benadering van Gods Woord. Maar wat was hun kijk op Israël? Ds. W.J. van den Brink, verbonden aan de hersteld hervormde gemeenten van Elst en Scherpenzeel, deed hier onderzoek naar. Centraal staan in zijn lezing de Puriteinen Boston, McCheyne en Ryle.

Bestel hier een opname van deze cursusdag op video of audio

Zaterdag 24 februari

10.30 uur | Klaas de Jong – Kristallnacht en Kamp Westerbork
Schrijver en uitgever Klaas de Jong deed onderzoek naar krantenberichten in de jaren dertig in Nederland met betrekking tot de Jodenvervolging, in het bijzonder de Kristallnacht. Hoe reageerde Nederland voor 1940 op de Jodenhaat in Duitsland? Over dit onderwerp publiceerde hij het boek ‘Kristallnacht en Kamp Westerbork’, waarvan hij de belangrijkste bevindingen deelt.

13.00 uur | Marcella van de Bovenkamp – Hineni: hier ben ik
Marcella groeide op in een gezin waar de kerk en het geloof bijna geen rol speelden. Tijdens haar studietijd werd ze geroepen door de God van Israël. Haar antwoord was: ‘Hineni, hier ben ik.’ Haar familiegeschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte het mogelijk om in 2016 officieel naar Israël te emigreren. Marcella deelt tijdens de Israëlcursus haar bijzondere levensverhaal.

Bestel hier een opname van deze cursusdag op video of audio

Woensdag 7 maart

17.00 uur | rabbijn Chaim Eisen – Verlossing in Joods perspectief
Deze cursusdag valt tussen Poeriem en Pesach. Beide feesten vieren de verlossing van Israël uit de hand van een vijand. De staat Israël, die dit jaar zeventig jaar bestaat, wordt in het synagogale gebed ‘het ontluikende begin van onze verlossing’ genoemd. Wat is verlossing in Joods perspectief? Daarover spreekt rabbijn Chaim Eisen uit Jeruzalem tijdens de Israëlcursus.

19.30 uur | ds. O. Lohuis – Waarom christenen iets met Israël hebben
Ds. Oscar Lohuis spreekt namens Christenen voor Israël in heel Nederland over Gods plan met Israël. Omdat het voor veel christenen niet vanzelfsprekend is om ‘iets’ met Israël te hebben, zet hij tijdens de Israëlcursus een aantal redenen op een rijtje waarom dat wel zou moeten zijn. Handig als gespreksstof, maar ook een prima gelegenheid om mensen kennis te laten maken met de boodschap van Gods trouw aan Israël!

Bestel hier een opname van deze cursusdag op video of audio

Zaterdag 17 maart

10.30 uur | ds. C.G. Kant – Israël keert terug: een teken van hoop!
De terugkeer van het volk Israël naar het land is een belangrijk thema in de Bijbel. Toch is dit een gevoelig onderwerp onder veel christenen. Ze willen nog wel spreken van een blijvend verbond van God met het Joodse volk, maar een verbinding tussen de Bijbelse profetieën en het land Israël gaat veel mensen te ver. Wat staat ze hierbij in de weg? Ds. Kees Kant, gereformeerd predikant in Katwijk, weerlegt de tegenargumenten met Bijbelteksten.

13.00 uur | Farshid Seyed Mehdi – Het verschil tussen Allah en de God van Israël
Farshid Seyed Mehdi werd geboren in Iran, waar hij een fanatiek moslim was. Na zijn bekering tot het christendom vluchtte hij naar Nederland. Daar ontdekte hij dat hij Joodse wortels heeft. Farshid kent dus als geen ander de verschillende werelden van de islamitische- en joods-christelijke traditie. Tijdens de Israëlcursus gaat hij in op de verschillen tussen Allah en de God van Israël.

Bestel hier een opname van deze cursusdag op video of audio

Dinsdag 10 april

17.00 uur | ds. Naim Khoury – Vanuit Bethlehem naar de wereld
Ds. Naim Khoury vormt samen met zijn vrouw Elvira het voorgangersechtpaar van de First Baptist Church in Bethlehem. In de geboorteplaats van onze Heiland hebben christenen het zwaar, onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit. Toch zijn Naim en Elvira Khoury vastberaden om het evangelie te brengen aan hun stadsgenoten. Daarover spreekt ds. Khoury tijdens de Israëlcursus.

19.30 uur | Gilah Evers – Pesach in een Joods gezin
Gilah Evers is de vrouw van de Amersfoortse rabbijn Shimon Evers. Voor de Israëlcursus spreekt ze over hoe het er in een Joods gezin aan toegaat tijdens Pesach, dat begin april door het Joodse volk wordt gevierd en tijdens de lezing van Gilah dus net achter de rug is. Wat is de betekenis van het Pesachfeest, hoe wordt het voorbereid en wat betekent dit voor Gilah en haar gezin?

Bestel hier een opname van deze cursusdag op video of audio