BLOG / 7 redenen waarom het Oude Testament belangrijk is

In de vervangingstheologie draait veel, zo niet alles, om de relatie tussen het Oude en het Nieuwe Testament. Het belang van het Oude Testament is altijd al een punt van discussie geweest in de (kerk)geschiedenis: Van Marcion (2e eeuw) tot de Palestijnse bevrijdingstheologie van Sabeel.

Naim Ateek, een invloedrijk schrijver voor Sabeel, betitelt grote delen van het Oude Testament als bekrompen, nationalistisch, xenofoob en racistisch. Het Oude Testament wordt in deze Palestijnse kringen weliswaar niet officieel afgeschaft, maar opgesplitst in bekrompen teksten en teksten die als goddelijk gezaghebbend worden gezien. De vraag is of het Oude Testament bij ons wèl volledig functioneert.

Daarom: Een pleidooi voor het Oude Testament in zeven stellingen.


1: Wij hebben de Bijbel zelf gesplitst

2: Het Oude Testament is de Bijbel van de Messias en de apostelen

3: We hebben het Oude Testament nodig om het Nieuwe Testament te begrijpen

4: Het hoeft niet altijd over onszelf te gaan

5: Het Oude Testament heeft een rijke inhoud

6: Het Nieuwe Testament heeft het Oude Testament niet vervangen

7: Het Nieuwe Testament gaat meer over Gods toorn dan het Oude Testament

Geert-Jan (26) studeerde Theologie aan de Christelijke Hogeschool in Ede. Tijdens een studiereis naar Israël raakte hij onder de indruk van het land, de mensen en hun geloof. Voor isreality.nl schrijft Geert-Jan prikkelende blogs waarmee hij je geloofsleven wil verdiepen. Meer artikelen van Geert-Jan.

2 reacties

  1. Het Oude Testament hoort helemaal bij de bijbel. Zonder het Oude snappen we het Nieuwe niet. Tegelijkertijd moet je zeggen dat in het Nieuwe Testament alles tot z’n voleinding komt. Bekijk een website als de volgende en ik denk dat je op de goede weg bent naar een gezonde verhouding tussen OT en NT.

    wordofhisgrace. org/ntsuperiorot.htm (spatie weghalen)

  2. Alle “wrede delen” binnen het Oude Testament in de Bijbel zijn allang niet meer aan de orde…Duidelijk?

Wat denk jij er van?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *