Wat zegt God in de Bijbel over eten?

Wat zegt God in de Bijbel over eten

Onder christenen is er niet veel aandacht voor het thema Voeding in de Bijbel. Best vreemd, want ons lichaam is toch een tempel van de Heilige Geest? (1 Korintiërs 6:19-20).

Het is dus belangrijk om je lichaam goed te verzorgen. Maar doe jij dat ook?

Verkeerd voedsel

De meeste producten die je in de supermarkt kunt kopen zitten vol met kunstmatige kleur- en smaakstoffen. De voedingswaarde is minimaal. Het kan allemaal best lekker zijn, maar heeft je lichaam er ook behoefte aan?

Eén van de belangrijkste oorzaken van het enorme aantal hartziekten, kankergevallen, diabetes en overgewicht is verkeerde voeding.

God is geïnteresseerd in wat Zijn kinderen eten. Hij wil dat we lang en goed leven. Vandaar ook dat eten in de Bijbel een belangrijk onderwerp is.

Zegen

Hoewel de Bijbelse voedingsvoorschriften vooral een geschenk van God aan het volk Israël zijn, zal het houden van Gods voedselwetten ook voor (de gezondheid van) niet-Joden een zegen zijn. Onder christenen is er steeds meer aandacht voor gebedsgenezing, maar Gods zorg gaat verder dan het genezen van de zieke. Hij wil de ziekte voorkomen.

Vaak wordt aan zieken een troostvolle tekst meegegeven: Ik, de Heere, ben uw Heelmeester. Maar deze tekst wordt voorafgegaan door een voorwaarde:

Als u aandachtig luistert naar de stem van de Heere, uw God, en doet wat juist is in Zijn ogen, als u Zijn geboden gehoorzaamt en al Zijn verordeningen in acht neemt, dan zal Ik geen enkele van de ziekten over u brengen die Ik over Egypte gebracht heb, want Ik ben de Heere, uw Heelmeester. – Exodus  15:26

Eten in de Bijbel

In de Bijbel wordt vaak gesproken over wat de mens wel en niet zou moeten eten.

En God zei: Zie Ik geef u al het zaaddragende gewas dat op heel de aarde is, en alle bomen waaraan zaaddragende boomvruchten zijn; dat zal u tot voedsel dienen. – Genesis 1:29

Zaaddragende planten bevatten de volgende voedselgroepen:

 • Granen, noten en peulvruchten
 • Noten en zaden
 • Aardappelen en groenten
 • Vruchten
 • Kruiden en specerijen

Als u aanzit om met een heerser te eten, let dan goed op wie u voor u hebt. Zet een mes op uw keel, als u een gulzig mens bent. Wees niet belust op zijn smakelijke gerechten, want het is bedrieglijk voedsel. – Spreuken 23:1-3

Voed me slechts met wat ik nodig heb. – Spreuken 30:8c

Daniël nu nam zich in zijn hart voor zich niet te besmetten met de gerechten van de koning of met de wijn die hij dronk: “Stel uw dienaren tien dagen op de proef, en laat men ons plantaardig voedsel geven, zodat wij dat eten, en water, zodat we dat drinken.” – Daniël 1:8-12

Daniël is hèt voorbeeld van een mens die vasthoudt aan Gods voeding en niet toegeeft aan het zogenaamde voedsel dat daarbuiten verkrijgbaar is.

Landdieren

Na de zondvloed beperkte God het voedsel van de mens niet langer tot planten. De mens kreeg toestemming om vlees te eten. God maakte aan Noach al het verschil duidelijk tussen rein en onrein vlees (Genesis 7:2; 9:3), en later nog eens uitgebreider aan Mozes.

Alle dieren die gespleten hoeven hebben, waarvan de hoef in tweeën gespleten is, en die bovendien bij de dieren horen die herkauwen, mag u eten. – Deuteronomium 14:6

De enige dieren die zowel gespleten hoeven hebben als hun voedsel herkauwen zijn de vegetarische dieren (koe, schaap, das, steenbok). Omdat ze geen vlees eten kunnen ze ook niet ziek worden van de parasieten en wormen die in het vlees en bloed van andere dieren zitten.

Bovendien zorgt hun lange spijsverteringsstelsel ervoor dat alle giftige stoffen in de tussentijd worden uitgeschakeld.

Varkens daarentegen zijn een stuk minder kieskeurig als het om eten gaat. Dat maakt ze tot dragers van vele ziekten. Van varkens is bekend dat ze zo’n 200 ziekten en 18 verschillende parasieten en wormen hebben.

Andere onreine dieren zijn bijvoorbeeld de kameel, haas, beer en de muis, maar die worden over het algemeen minder vaak of zelfs helemaal niet gegeten door de mens.

Bloed

Een dier wordt in het jodendom geslacht volgens de kosjere slachtmethode. Hierbij wordt de hals van het dier met een vlijmscherp mes doorgesneden zodat het bloed kan wegvloeien uit het dier. Dit is de Bijbelse manier van slachten (Leviticus 17:13; Deuteronomium 12:24).

Het vlees dat je in de supermarkt koopt is afkomstig van dieren die gedood zijn door middel van doodslag of een plastic kogel in hun kop. Vervolgens wordt het bloed uitgegoten, maar daarbij komt er veel bloed in de weefsels en spieren van het dier.

En dat terwijl God voorschrijft om geen bloed te eten:

Houd eraan vast geen bloed te eten, want het bloed is de ziel, en u mag niet, samen met het vlees, ook de ziel eten. U mag dat niet eten; u moet het op de aarde uitgieten als water. U mag dat niet eten, opdat het u en uw kinderen na u goed gaat, als u doet wat juist is in de ogen van de Heere. – Deuteronomium 12:23-25

Waterdieren

Er worden in de Bijbel ook specifieke voorwaarden gesteld voor dieren die in het water leven:

Dit mag u eten van alles wat in het water leeft: alles wat vinnen en schubben heeft, mag u eten. – Deuteronomium 14:9

Onreine waterdieren zijn onder meer de zwaardvis, garnaal, kreeft, krab, mosselen, oesters en slakken. Ze leven bijvoorbeeld op de bodem van de zee en eten andere dieren. Hierdoor bevatten ze grote hoeveelheden cholesterol, lood, ziekten, wormen, chemicaliën en parasieten.

Heilig

God draagt het Joodse volk in Leviticus 11:47 op om scheiding te maken tussen reine en onreine dieren en tussen dieren die gegeten mogen worden en dieren die juist niet gegeten mogen worden. God is heilig, dus is kiezen om Zijn geboden te gehoorzamen een keuze voor heiligheid.

Eén van de manieren waarop de Vader zijn liefde aan de mens laat zien, is door Zijn geboden te geven. Eén van de manieren waarop de mens z’n liefde voor Hem kan tonen, is door zich aan Zijn geboden te houden.

Wie Mijn geboden heeft en die in acht neemt, die is het die Mij liefheeft, en wie Mij liefheeft, hem zal Mijn Vader liefhebben; en Ik zal hem liefhebben en Mijzelf aan hem openbaren. – Johannes 14:21

Lees ook: ‘Hebben dieren een ziel?’

23 Comments

 • Paulus: “wij weten: er is één God, de Vader, uit wie alles is ontstaan en voor wie wij zijn bestemd, en één Heer, Jezus Christus, door wie alles bestaat en door wie wij leven. 7 Maar niet iedereen bezit deze kennis. Sommigen van u zijn zo aan hun afgod gewend dat ze het offervlees nog altijd als een offer aan die afgod zien. Hierdoor wordt hun geweten, dat zwak is, bezwaard. 8
  Nu zal ons voedsel ons niet bij God brengen: eten wij niet, dan zal ons
  dat niet tot nadeel strekken; eten wij wel, dan zal ons dat niet tot
  voordeel strekken.”

  Het is goed om te weten dat ook het varken en de mossel van God komen. In dankbaarheid mogen we ze heerlijk nuttigen. Als iemand anders God wil eren door ze juist niet te eten, dan kan dat natuurlijk ook.

  Reply
  • Niet alles wat door God geschapen is moet je maar meteen in je mond stoppen toch? Of je dat nou in dankbaarheid doet of niet. Wat vind je er bijvoorbeeld van dat ze in China honden enzo eten?

   Reply
   • Je hoeft inderdaad niet alles in je mond te stoppen. Dat mensen honden eten maakt me niet warmer of kouder dan het idee dat mensen koeien of varkens eten. Bij jou is dat verschil er wel?

    Reply
    • Dat van die honden vroeg ik om te kijken in hoeverre je die lijn uit je comment daarvoor wilde doortrekken. Maar nog los daarvan vind ik dat christenen best eens wat bewuster mogen omgaan met wat ze wel en niet eten. Niet alleen christenen hoor, maar juist christenen zouden hierin het voortouw moeten nemen gezien onze verantwoordelijkheid richting medemens en God.

     Een mooie quote en stof tot nadenken vanuit de blog vind ik “De gemiddelde Nederlander noemt alles wat eetbaar is ‘voedsel’, maar bij God zijn alleen de dingen die Hij voedsel noemt eetbaar.”

     Reply
  • Paulus beseft dat er broeders en zusters zijn die het ontzagwekkende van God niet inzien en macht toekennen aan heidense afgoden. Deze ‘zwakke broeders’ weigeren voedsel te eten dat aan de afgoden geofferd is. Het punt was dus ‘afgodenvlees’. Paulus heeft het in dit gedeelte over rein vlees, omdat onrein vlees bij een Jood als Paulus niet gezien wordt als ‘voedsel’.

   Reply
   • Hallo Piet, is dat zo dat Paulus het hier heeft over rein vlees? Wat is jouw uitleg dan van 1 Cor.10:27 ‘Indien een van de ongelovigen u uitnodigt en u wenst te gaan, eet dan alles, wat u wordt voorgezet, zonder dat u navraag doet uit gewetensbezwaar.’?
    In het artikel – goed hoor om bewust na te denken over voedsel dat in Gods Woord wordt verboden voor het volk Israel – worden ook teksten uit hun verband gehaald om de eigen visie te ondersteunen, zoals Spr. 23:1-3 waar het accent niet ligt op wat er wordt gegeten. Is ons allemaal een beetje eigen, toch…

    Reply
 • Als je denkt dat God de mensen niet toestond om vlees te eten in het paradijs, dan zou ik nu ook geen vlees eten. Als je denkt dat deze regels kunnen veranderen (zoals bijvoorbeeld het idee dat mensen pas vlees mochten eten na de zondvloed) dan zul je ook rekening moeten houden met latere uitspraken in de bijbel.

  Bijvoorbeeld: ” Zien jullie dan niet in dat niets dat van buitenaf in de mens komt, hem onrein kan maken omdat het niet in zijn hart, maar in zijn maag komt en in de beerput weer verdwijnt?’ Zo verklaarde hij alle spijzen rein.”

  Reply
  • dus de voedselwetten die God aan het Joodse volk was waren er alleen maar om ze te ‘pesten’?

   bovendien staat er in de blog dat het houden van deze voedselwetten een zegen kunnen zijn voor je eigen gezondheid. nou, daar lijkt me niks op tegen.

   okay, later in de blog staat ook dat het Gods geboden zijn, maar daar lijkt me ook niks op tegen, want dat zijn ze nou eenmaal. ondanks eventuele latere nuanceringen hierin.

   Reply
   • Huh, waarom zou dat zijn om te pesten? Er kunnen allerlei redenen zijn waarom dat goed was. Misschien was het wel de gezondste manier van leven in die dagen. Misschien was het om het volk te onderscheiden van de andere volken. Misschien was het wel om iets van Gods heilige karakter te leren kennen. Misschien was het een vooruitwijzing naar Christus. Misschien was het een les in gehoorzaamheid aan God. Misschien helpt het houden van bepaalde voedselwetten wel in het houden van geestelijke wetten. En zo zijn er waarschijnlijk nog veel meer opties.

    Reply
  • Jezus had het hier over de conditie van ons geestelijk leven. Voedsel kan ons niet bij God brengen (1 Kor. 8:8), maar kan ons lichaam wel degelijk verontreinigen. Zie ook de context: Farizeeërs zeiden dat de discipelen zich verontreinigden door met ongewassen handen te eten.

   Reply
  • Dit ging over het feit dat de discipelen hun handen niet hadden gewassen en de farizeeën daar aanstoot aan namen en dan zegt Jezus dat dat regels zijn van overlevering en dat je door het eten van brood met ongewassen handen niet onrein wordt maar dat wat de mond uitgaat dat dat je onrein maakt en hier gaat het ook nog om onrein in een andere betekenis.

   Reply
 • Noot: de schrijver noemt de das een rein dier, maar bijbels gezien voldoet dit dier daar niet aan!

  Reply
 • Wij waren al heel erg met ons voedsel bezig.
  Door een allergische reactie zijn we gaan nadenken over hoe in bijbel een wondje verzorgt zou worden, als je dan ook nog geconfronteerd wordt met cholesterolwaarden die te hoog zijn en medicijnen die niet goed verdragen worden, dan heeft onze God wat goeds uitgedacht: granaatappelsap tezamen met 3 dadels . Daar zit niks chemisch in en het werkt! De cardioloog is tenminste tevreden over de huidige waarde. Door kritisch naar je voedsel te kijken, eten zoals God het bedoelt heeft, voel je je veel beter.

  Reply
 • Wat een hemeltergend slecht stuk.
  Kunstmatige geur en kleurstoffen zijn doorgaans niet half zo kunstmatig als ze lijken en superveiling.
  Kippen zijn net als varkens omnivoor maar wel kosher. In alle vissen zit lood, en in koshere roofvissen (zoals tonijn) zit superveel lood.
  Ga alsjeblieft schrijven over dingen waar je wel iets van weet.

  Reply
  • wat heb jij dit stuk hemeltergend slecht gelezen. Nergens wordt beweerd dat varkens niet kosher zijn omdat het omnivoren zijn, of dat kippen kosher zijn omdat het geen omnivoren zijn. Die opmerking slaat dus als een tang op een varken. Net als je opmerking over lood, er staat nergens dat koshere vissen geen lood zouden bevatten. Ga alsjeblieft reageren op artikelen die je wel goed hebt gelezen..

   Reply
 • Lieve mensen, jullie hebben allemaal een beetje gelijk.
  Als je een auto of een was-machine koopt, zit er een handleiding van de fabrikant bij.
  Wij zijn Zijn maaksel. Hij heeft ons geschapen/gemaakt en heeft er een handleiding bij gegeven.
  Dat is Zijn Woord, de Bijbel. Wees een wijs man of vrouw, en lees die handleiding goed.
  Dan zul je daar veel profijt van hebben, want geloof me, Hij weet beter dan wie ook hoe ons lichaam in elkaar zit en wat het nodig heeft.

  Reply
 • Leuk gesproken Henk!
  Ik geef je geen ongelijk. Integendeel, ik ben het met je eens. Hallelujah ;)

  Reply
 • Mara na tha! In de naam van Onze Heer. Goed om weer herinnerd te worden aan wat er toe doet.
  Bedankt voor dit artikel. Door in gesprek over geloof met Eritrese jongeren op mijn werk, hoorde ik van hen dat zij absoluut niet dingen als garnalen eten het mag niet van God. Dit wekte mijn nieuwsgierigheid en bracht me er toe om Bijbelse teksten over wat wel of niet mag gegeten worden volgens de Bijbel.
  Nogmaals, bedankt voor dit artikel. Maranatha!

  Reply
 • Hoi! Heel leerzaam artikel! Ik vroeg mij af; Hoe zit het met zuivel producten als Yoghurt en kaas?

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *