Wie is Jezus

Wie is Jezus?

Wie is Jezus? Die vraag fascineert christenen wereldwijd al eeuwenlang. Over heel de wereld zijn er beelden en afbeeldingen van de Heere Jezus gemaakt. Het is interessant om te zien hoe de kunstenaars Jezus maken naar hun eigen verbeelding die beantwoordt aan hun leefwereld.

Zo zag ik op een kerststallententoonstelling hoe Jezus geboorte over de hele wereld wordt afgebeeld. Ik zag Jezus onder andere als Eskimo, Afrikaan en Chinees in de kribbe liggen. Inclusief sneeuw, giraffen of spleetogen.

Blank met blauwe ogen

Bij ons in het Westen wordt Jezus vaak afgebeeld als een blanke Germaanse man met blauwe ogen.  Terwijl het Evangelie zich over de wereld verspreidde, hebben de mensen zich automatisch een beeld van Jezus gevormd door de bril van hun eigen cultuur.

Laatste Avondmaal

Dit is ook het geval bij Leonardo da Vinci’s Het Laatste Avondmaal.  Dit meesterwerk heeft de christelijke verbeelding van Jezus laatste Pesachmaal meer dan wat ook beïnvloed. Maar er klopt cultureel gezien niet veel van.

Wie is Jezus

In de achtergrond zien we ramen die uitkijken op een zonnige scene halverwege de middag, terwijl de Joodse paasmaaltijd altijd na zonsondergang plaatsvond. De gezichten van Jezus en Zijn discipelen zijn allemaal bleek en Europeaans, in plaats van Semitisch.

Pesach?

De essentiële elementen van een Pesach-viering ontbreken. Sterker nog, er ligt een gerezen stuk brood op tafel terwijl dit strikt verboden is tijdens de week van het Pesachfeest. Ook zien we een schaal vol met palingen. Jezus en Zijn discipelen zouden deze onreine dieren nooit gegeten hebben!

Dit is maar één voorbeeld. Da Vinci en zoveel christenen met hem hebben deze details ongetwijfeld gemist uit onwetendheid. Maar het is ook een gevolg van hoe wij onze Bijbels lezen.

Mensen hebben de neiging om zich voorstellingen te maken van Jezus vanuit hun eigen leefwereld. We interpreteren de Bijbel en lezen het door onze eigen bril. Dat is op zich niet erg. Het Evangelie is universeel en moet in elke cultuur relevant worden.

Wie is Jezus?

Maar hoe zou het zijn om alle interpretatie los te laten, de tijdslagen terug  te pellen en Jezus te ontmoeten zoals Hij werkelijk is? Spannend. Maar wie daar de moeite voor neemt zal de Heere Jezus beter begrijpen en de waarheid dichter benaderen.

Tijdens het Isreality Jongerenweekend spreekt ds. Henk Poot over het thema ‘Wie is rabbi Jezus?’. Meer info

Lees ook:

Dit artikel verscheen eerder in het Isreality Magazine.

Foto: Wikimedia Commons

Geert-Jan (26) studeerde Theologie aan de Christelijke Hogeschool in Ede. Tijdens een studiereis naar Israël raakte hij onder de indruk van het land, de mensen en hun geloof. Voor isreality.nl schrijft Geert-Jan prikkelende blogs waarmee hij je geloofsleven wil verdiepen. Meer artikelen van Geert-Jan.

Wat denk jij er van?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *