Rabbijn Yanki Jacobs is waarschijnlijk één van de jongste rabbijnen in Europa. De geboren Amersfoorter trok al op jonge leeftijd naar Israël voor zijn opleiding tot rabbijn. Tegenwoordig is hij in Nederland actief als studentenrabbijn en onderhoudt hij ook veel contacten met christenen.

We legden tien vragen aan hem voor om hem en het jodendom beter te leren kennen.

Hoe vaak per dag bidt u?
“Ik bid drie keer per dag in de richting van Jeruzalem. De Joodse traditie leert dat de aartsvaders van het Joodse volk ook drie keer per dag baden. Abraham introduceerde het ochtendgebed, Isaak het middaggebed en Jacob het avondgebed.”

Waarom woont u niet in Israël?
“Goeie vraag. Het is bijzonder dat Joden terugkeren naar Israël. Maar niet iedereen wil naar Israël verhuizen. Als rabbijn heb ik de taak om die mensen geestelijk te verzorgen. Ik kan mijn eigen hachje ‘redden’, maar dan zou ik hen in de kou laten staan. Dat is niet mijn opdracht. Fysiek ben ik hier, maar mijn hart ligt natuurlijk in Israël.”

Wat vindt u ervan als christenen u proberen te bekeren tot Jezus?
“Ik heb geen enkele moeite met wat christenen geloven. Het zou fijn zijn als dat wederzijds is. In het jodendom kennen we niet de behoefte om anderen te bekeren. We geloven namelijk niet dat de één beter is dan de ander. Iemand kan anders zijn, maar niet beter. Kijk, je kunt de wereld zien als een autofabriek. De één maakt de motor, een ander bijvoorbeeld de wielen. Als iedereen die aan de wielen werkt zich ineens gaat bemoeien met de motor, dan komt de auto nooit af. Zo is het ook met geloof. We moeten samenwerken aan onze opdracht van God. Je kunt dus beter focussen op het versterken van je eigen identiteit, dan jezelf aan anderen opdringen.”

Benieuwd naar de andere 7 vragen? Lees het Isreality Magazine!