Israël: daar móet je zijn geweest. Lopen waar Jezus ook liep, drijven op de Dode Zee of bidden bij de Klaagmuur: dat kan natuurlijk alleen in het Beloofde Land.

Maar ja, ’t is zo duur hè, is vooral onder jongeren een veelgehoord argument om een reis naar Israël steeds maar weer uit te stellen. En dus wordt het vaak weer een 10-daagse strandvakantie naar Spanje, lekker goedkoop met paps en mams op stap, of een weekje cultuur snuiven in Berlijn. Ook mooi, maar dat kan anders, vinden we!

Wij selecteerden de beste tips voor je om jouw budget-reis-van-je-leven naar Israël te maken!

Goedkope vliegtickets naar Israël

Rechtstreekse vluchten naar Israël zijn natuurlijk relaxed, maar vaak ook duur. Vliegen met een overstap bespaart je veel geld. Een retourtje boek je in sommige maanden al voor minder dan €250,-.

Een goedkoop ticket naar Israël boeken? Probeer het hier eens:

Toch liever een comfortabele rechtstreekse vlucht? Die boek je via de KLM of de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al.

Vervoer in Israël

Aangekomen in Israël heb je twee vervoersopties: met het openbaar vervoer of met een huurauto. Met het OV is natuurlijk goedkoper, maar met een huurauto makkelijker.

Ga je een auto huren, dan zijn er in ieder geval drie dingen waar je op moet letten:

Toch maar met het OV reizen? Scheelt je wel veel geld en het OV is in heel Israël prima geregeld. En als het nodig is dan kun je natuurlijk altijd nog een taxi nemen!

Vanaf het vliegveld in Tel Aviv kun je voor een zacht prijsje de sherut nemen. Dit zijn kleine busjes die je op de stoep van je hotel in Jeruzalem afzetten. Als je het vliegveldgebouw uitloopt, dan krijg je genoeg aanbiedingen van sherutbestuurders: kies er maar eentje uit!

Er kunnen maximaal 9 mensen met de sherut mee en het kan zijn dat de bestuurder jou als laatste op je bestemming aflevert. Nadeel is dat het dan lang duurt voordat je eindelijk op je hotelbed kunt neerploffen, voordeel is wel dat je op je eerste dag al een groot deel van Jeruzalem hebt gezien!

Nog een paar tips voor het reizen met het OV en taxi’s in Israël:

Hotels in Israël

De grootste kostenpost tijdens je reis zal het verblijf in ho(s)tels zijn, maar hier kun je met een beetje voorwerk ook het meeste op besparen.

Gelukkig kennen ze in Israël net als in veel andere boekingsites als Airbnb, Trivago en booking.com.

Ga je backpacken in Israël, dan zijn er ook veel toffe hostels waar je andere backpackende jongeren kunt ontmoeten. Zo heb je in Tel Aviv het Abraham Hostel en het Beachfront Hostel en in Jeruzalem het Post Hostel en het Abraham Hostel.

In de meeste hostels heb je vanaf twee tientjes per nacht een prima slaapplek.

Vijf must-sees in Israël

In Israël is gigaveel te doen, maar deze vijf (gratis!) dingen moet je naar onze mening in ieder geval gezien hebben.

1. Yad Vashem

Het indrukwekkende Holocaustherdenkingsmuseum Yad Vashem zet je keihard stil bij wat er tijdens de Holocaust met het Joodse volk is gebeurd, maar gaat ook in op het antisemitisme in de eeuwen daarvoor. Een bezoek aan Yad Vashem is onmisbaar voor wie het Joodse volk wil leren kennen. Een goed idee om dit museum op je eerste reisdag te bezoeken.

2. Drijven op de Dode Zee

Wie heeft het niet op z’n bucketlist staan: drijven op de Dode Zee! En terecht, want het is een unieke ervaring. De Dode Zee is niet alleen het laagste punt op aarde; het water is er zo zout dat je er zonder moeite op blijft drijven! Een vakantie naar Israël is niet compleet zonder de ultieme toeristenfoto op het water van de Dode Zee.

Dode Zee

3. Klaagmuur in Jeruzalem

De Klaagmuur is de heiligste plek in het jodendom. Het is het enige overgebleven gedeelte van de tempel die in Bijbelse tijden in Jeruzalem stond. Omdat deze muur aan de westkant van de tempel stond, wordt het ook wel de Westmuur (of op z’n Hebreeuws: Hakotel hama’aravi) genoemd.

Elke dag bidden Joden (maar ook christelijke toeristen van over de hele wereld) bij de muur omdat ze geloven dat de aanwezigheid van God ook na de verwoesting van de tempel nog op deze plek aanwezig is.

4. Meer van Galilea

Het Meer van Galilea kennen we natuurlijk allemaal van de verhalen uit het Nieuwe Testament. Jezus woonde een tijdje aan het meer (in Kapernaüm), net als een aantal van Zijn discipelen. Hier vond ook de wonderbare spijziging plaats en liep Jezus over het water.

Tegenwoordig staat het meer ook bekend als het Meer van Tiberias, Meer van Kinneret of het Meer van Gennesaret en is het de belangrijkste drinkwatervoorziening van Israël.

5. Olijfberg

De Olijfberg ligt aan de rand van Jeruzalem en is in de Bijbel bekend als de plek waar Jezus Zich vaak terugtrok om Zijn discipelen te onderwijzen. Het is ook de plek waar Jezus in de nacht voor Zijn kruisiging bad (deze plek is nog steeds te bezoeken in de Hof van Getsemane), waar Hij in de hemel werd opgenomen en volgens profetieën uit Zacharia ook zal terugkeren. Vanaf de Olijfberg heb je een indrukwekkend uitzicht over Jeruzalem.

6. Tel Aviv

Tel Aviv is een moderne stad met veel hoge gebouwen. Eén daarvan is het Azrieli Center, waar je naast een groot shoppingcentrum ook een uitzichtpunt hebt over de stad. Vanaf de 49e verdieping van een van de 187 meter hoge Azrieli-torens beleef je Tel Aviv vanaf grote hoogte!

Tel Aviv

7. Graftuin

De Graftuin is een oase van rust in het rumoerige oosten van Jeruzalem. Het is de mogelijke kruisigings- en opstandingsplek van Jezus. Naast de Schedelplaats is hier ook een lege grafkamer te zien, waar Jezus dus mogelijk gelegen heeft.

Kerkdiensten in Jeruzalem

De meeste christelijke toeristen die op zondag in Jeruzalem zijn bezoeken één van deze twee kerkdiensten:

King of Kings Jerusalem

dienst: zondagmiddag om 17:00 uur
locatie: Jaffa Street 97, Jeruzalem (op de eerste verdieping van het Clal Center)
soort kerk: internationale gemeente, vergelijkbaar met een Evangelische gemeente in Nederland

Christ Church Jerusalem

dienst: zondagochtend om 9:30 uur en zondagavond om 19:00 uur
locatie: in de Oude Stad van Jeruzalem, bij de Jaffa Poort
soort kerk: Anglicaans/Protestants (de oudste Protestantse kerk van het Midden-Oosten!)

Het is ook mogelijk om op shabbat binnen te stappen bij een synagogedienst. In de meeste synagogen in Jeruzalem vinden ze het geen probleem als toeristen een dienst bezoeken zolang je de shabbat en synagogevoorschriften respecteert. (dus: geen mobieltje of camera gebruiken, bedekt gekleed en mannen en vrouwen gescheiden)

10 gratis dingen voor een topvakantie

Een leuke vakantie naar Israël hoeft helemaal niet duur te zijn! Sommige dingen kun je zelfs helemaal gratis doen. We zetten er een paar op een rijtje:

Naar het strand van Tel Aviv

Als je niet van een zon-zee-strandvakantie houdt dan moet je deze tip maar overslaan, maar voor wie een dagje bakken wel kan waarderen raden wij het strand van Tel Aviv zeker aan.

De sfeer is er goed en het water heerlijk zacht. ’s Avonds kun je in de restaurants rondom het strand prima eten voor een zacht prijsje. Kun je daarna nog flaneren bij een prachtige zonsondergang – ook gratis!

Gratis tours door de Oude Stad van Jeruzalem

Als je er geen behoefte aan hebt zijn ze bloedirritant, maar voor mensen met een klein budget zijn ze heel handig: het promoteam dat je bij het naderen van de Oude Stad gratis tours door het historische hart van Jeruzalem aanbiedt. Deze rondleidingen (in het Engels) staan onder leiding van ervaren gidsen en worden gesponsord door de Israëlische overheid. Je kunt voor nop aansluiten!

Chillen in het Sacher Park

Het Sacher Park in Jeruzalem is onder jongeren en gezinnen een geliefde plek om elkaar te ontmoeten en relaxed de dag of avond door te brengen. Kijk eens rustig om je heen en geniet van de sfeer en mensen.

Mahane Yehuda, Arabische shuk en de Carmiel Market

Duizenden verschillende geuren zwerven rond door deze populaire markten in Jeruzalem en Tel Aviv. Je neus heeft er in ieder geval géén vakantie. Oké, we geven het toe: een bezoek aan de Mahane Yehuda, de Arabische shuk of de Carmiel Markt is niet helemaal gratis, want met zoveel lekkers en leuks om je heen is het een hele opgave om met lege handen de markt uit te lopen.

Tour door Oud Jaffa

Jaffa is het oude gedeelte van Tel Aviv en de plek waar Jona vluchtte voor de opdracht die hij van God had gekregen. Tegenwoordig is Jaffa vooral bekend door zijn prachtige oude straatjes, smalle steegjes en historische panden. Die kun je elke woensdag tijdens een gratis tour bekijken onder leiding van een gids.

Jerusalem Lights Festival

Het Jerusalem Festival of Light vindt elk jaar plaats in de Oude Stad van Jeruzalem. Kunstenaars zetten door het gebruik van licht- en laserstralen de eeuwenoude straatjes en gebouwen ineens in een heel ander licht. Ieder jaar trekt het festival zo’n 250.000 bezoekers die genieten van de vaak spectaculaire lichtkunstwerken.

Old City Music Festival

Zingende rabbijnen, dansende Joden uit Ethiopië en muzikale klanken uit alle hoeken van de wereld. Zomaar een paar dingen die je tegenkomt tijdens het Old City Music Festival in Jeruzalem. Van djembé’s tot elektrische gitaren en van banjo’s tot de cimbaal: je hoort het er allemaal voorbij komen. Laat je verrassen door Israëls muzikale veelzijdigheid!

Knesset

De Knesset is het Israëlische parlement. Tijdens de gratis tours (op donderdag en zondag) die er door het parlementsgebouw worden georganiseerd krijg je een kijkje in de keuken van het hart van de enige democratie in het Midden-Oosten.

Straatconcert op Ben Yehuda Street

Ben Yehuda Street is één van de meest geliefde plekjes van Jeruzalem. Je kunt er onder het genot van een drankje naar de eindeloze stroom mensen kijken, een souvenirtje kopen in één van de vele kleine winkeltjes, of luisteren naar de straatmuzikanten die deze plek uitkiezen voor een mini-concert.

Hiken in Sataf

Sataf is een natuurreservaat net buiten Jeruzalem. De ideale plek om de stad even te ontvluchten en te genieten van Israël’s natuur. In de bossen van Sataf zijn er verschillende hike trails, die bekend staan vanwege de adembenemende uitzichten die je onderweg tegenkomt. De langere routes leiden je langs het Arabische dorpje Abu Gosh (de ‘hummus-hoofdstad’ van Israël!) en Ein Kerem, de geboorteplaats van Johannes de Doper.

Do’s en don’ts in Israël

Allemaal leuk en aardig, zo’n reisje naar Israël, maar is dat eigenlijk wel veilig? Ja. Met een goede voorbereiding kun je prima op eigen initiatief naar Israël en loop je niet meer risico dan wanneer je een weekje gaat kamperen op de camping in Bakkeveen. We geven je een paar belangrijke en handige do’s en dont’s die je niet moet vergeten.

Do’s

Dont’s

Vrijwilligerswerk in Israël

Wil je tijdens je periode in Israël een paar dagen je handen uit de mouwen steken voor het goede doel? Goed idee! Check snel onze tips voor vrijwilligerswerk in Israël.

2 Responses

  1. Let er op dat de bediening in restaurants er nog steeds vanuit gaat dat je 10 % fooi geeft bij het afrekenen. Vroeger was dat het enige inkomen, maar tegenwoordig rekent men er nog steeds op naast het basissalaris. Doe je het niet dan komen ze bij het weggaan vragen of de bediening niet goed was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *